"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gül: “Vapur seferlerini artırdık”

  • 22 Mayıs 2023
Başkan Erdem Gül, Adalar Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Adalar’ın İstanbul’a göre en büyük avantajı, yaya yoluna ve yürüyüş alanına sahip olması. Adalar’da ormanlık alan oranı oldukça yüksek. Dolayısıyla her yere yürüyerek ya da bisikletle gidilebiliyor. Ancak hasta ve yaşlı vatandaşların ihtiyaçları, yük taşımacılığı için araca ihtiyaç duyuluyor. Eskiden faytonlar vardı. Faytonların zamanla sadece turistik ihtiyaca yönelik kullanılması nedeniyle Adalar’da yaşayan vatandaşların ulaşım ihtiyacı faytonlarla karşılanamaz hâle geldi. Denetimsizliğin de etkisiyle sorunlar yaşanmaya başladı. Göreve başladığımızda fayton sorunuyla karşı karşıya kaldık.

Fayton ve atlarla ilgili sorunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte belediye meclise taşıyarak çözüm üretmeye çalıştık.  2020 yılının Ocak ayı meclis toplantısında Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün Adalar’daki atlar ve faytonlarla ilgili teklifi kabul edildi, 277 tescilli fayton plakası ve 1.167 at, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Böylece Adalar’da fayton süreci bitti.

Faytonların kaldırılmasının ardından 2020 yılının yaz aylarında elektrikli yeni ulaşım araçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Adalar’a getirildi. Dört ve 14 kişilik olmak üzere iki tip araç Adalar’da hizmet veriyor. Bu araçlar hem gezi hem de ulaşım için kullanılıyor.  Ziyaretçiler, İstanbulkart’la bu araçlardan yararlanabiliyor. Adalar’da yaşayan vatandaşlar ise, “Ada Kart” sayesinde daha ucuz ulaşım imkânına sahip oluyor. Adalı öğrenciler de sembolik bir ücretle bu araçlara binebiliyor. Vatandaşlara faytonlardan daha pratik, konforlu ve ucuz ulaşım imkânı sunduk.  Hasta ve yaşlı vatandaşlara belediyemizin teknesi ve aracıyla hizmet veriyoruz.

Ana karaya ulaşım sorunu yaşıyorduk. Vapurlar azdı ve seferler seyrekti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eski vapurları tamir etti ve hizmete sundu. Adalara sefer yapan “Paşabahçe” de bu vapurlardan biri. Dört ada ve Bostancı arasında ring seferleri başlattık. Adalar-Maltepe arasında çalışan vapurlar da var. Çok büyük fırtınalar, lodos olmadığı sürece ana karaya ulaşmak, şehiriçi ulaşımdan daha rahat.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Adalar’daki ulaşım sorunlarını çözmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ulaşımdaki sorunları kalıcı olarak çözmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve vatandaşlarla birlikte Adalar için ulaşım master planı hazırlıyoruz.
Adalar her zaman yaya öncelikli olmalı, Adalar’ın bu özelliği korunmalı. Yaya kültürü açısından Adalar’ın örnek olmasını istiyoruz. Zorluklar yaşasak da, bunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Elektrikli araçların kullanılması gereken durumlar söz konusu oluyor. Yeni ulaşım yöntemi Adalar’a uyum sağlayamazsa tekrar planlama yapacağız. Adalar hiçbir zaman sıradanlaşmayacak, Adalar’ın doğasını, kültürünü ve mirasını korumak hepimizin görevi.


Önerilen Haberler