Yüksel: “Dezavantajlı grupları ön planda tuttuk”

• 3 Nisan 2023
Başkan Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi’nin sosyal destek hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yerel seçimlerden önce sosyal destek hizmetleri kapsamında çalışmalar yapacağımıza dair söz vermiştik. Kartal’da önceliğimiz, engelliler, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar. Kadınlara ve çocuklara psikolojik ve pedagojik danışmanlık hizmeti vermek amacıyla “Kadın Danışma Merkezi” kurduk. Kadınların ve çocukların ruh sağlığı hizmetlerine ücretsiz ulaşmasını sağlamak için Gedik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’yle işbirliği protokolü imzaladık. Şiddete maruz kalan kadınların ve çocukların barınma ihtiyacını karşılıyoruz, onlara psikolojik destek hizmeti sunuyoruz. Kadınları ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirecek çalışmalar yapıyoruz. Kartal Kadın Kooperatifi’ni destekliyoruz. El emeği ürünlerin satışını desteklemek üzere mahallelerde satış stantları kurduk, bu stantları girişimci kadınlara tahsis ettik. Kadınların, ürettikleri ürünleri daha geniş pazarlara sunabilmesi için e-ticaret ve markalaşma eğitimleri verdik. Kadın istihdamını desteklemek amacıyla halı ve kilim kursu düzenliyoruz. Farklı destek paketlerini (yeni doğan paketi, kadınlara özel hijyen paketi, çeyiz paketi vb.) uygulamaya koyacağız. Dikiş üretim atölyesi kurarak üretime geçmek, kadınların yerelde örgütlenmesini sağlamak ve markalaşmalarını desteklemek gibi projelerimiz var. Pazar araştırması yaparak yerel ve doğal ürünleri tespit etmeyi, bu ürünlerin satışını desteklemeyi ve Kartal’daki alışveriş merkezleriyle işbirliği yaparak kadınların ürünlerini satabileceği yeni satış kanalları oluşturmayı hedefliyoruz. İstihdamı desteklemek amacıyla aşçılık okulu açacağız ve meslek kursları düzenleyeceğiz.

Sosyal Yardım Değerlendirme Kurulu’nun mevzuatı çerçevesinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi yardımda bulunuyoruz. Her yıl yeni eğitim-öğretim döneminin başında ilk ve ortaöğrenim öğrencilerine okul çantası, okul kıyafeti, kışlık ayakkabı, mont ve kırtasiye malzemesi desteği veriyoruz. Üniversite öğrencilerine her yıl nakdi eğitim yardımında bulunuyoruz. “Gönül Çarşısı” aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve öğrencilere her konuda destek oluyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarla engelli ve yaşlı vatandaşlara aşevi ve “Gıda Bankası” aracılığıyla erzak ve günde iki öğün sıcak yemek yardımı yapıyoruz. Üniversite öğrencilerine ve vatandaşlara çay ve çorba ikram ediyoruz. Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi vatandaşlara erzak yardımında bulunuyoruz, yıl boyunca belli aralıklarla gıda kolisi yardımı yapıyoruz. Doğal afetlerde, kar, buzlanma gibi durumlarda mobil mutfak hizmeti veriyoruz. Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından belediyemizin imkânlarını seferber ettik. Depremden zarar gören ve Kartal’a gelen vatandaşlara maddi/manevi destek oluyoruz. Deprem bölgesine yüzlerce yardım tırı gönderdik. Deprem sonrasında Hatay’da bir aşevi kurduk. “Kartal’a Engel Yok” anlayışıyla ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara hasta bezi, hasta yatağı, havalı hasta yatağı, tekerlekli/akülü sandalye, yürüteç, baston desteğinde bulunuyoruz. Engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlara kişisel bakım hizmeti veriyoruz. Engelli ve yaşlı vatandaşlara hasta nakil aracı hizmeti sunuyoruz. Engelli istihdamıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz.