"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Etkin bir ulaşım ağı oluşturduk”

  • 22 Mayıs 2023
Başkan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Muğla, 13.247 kilometrekarelik yüzölçümü, 1.480 kilometrelik kıyı şeridi ve birbirinden değerli 13 ilçesiyle eşsiz ve geniş bir coğrafya. İlçeler arasındaki mesafeleri güvenli yollarla kısaltıyor, modern araçlarla zevkli hâle getiriyoruz. Kırsal/kıyısal 569 mahallede sorumluluğumuzdaki yolları yeniledik, ulaşım ağını güvenli hâle getirdik. Muğla’da yerleşik nüfusla yazlık nüfus arasındaki fark yüksek. Yazlık nüfusa hitap edecek yollar yaptık ve ulaşım ağını genişlettik. 2014 yılında büyükşehir olan Muğla’da özel sektör ve ilçe belediyeleri tarafından sunulan ulaşım hizmetlerinin kalitesini yükselttik. Büyükşehir belediyelerinde bir ilk olan “Ulaşımda Dönüşüm Projesi” kapsamında araçları modernleştirdik, araç sayısını kademeli olarak azalttık. Hatlarda düzenleme yaptık, her ilçenin kendi güzergâhında yolcu taşımasını, vatandaşların düzenli ve kontrollü ulaşım hizmeti almasını sağladık. Nüfusunun %55’i kırsalda yaşayan Muğla’da etkin bir ulaşım ağı oluşturduk.

Kentimizde turizm ve tarım dışında madencilik faaliyetleri de yapılıyor. Bu nedenle yük taşımacılığına da önem verilmesi gerekiyor. 2019 yılında onaylanan ulaşım ana planı çerçevesinde belirlenen politikaların uygulanması için çalışmalar yürütüyoruz. Yol güvenliğini kontrol ediyoruz, kavşaklar için uygulanabilir tasarım çalışmaları yapıyoruz, güvenlik önlemlerini denetliyoruz. Muğla genelinde 267 belediye otobüsü ve 1.366 özel otobüsle şehiriçi toplu taşıma ve havalimanı ulaşım hizmetiyle 1.633 engelli erişimine uygun araçla (engelli, 65 yaş üstü vb.), kamu sektörü özel sektör işbirliğiyle erişilebilir ulaşım hizmeti sunuyoruz. Araç filomuzu ihtiyaçlar doğrultusunda yeniliyor, çevreci araçları filomuza dahil ediyoruz.

Belediyemizin baskı makinesinde ürettiğimiz trafik güvenlik levhalarının montaj çalışmalarını yapıyoruz. Çevreyi korumak amacıyla yollardaki boya çalışmalarında su bazlı boyalar kullanıyoruz. Muğla genelinde 8.352 kilometre yol çizgi çalışması gerçekleştirdik. Yolları modernleştirirken levha, çizgi ve otokorkuluk sistemleriyle yol güvenliğini artırıyoruz.

Deniz taşımacılığı için projeler üretiyoruz. Bodrum-Datça arasında arabalı feribot seferleri düzenliyoruz. Deniz taksi, arabalı vapur ve feribot seferlerini artırmak, karayolu taşımacılığına alternatif ulaşım modelleri geliştirmek için projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşların modern ve güvenli ulaşım hizmeti alması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bilimsel veriler ışığında uzman ekiplerimizle birlikte ulaşım ağını planlıyoruz.

Önümüzdeki dönemde de çevreye duyarlı ve düşük emisyonlu ulaşım araçlarını tercih etmeyi sürdüreceğiz. Deniz ulaşımını ileri taşımak ve kolaylaştırmak amacıyla yeni projeleri hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızla birlikte çalışarak, modern ve konforlu ulaşım hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler