Gökhan: “Toplu taşıma ödeme yöntemlerini çeşitlendirdik”

• 22 Mayıs 2023
Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kepez Belediyesi’yle birlikte özel halk otobüsleriyle vatandaşlara hizmet sunuyoruz. Her yıl toplu taşıma araçlarının sayısını artırıyoruz, araçları yeniliyoruz. Toplu taşıma ödeme yöntemlerini çeşitlendirdik. Mobil uygulama üzerinden QR bilet, kredi kartı, RFID kartlar aracılığıyla toplu taşıma araçlarından yararlanılabiliyor.

Pandemi sonrasında yasal düzenlemeyle özel halk otobüslerine sübvansiyon yetkisi belediyelere verildi. Bu sayede gider, maliyet ve gelir kaygıları giderildi, yolcu rekabeti yerine hizmetin önceliklendirilmesi sağlandı. Sübvansiyon uygulamalarıyla toplu taşıma hizmeti daha ekonomik oldu.

Önümüzdeki dönemde toplu taşıma sübvansiyonunun artırılmasına, hatta toplu taşımanın sadece belediye otobüsleri aracılığıyla gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Böylece kapasite etkin ve verimli kullanılacak, hat optimizasyonuna ve esnek planlamaya imkân tanınacak. Yeni sistemle birlikte toplu taşıma için imaj yenileme çalışmaları başlatılacak, toplu taşıma hizmetinden daha fazla vatandaşın yararlanması sağlanacak.

Trafik sıkışıklığının ve bekleme sürelerinin en aza indirilmesi için “Trafik Düzenleme, Otoparklar Düzenleme Projeleriyle Düşey İşaretleme Mevcut Durum Tespiti, Analizi ve Projeleri Hazırlanması İşi” projelendirildi. Bu proje kapsamında tek yön uygulamalarıyla trafik akışını hızlandırmayı ve sürdürülebilir planlamayı hedefledik.

Projenin birinci etap uygulamaları tamamlandı, önümüzdeki yıllarda uygulama süreci devam edecek. Bu sirkülasyon projesi doğrultusunda öneri projeleri de geliştirdik. Öneri projeleriyle ulaşmak istediğimiz hedefleri şöyle sıralayabilirim:

•    Yolların kapasitesinin artırılması,
•    Trafik akışını engellemeden, park cepleri tasarımıyla otopark alanları oluşturulması,
•    Kavşaklardaki faz sürelerinin düşürülmesi,
•    Trafik güvenliğini artıracak önlemlerin alınması (yan yollar, yaya üstgeçitleri vb.),
•    Önümüzdeki 15 yılı kapsayacak trafik ana planının hazırlanması,
•    Sahadan toplanan verilerle bu projelerin test edilmesi,
•    Toplam yakıt tüketiminin azaltılması,
•    Araçların dur-kalk ve rölantide bekleme sürelerinin en aza indirilmesi, egzoz emisyonunun azaltılması, trafik kaynaklı hava kirliliğinin mümkün olduğunca önlenmesi,
•    Şehiriçi yolculuklarda seyahat süresinin kısaltılması,
•    Daha yaşanabilir bir Çanakkale için trafik düzenleme çalışmalarının yapılması.