"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Selvitopu: “Çocukları geliştirecek bir merkez açtık”

  • 3 Nisan 2023
İzmir Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Belediye Gazetesi'ne çalışmalarını değeğrlendirdi.

Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MUHİTTİN SELVİTOPU:
Çocukları bilim, kültür ve sanatla buluşturmak, çocukların becerilerini ve yaratıcılığını geliştirmek amacıyla Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkez, Uzundere rekreasyon alanında yer alıyor. Merkezde, çok işlevli sergi salonu, tanıtım/etkinlik salonu, idari ofis birimleri, deney istasyonları, bilimsel ve deneysel içerikli atölyeler, interaktif kütüphane/okuma salonu, kafeterya, seyir terası, yaratıcı sanat atölyeleri bulunuyor.

Karabağlar’ın yanı sıra İzmir’in ve Ege’nin farklı bölgelerinden gelen, merkezi ziyaret eden 6-14 yaş arasındaki çocuklar, uzman eğitmenler eşliğinde deney istasyonlarından, kültür-sanat atölyelerinden, uzay ve havacılık sergisinden yararlanma imkânı buluyor. Özellikle sanat, origami, matematik, robotik kodlama, masal, hayal et/tasarla/üret, İngilizce oyun, yaratıcı drama ve teleskop atölyeleri öğrencilerin ilgisini çekiyor. Çocuklar, bilimin serüvenini görsellerle anlamaya çalışıyor, sorularına yanıt arıyor. Merkezde, çoklu zekâ kuramı referans alınıyor. Geleneksel öğrenme yöntemlerinin dışında mantıksal, matematiksel, uzamsal, sözel, kinestetik ve sosyal öğrenme metotları benimseniyor. “Dokunmamak yasaktır” ilkesi doğrultusunda tasarlanan deney istasyonları, uzay ve havacılık temalı sergiyle ziyaretçilere deneyim kazandırıyor. Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi, bölgemizdeki önemli bir eksiği gideriyor, çocukların yaratıcılığını ve öğrenme sürecini bilim ve sanat içerikli programlarla destekliyor. Merkeze gelen çocukların verimli ve keyifli zaman geçirmesini istiyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Karabağlar’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MUHİTTİN SELVİTOPU
: Adnan Menderes Havaalanı’nı Çeşme’ye bağlayan çevre yolunun hemen yanında bulunan Nasreddin Hoca Heykeli, İzmir kamuoyunda uzun süredir tartışma konusuydu. 2.000 metrekarelik kapalı alandaki binanın kent estetiğine uymadığına, Nasreddin Hoca’nın İzmir’le ilgisinin olmadığına dair değerlendirmeler yapıldı. Heykel inşaatı tamamlanmak üzereyken göreve başladık, konuyla ilgili uzmanların görüşlerine başvurduk. Dört katlı binanın çocuklar için projelendirilmesinde İzmir’in önemli mimarlarından Tamer Başbuğ’un büyük katkısı oldu. Tamer Başbuğ, Avrupa’daki benzer örnekleri inceledikten sonra bu alanın çocuk bilim ve kültür merkezi olması önerisiyle bize geldi. Nasreddin Hoca’nın çocuklarla bağını da dikkate aldık. Sonuçta, çocukların yararlanabileceği bu önemli merkez ortaya çıktı. Merkezin logosu ve deney istasyonları, İzmir Demokrasi Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından tasarlandı. Randevu sistemiyle çalışan Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi’ni ziyaret etmek isteyen kişiler ya da gruplar, “https://nasreddinhocackbm.karabaglar.bel.tr/tr” ve “nasreddinhocackbm@karabağlar.bel.tr” üzerinden randevu alabiliyor. Yapımı tamamlandıktan sonra 2021 yılının Ekim ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açılan, 2022 yılının başında hizmet vermeye başlayan merkez, kısa sürede çocukların buluşma merkezi oldu. Bir yılda yaklaşık 20.000 çocuk, aileleriyle birlikte merkezi ziyaret etti. Karabağlar’daki dar gelirli ailelerin çocukları, Nasreddin Hoca Çocuk Bilim ve Kültür Merkezi sayesinde bilimle, kültür-sanat etkinlikleriyle buluşabiliyor.

Nasreddin Hoca Çocuk Kültür Bilim Merkezi’nin giriş salonundaki uzay ve havacılık sergisinde çok sayıda deney istasyonu yer alıyor. Sergiyi ziyaret eden çocuklar, güneş sisteminden rüzgâr tüneline, roketlerin yakıt tüketiminden Mars yüzeyine kadar birçok konuda deney istasyonlarından yararlanma olanağı buluyor. Bu bölümde, uçuş simülasyonu, ay modeli, topografya haritası, ağırlık simülatörü gibi ilgi çekici istasyonlar da bulunuyor.
Üst katlarda ise, ışık kırılmasından çark sistemlerine kadar onlarca deneyin uzman eğiticiler eşliğinde yapıldığı salon, robotik kodlama atölyesi, kütüphane ve kafeterya yer alıyor. Çocukların etkileşimle öğrenip eğlenebileceği müzik/ritim, çizim/boyama, kes/yapıştır, yerleştirme sanatı (enstalasyon), bilim ve teknoloji, doğa ve çevre atölyeleri de mevcut. Tiyatro, kukla, bale ve müzik gösterilerinin yapılacağı Nasreddin Hoca Sahnesi de merkezin giriş katında bulunuyor.

Projeyi planlarken, bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MUHİTTİN SELVİTOPU:
Bütçesini her zaman verimli kullanmaya özen gösteren bir belediyeyiz. Bu merkezi de öz kaynaklarımızla hayata geçirmeye çalıştık. İzmir Kalkınma Ajansı’na da (İZKA) hibe başvurusunda bulunduk. İZKA’nın 1.000.000 TL’lik katkı sunduğu merkezin yapım maliyeti 2021 yılının sonunda 6.606.281 TL’yi buldu. Uzay ve havacılık sergisiyle deney istasyonlarının kurulumu için de öz kaynaklarımızı kullandık. Yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler