"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Hak temelli eğitim yaklaşımını benimsedik”

  • 1 Mayıs 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi’nin eğitime yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Eğitim, bir toplumun olmazsa olmazıdır. Fransız Devrimi’nin öncülerinden Danton, “Ekmekten sonra halkın ilk ihtiyacı eğitimdir,” diyor. Çalışmalarımızı zorunlu eğitimden ziyade eğitim hakkını düşünerek planlıyoruz. Yalnızca ilçemizdeki öğrencilerin değil, bölgedeki tüm öğrencilerin hizmetlerimizden faydalanmasını sağlıyoruz.

Pandemi döneminde özellikle dezavantajlı grupların yaşadığı mahallelerdeki çocukların eğitime erişemediğini tespit ettik. Belediyemizin mülkiyetindeki binaları yeniden işlevlendirdik, “Bilgi Evleri” projesini başlattık. Biri mobil olmak üzere 13 Bilgi Evi’nden 70.000’den fazla öğrenci yararlandı. Seyhan’da ikamet eden, üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşmeye hak kazanan ihtiyaç sahibi öğrencilere nakit desteğinde bulunuyoruz. Ülkemizdeki ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde nakit destek miktarını artırdık. Üniversite öğrencilerine ücretsiz akşam yemeği hizmeti sunuyoruz. “Çamaşır Kafe” aracılığıyla üniversite öğrencilerine ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz çamaşır yıkama hizmeti veriyoruz. Çamaşır Kafe’de çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme hizmetinin yanı sıra ücretsiz WiFi ve mini kütüphane de var, gençlere ders çalışma olanağı da sağlıyoruz. İlkokul çocukları için “Bir Öğün Beslenme Desteği” projesini hayata geçirdik. Bugüne kadar 50.000’den fazla kutu içme sütünü çocuklara ulaştırdık.

İlçemizin farklı bölgelerinde beş kreş açtık. 3-6 yaş arasındaki 800 çocuğa iyi ve kaliteli okul öncesi eğitim veriyoruz. Amacımız, çocukların kendine güvenen, problem çözebilen, yaratıcı, araştırmacı, bağımsız düşünebilen, sosyal, iletişim kurma becerisi yüksek, etik değerlere bağlı, akademik açıdan donanımlı ve mutlu bireyler olması. 2022 yılında Kız Öğrenci Evleri’ni hizmete sunduk, lisans eğitimi boyunca kız öğrencilere her konuda destek oluyoruz.

Seyhan Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM), Z kuşağı başta olmak üzere her yaştan bireyin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmesi, eğitim alması, yenilikçi fikirler üretmesi ve bu fikirleri hayata geçirmesi amacıyla kuruldu. Merkezde, farklı alanlarda eğitimler (robotik kodlama, astronomi ve uzay bilimleri, yazılım, 3D modelleme ve yazıcı operatörlüğü, e-ticaret, girişimcilik, YouTube içerik üreticiliği ve yazarlığı, grafik tasarım, yenilikçi tarım uygulamaları, sanat, proje döngüsü) veriliyor, atölyeler (tasarım, girişimcilik, programlama ve dijital içerik atölyesi, elektronik proje, robotik kodlama, oyun tasarım ve kodlama laboratuvarı) düzenleniyor, eğitim salonu (Cahit Arf Teorik Eğitim Salonu) ve e-spor arenası yer alıyor. SEYTİM, BM tarafından dünya çapında “iyi uygulama” örnekleri arasında gösterildi. Geleceği şekillendirecek nesilleri SEYTİM’de yetiştirmeyi hedefliyoruz. SEYTİM’de eğitim alan öğrenciler TEKNOFEST’te dereceye girdi ve ödüller aldı.

Eğitim-öğretim hizmetlerinin aksamaması için internet altyapısı olmayan 28 kırsal mahalledeki öğrencilere ücretsiz internet hizmeti sunuyoruz. Özel yetenek kursları kapsamında Emre Gönlüşen Spor Kompleksi’ndeki sekiz spor tesisinde 11 farklı branşta eğitimler veriyoruz. Gençleri, spor lisesi, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, polis meslek eğitim merkezleri ve askeri okullar gibi fiziksel yeterlilik gerektiren kurumlara hazırlamak amacıyla ücretsiz eğitim hizmeti sunuyoruz. Seyhan Sürekli Eğitim Merkezleri ve Kadın Dayanışma Merkezleri’nde kadınlar için mesleki eğitimler (tekstil, sabun, seramik, epoksi, cam füzyon, mutfak ve yenilikçi tarım uygulamaları) düzenliyoruz, kadınların sosyal ve ekonomik açıdan gelişmesine katkıda bulunuyoruz.

Önümüzdeki dönemde dezavantajlı mahallelerdeki ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin, eğitim ve istihdam dışında kalan gençlerin sosyo-kültürel açıdan gelişmesini sağlamak için hizmet modelleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Çocukların ve gençlerin bilim, sanat ve teknoloji alanında yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri, bilgiye ulaşabilecekleri, vizyon sahibi olabilecekleri ortamlar hazırlamayı, yetenekli çocukların ve gençlerin keşfedilmesini, geliştirilmesini amaçlıyoruz.


Önerilen Haberler