"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Kapsayıcı sosyal politikalar geliştirdik”

  • 3 Nisan 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal destek hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Mersin’de son yıllarda kendini gösteren kent yoksulluğunu, güvencesiz çalışmayı, kırsal kesimdeki geçim zorluğunu, kadınların toplumdaki dezavantajlı konumunu, göçle derinleşen sosyal ve ekonomik problemleri göz önünde bulundurarak kalkınma odaklı sosyal belediyecilik anlayışını benimsedik.

“Halk Kart” uygulamasını başlattık. Bu sayede ailelerin bütçesine katkıda bulunuyoruz. “Halk Kart” uygulamasından aylık ortalama 10.000 vatandaş yararlanıyor. “Mahalle Mutfağı” uygulamasıyla 37 ayrı noktada üç çeşit yemeği 6 TL’ye vatandaşlara ulaştırıyoruz. “Bir Ekmek Bir Çorba” uygulaması kapsamında kent genelinde 60 noktada kış boyunca ücretsiz çorba dağıtıyoruz. “Dosthane” refakatçi evi sayesinde kent merkezine tedavi için gelen hastalara ve yakınlarına kalacak yer imkânı sunuyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlara evde sağlık, bakım ve mobil kuaför hizmeti sunuyoruz.

Şiddete maruz kalan ve korunma ihtiyacı olan kadınlara belediyemizin kadın konukevlerinde sosyal, psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmeti sunuyoruz. “Hamile Bakım Sütü” projesi kapsamında hamile kadınlara süt desteği veriyoruz. Yeni doğan bebek ve “El Bebek Gül Bebek” paketleriyle bebekli ailelere her ay destek sağlıyoruz. Üretici kadın stantları aracılığıyla kadın emeğinin görünür kılıyoruz. Çocuk gelişim merkezlerinin sayısını beşe yükselttik. “Süt Senin Gurur Mersin’in” projesiyle bugüne kadar 3 milyon 879 bin 597 adet sütü çocuklara ulaştırdık. Çocuklara 40’ar gramlık kuruyemiş ikramında da bulunmaya başladık. “İlk Çantam” projesi kapsamında her yıl Mersin’in tüm ilçelerinde toplam 18.000 okul çantası dağıtıyoruz. “Kıyafet Evi” uygulamasıyla dezavantajlı çocukların kıyafet ihtiyacını karşılıyoruz.

Engelsiz transfer aracı hizmeti, duyu bütünleme ve ergoterapi, medikal malzeme desteği, engelli bireyler için sportif beceri ve koordinasyon eğitim salonu, fitness salonu gibi hizmetlerimiz ücretsiz. Mesleki kurslarla bilgisayar kursu düzenliyoruz. Engelli vatandaşlar, Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki aktivitelere katılıyor. Özel gereksinimli vatandaşlar, Mola Evi’nde kaliteli zaman geçiriyor. Yaş almış vatandaşlar da Emekli Evi’nden yararlanabiliyor.

YKS ve LGS’ye hazırlanan öğrenciler için 18 farklı noktada kurs merkezleri açtık. Kurs merkezlerinden bugüne kadar toplam 15.811 öğrenci faydalandı. Kurslara katılan öğrencilerin sınav başvuru ücretlerini de karşılıyoruz. 30.000 lisans ve 8.000 ön lisans öğrencisi bu hizmetimizden yararlandı. Mersin’de belediyemize ait dokuz kütüphane var. Belediyemizin yurtlarında ve öğrenci konukevlerinde, konaklama, ücretsiz WiFi, çamaşır yıkama, kahvaltı ve akşam yemeği gibi hizmetler sunuyoruz. “Çamaşır Kafe” uygulamamız yoğun talep alıyor. MERCİ Öğrenci Danışmanlık Merkezi’nde, öğrencilere, sığınmacı çocuklara ve gençlere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Çocukların ve gençlerin Tarsus Gençlik Kampı’nda düzenlenen sosyal ve kültürel aktivitelere katılmasını sağlıyoruz.

“Yeteneğini Fark Et, Kariyerini Yönet” sloganıyla Kariyer Merkezi’ni hayata geçirdik. MERCEK Meslek Edindirme ve Eğitim Merkezi’nde mesleki eğitimler veriyoruz, istihdama katkıda bulunuyoruz. Ayrıca Mersin’de yaşayan geçici koruma kapsamındaki sığınmacılar için Sosyal Uyum Merkezi’ni hizmete sunduk.  

Hepimizi derinden sarsan deprem felaketinden sonra Mersin’e gelen 9.000 vatandaşa barınma desteği sağladık. 43 noktada 35.000 öğün kahvaltı ve yemek dağıtıyoruz. Çocuklar ve kadınlarımız başta olmak üzere ihtiyaç duyan her vatandaşa psikososyal destek ve terapi hizmeti veriyoruz. Ramazan ayında 30.732 gıda kolisi dağıttık. Deprem bölgelerinden gelen vatandaşlara her konuda destek oluyoruz (kıyafet, bebek maması, hijyen malzemeleri vb.), depremzedelerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasını sağlıyoruz. Deprem bölgelerinden gelen öğrenciler hem kırtasiye malzemesi desteğimizden hem de YKS-LGS öğrencilerine yönelik kurslarımızdan ücretsiz faydalanabiliyor.

Dezavantajlı gruplar için kapsayıcı sosyal politikalar geliştirmek, vatandaşların üretime katılmasını sağlamak, yaşam koşullarını iyileştirmek ve gelir adaletsizliğinden kaynaklanan eşitsizliği ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler