YÜKLENİYOR
İzmir Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ Belediye Gazetesi'ne projelerini aktardı.
Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
MUSTAFA İDUĞ: Sivil toplum kuruluşları, Türkiye’nin gelişmesine ve güçlenmesine katkıda en önemli kuruluşların başında geliyor. Belli bir amaç doğrultusunda gönüllülük esasına göre çalışırlar, sorunlara çözüm üretirler. Ben, sivil toplum kuruluşlarını tanıyan, sorunlarını ve ihtiyaçlarını bilen bir belediye başkanıyım. Sivil toplum kuruluşlarının en önemli ihtiyaçları, kira, sekreterya hizmetleri, toplantı salonu ve etkinlik alanıdır. Yerel yönetimler, toplum yararını gözeten sivil toplum kuruluşlarına destek vermelidir, ortak akıl ve katılımcılık ilkesi doğrultusunda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmalıdır. Biz de bu anlayışla bir proje geliştirdik. Sivil toplum kuruluşları için ortak çalışma alanı konseptinde bir yerleşke oluşturduk.
Sivil toplum kuruluşları, yerleşkeye ücretsiz kayıt yaptırabiliyor. Yerleşkede, toplantı ve etkinlik salonlarıyla üyelerin buluşabileceği salonlar yer alıyor, sivil toplum kuruluşlarının sekreterya hizmetleri gerçekleştiriliyor. Sivil toplum kuruluşlarına birer posta kutusu ve dolap da veriyoruz. Sivil toplum kuruluşları, toplantı ya da etkinlik yapmak istediklerinde yerleşke yönetimini arayarak çalışmalarına uygun salonlardan birini ayırıyor. Diğer ihtiyaçları biz karşılıyoruz. Bu sayede sivil toplum kuruluşları sadece hizmet üretmek için çalışabiliyor, proje geliştirebiliyor.
Sivil toplum kuruluşlarının iç içe olması, daha etkin bir iletişimi ve işbirliğini beraberinde getiriyor. Benzer alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları, fikir, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunabiliyor. Bu sayede hem kendilerini geliştiriyorlar hem de ağ oluşturuyorlar. Sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine çeşitli eğitimler veriyoruz, onların kurumsal kapasitesini ve örgütlenme becerisini yükseltmeye çalışıyoruz. Böylece sivil toplum kuruluşları, sorunlara daha hızlı çözüm bulabiliyor, fikir ve proje üretebiliyor.
İzmir, katılımcı demokrasi anlayışı nedeniyle sivil toplum kuruluşlarının sayısının fazla, faaliyetlerinin yoğun olduğu bir kent. Kent genelinde 6.000’den fazla dernek, vakıf, sendika, meslek odası, esnaf odası, platform, sivil inisiyatif var. Bornova’da yaklaşık 700 sivil toplum kuruluşu faaliyet gösteriyor. Bu durum, Bornova’da yaşayan vatandaşların örgütlenme konusunda ne kadar etkin olduğunu ortaya koyuyor. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’ne ayda ortalama 5.000 kişi geliyor.
Yerleşkenin amacı, çoğulcu demokraside sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesini ve daha etkin olmasını sağlamak. Yerleşke sayesinde sivil toplum kuruluşlarıyla belediyemiz arasındaki bağ da gelişti. Belediyemizin çalışmaları, toplantılara gelen sivil toplum kuruluşları tarafından takip ediliyor. Sivil toplum kuruluşları, çalışmalarına ve projelerine belediyemizi paydaş olarak alabiliyor. Bu sayede hem aradaki bağlar güçleniyor hem de toplumun her kesimiyle kurulan ilişki ve iletişim derinleşiyor.
Projenizin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Bornova’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?
MUSTAFA İDUĞ: Ortak çalışma alanı konseptiyle hizmet vermeye karar verdiğimizde belediyemizin tesislerinden birini dönüştürmeyi doğru bulduk. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’ni Sivil Toplum Yerleşkesi yapmaya karar verdik. Binayı düzenledik, daha modern ve verimli hâle getirdik. Altındağ Atatürk Kültür Merkezi’nin spor, hobi ve beceri edindirme kurslarını, çocuklara yönelik oyun aktivitelerini aksatmadan devam ettirdik, sivil toplum kuruluşlarının kullanımına uygun toplantı salonları, etkinlik alanları, açık çalışma ofisleri, paylaşımlı alanlar oluşturduk. Yazışma ve tebligat adresi olarak yerleşkeyi gösterebilen sivil toplum kuruluşlarına posta kutusu, evrak dolabı ve sekreterya hizmeti de sunuyoruz.
İzmir’de ilk defa bir belediye bünyesinde sivil toplum kuruluşlarına yönelik kurulan yerleşke, ortak çalışma alanı konseptinde Türkiye’de ilk ve tek. Toplantı ve etkinlik alanlarında barkovizyon, yazı tahtası ve ücretsiz WiFi hizmeti var. Yerleşkede, 300 kişilik konferans salonu, 15 kişilik iki toplantı odası, 50 kişilik çok amaçlı salon, 300 kişilik açık hava amfi toplantı salonu, fuaye alanı, açık ve paylaşımlı ortak çalışma alanları, posta kutuları, evrak dolapları, kütüphane, spor salonu, hobi ve beceri edindirme kurs odası, çocuk oyun aktivite merkezi ve otopark gibi alanlar yer alıyor. Sivil toplum kuruluşları, internet, bilgisayar, büro (fotokopi ve yazıcı hizmetlerine sınırlı erişim) ve 7/24 güvenlik hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, üyelere açık etkinlikler, halka açık ücretsiz organizasyonlar da gerçekleştirilebiliyor. Toplantılar ve etkinlikler, yerleşkenin etkinlik takvimi doğrultusunda rezervasyonla yapılıyor.
Hedef kitlemiz, Bornova’da kurulmuş ya da faaliyet gösteren kuruluşlar. Ancak mevzuata uygun ve kamu yararı gözeterek çalışan aktif, nitelikli, ortak çalışma kültürüne ve kurumsal kültüre sahip olan tüm sivil toplum kuruluşlarına kapımız açık. Yerleşkeye bugüne kadar 390’dan fazla sivil toplum kuruluşu (dernek, vakıf, kooperatif, federasyon, konfederasyon, temsilcilik, platform, topluluk, sivil ağ ve girişim) başvurdu.
Yerleşkeden yararlanan sivil toplum kuruluşlarının yarattığı sinerji sadece Bornova’ya değil, İzmir’e değer katıyor. Yerleşke sayesinde sivil toplum kuruluşlarına desteğimiz kurumsal hâle geldi. Bu sayede sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitesi gelişti, işbirlikleri, örgütlenme, ağ oluşturma ve network yetenekleri arttı, sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişim gelişti, kamu-sivil toplum kuruluşu diyaloğu güçlendi. Yerleşke, sivil toplum kuruluşlarının buluşma noktası oldu. 2022 yılında yerleşkeyi 36.000 kişi ziyaret etti.
Sivil toplum kuruluşları, demokrasinin ve çağdaşlığın gereğidir. Farklı sesler ve renkler, kültürümüz ve zenginliğimizdir. Sivil toplum kuruluşlarına destek olmaktan, ortak çalışmalara imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının mekânsal problemlerini çözüyoruz. Yerleşkede, kurumsallaşma ve kapasite geliştirme eğitimleri veriyoruz. Böylelikle sorunlara nitelikli çözümler üretebilen sivil toplum kuruluşlarının sayısı artıyor. Eğitim alan kişilere mentorluk hizmeti de veriyoruz. Yerleşkeden hizmet alan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yenilikçi diyalog kanalları ve sivil katılım mekanizmaları (ortak çalışma grupları, koordinasyon, işbirliği ve planlama toplantıları) geliştirerek nitelikli işbirliğine dayalı ortak hizmet projeleri gerçekleştirmek istiyoruz.
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
MUSTAFA İDUĞ: Projeyi belediyemizin öz kaynaklarıyla hayata geçirdik. Bina zaten vardı, binanın iç yapısını yeniden düzenleyen projeyi belediyemizin mimarları çizdi, ekipleri uyguladı. Bu nedenle projede ek kaynak kullanmadık. Mevzuat açısından herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Fakat yerleşkeye üye olacak sivil toplum kuruluşlarının yerleşkeyi yasal adres göstermesine ilişkin sorunlar yaşadık. Valilik, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Müdürlüğü’yle görüşerek sıkıntıları aştık.