"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

1 Mayıs Birlik, Mücadele Ve Dayanışma Günü

  • 1 Mayıs 2023
SODEMSEN Toplu İş Sözleşmesi Avukatı Esin Bayramoğlu “1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” üzerine yazdı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçiler ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde resmî tatil olarak kabul edilmektedir.

1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentindeki taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik çalışma hakkı için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne yürüyüş düzenlemiştir. İlerleyen süreçte devletlerin gelişimi ve ekonomisi göz önünde bulundurularak eylemler yapılmıştır. 1 Mayıs, Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle tüm dünyada “birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. Böylece 1 Mayıs, işçilerin dayanışmasını yansıtan evrensel bir bayram hâline gelmiştir. 1 Mayıs, ülkemizde de işçiler ve işçi/işveren sendikaları için önem arz etmektedir.

1 Mayıs, 2009 yılında ülkemizde Emek ve Dayanışma Günü adıyla resmî tatil ilan edildi. İşçilerin yaşam ve çalışma koşullarının İş Kanunu ve diğer yasalarla iyileştirilmesi amaçlandı. Gerek mevzuatta gerek hukuki uygulamalarda işçinin korunması esası benimsendi. Sosyal devlet ilkesi gereği işçinin ve işverenin sendikalaşma hakkı korunmaya çalışıldı. Bu yönde düzenlemeler yapıldı.

Çeşitli iş kollarındaki işverenlerin amacı, işçilere yaşam ve çalışma koşullarını sağlamak olmalıdır. Günümüzün iş hayatı koşulları değerlendirildiğinde, iş barışını sürekli kılabilmek için işçiyle işverenin birlikte hareket etmesi önemli bir unsurdur. İşverenin, işçinin emeğini göz ardı etmemesi, işçinin de kendisinden beklenenleri yerine getirmesi, işçi ve işveren arasındaki ilişkinin en önemli noktası olmalıdır. Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs’ın değerleri, sosyal devlet anlayışını ve anayasal düzeni rehber edinmiş devletlerin temel amaçları arasında yer almaktadır.


Kaynak: tr.wikipedia.org


Önerilen Haberler