"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Atay: “Okuma ve araştırma kültürünü yaygınlaştırmak istedik ”

  • 22 Mayıs 2023
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Kitap Kafeler Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MEHMET FATİH ATAY
: Efeler’de birlik ve beraberliğin temelini kitapların rehberliğinde atıyoruz. Göreve başladığımız günden bu yana ilçemizi bilginin zenginliği, paylaşmanın yakınlığı, dayanışmanın gücü ve fırsat eşitliğinin adaletiyle donatıyoruz. Kitap kafeleri ilçemize ve ülkemize hediye olarak görüyorum. Bilgiye kıymet veren ve büyük hayaller kuran gençlerin önünde çok engel var. Sınava hazırlık kursları ve özel ders ücretleri oldukça yüksek. İnternetin imkânlarından faydalanmak her zaman mümkün olmuyor ve kitap satın almak ekonomik açıdan eskisi kadar kolay değil. Bu sorunların tamamını tek bir projeyle çözdük, bilgi kâşifleri için nezih ve güvenli bir ortam oluşturduk. 2021 yılının Ocak ayında kitap kafeleri hizmete sunduk.
Kitap kafeler, çocuk kitaplarından dünya klasiklerine kadar binlerce kitabın yer aldığı kütüphanesi, internet bağlantılı bilgisayarları, nezih ortamıyla kitap okumak ve bilgiye ulaşmak isteyen her yaştan vatandaşın ilk adresi oldu, gençlerle dolup taştı. Sadece gençler değil, kitap okumak, araştırma yapmak, hatta zihnini ve bedenini kitapların ayrıcalıklı dünyasında tazelemek isteyenler de kitap kafelerin müdavimi oldu. Vatandaşların ilgisine kayıtsız kalmadık. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bu ülkeyi biz kurduk, onu yükseltecek olan sizlersiniz,” sözünü ilke edindik. Bilgiye ve bilgeliğe değer verdik. İki yıl gibi kısa bir sürede kitap kafelerin sayısını 11’e yükselttik. Her mahalleye bir kitap kafe açma sözü verdim, bu hedefime her gün biraz daha yaklaşıyorum.

Projemiz, Türkiye’de bir ilk. Öğrencilik yıllarımda kitaba ve bilgiye ulaşmakta güçlük çekiyordum. Maddi durumu iyi olmayan birçok arkadaşım da bu sorunla mücadele etmek zorunda kalıyordu. Bu zorluğu gençlere yaşatmamak için kendime söz vermiştim. Sözümü tutmak için çok çalışıyorum, çalışmaya da devam edeceğim. Gençlere ve bilgiye ulaşmak isteyenlere en büyük mirasım kitap kafeler olacak. Efeler’i ve ülkemizi gençler yönetecek. Gençlerin ülkemizi bizden daha iyi yönetmesi ve ileri taşımasının tek yolu, bilgili ve bilinçli olmaları, paylaşmanın değerini, dayanışmanın gücünü bilmeleri, birbirlerine saygı duymaları. Kitap kafeler, bu değerlerin bir arada sunulduğu ve kazanıldığı güzide mekânlar. Efeler’in her yeri kitap kokusuyla güzelleşene kadar çalışmaya devam edeceğim.

Projenizin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Efeler’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MEHMET FATİH ATAY:
Gençlerin okuma ve araştırma kültürünü benimsemesi, hayalini kurdukları okulları kazanmasında pay sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kitap kafeler, eğitim katkısının yanı sıra ilçemizin tanıtımına da fayda sağlıyor. İlçemizde ağırladığımız misafirlerimizin etkilendiği hizmetlerin başında kitap kafeler geliyor. Efeler’deki üniversite öğrencileri başta olmak üzere eğitim için farklı kentlerden gelen gençler, ders çalışmak, araştırma yapmak ve kitap okumak için kitap kafeleri tercih ediyor. Eğitimlerini tamamladıktan sonra memleketlerine dönen gençler, tohumları Efeler’de atılan bu projenin farklı kentlerde de yeşermesine öncülük ediyor. Ünü ilçemizin sınırlarını aşan kitap kafeler, ilçe halkının ve diğer illerdeki vatandaşların yaptığı kitap bağışıyla kütüphanesini genişletiyor. Anneler ve babalar, ilçemizin birçok noktasına kurulan, kolay ulaşılabilen, sağlıklı ve nezih ortamıyla, ücretsiz ikramlıklarıyla hizmet veren kitap kafelere çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet edebiliyor. Kitap kafeler, bilgiye ulaşmak ve kitaplarla arkadaş olmak isteyen herkesi bünyesinde buluşturuyor, toplumsal fayda sağlıyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MEHMET FATİH ATAY:
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler