"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Sarıkurt: “Üniversite öğrencilerine burs imkânı sunduk”

  • 22 Mayıs 2023
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt Belediye Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

Çorlu’nun Filizleri Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

AHMET SARIKURT:
Çorlu’nun Filizleri Projesi, 2019 yerel seçimlerinde adaylığımı açıkladığımda Çorlulu vatandaşlara söz verdiğim 76 projeden biridir. Projenin amacı, Çorlu’da yaşayan gençlerin üniversite eğitimine vatandaşlarla birlikte destek olmak. Ekonomik kriz nedeniyle gençlerin yaşadığı sıkıntıların farkındayız. Bu nedenle onlara destek olmak istiyoruz. Projeyi 2021 yılında hayata geçirdik. Proje kapsamında üniversite öğrencilerine burs verilmesini sağlıyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çorlu’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

AHMET SARIKURT:
Proje için mevzuat hazırladık, destek olmak istediğimiz öğrencileri mahcup etmemek için projeye Kredi Yurtlar Kurumu’nu da dahil ettik. 50 öğrencinin bursunu aylık olarak öğrencilerin hesabına yatırdık. Proje kapsamında destek vereceğimiz öğrencileri belirlerken dikkate aldığımız kriterler:

1.    T.C. vatandaşı olmak,
2.    Öğrencinin ailesinin Çorlu’da ikamet etmesi,
3.    Öğrencinin sınıf tekrarı yapmaması,
4.    Öğrencinin Kredi Yurtlar Kurumu’ndan ya da Kredi Yurtlar Kurumu aracılığıyla herhangi bir kurumdan öğrenim kredisi ya da burs almaması,
5.    Öğrenim süresi boyunca kayıt dondurma işleminin yapılmaması (rapor gerektiren sağlık problemleri dışında),
6.    Devlet üniversitelerinde önlisans veya lisans öğrencisi olmak,
7.    Normal öğrenim süresinde eğitime devam etmek,
8.    Başvuru tarihi itibarıyla 25 yaşını aşmamış olmak,
9.    Yüz kızartıcı suç işlememiş ve disiplin cezası almamış olmak.

Bu kriterler doğrultusunda belediyemizin Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ve meclis üyelerinden oluşturduğumuz heyetle burs almaya hak kazanacak öğrencileri puanlama sistemiyle belirledik. Projenin kapsamını genişletmek amacıyla 2020 yılında hizmete sunduğumuz Atatürk Evi’nden elde ettiğimiz geliri de kullandık. Böylece hem burs miktarını artırdık hem de öğrenci sayısını 80’e yükselttik.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

AHMET SARIKURT
: Proje, Çorlu’da yaşayan vatandaşların öğrencilere destek olması için kolay ve güvenli bir yol oldu. Öğrencileri incitmeyecek şekilde projeyi uygulamaya özen gösterdik. Atatürk Evi’ni ziyaret eden vatandaşlar, buradan elde edilen gelirin öğrencilere burs olarak verildiğini öğrenince Atatürk Evi’ne ve hediyelik eşyalara daha fazla ilgi gösterdi, bu da bizi sevindirdi. Karşılaştığımız zorluklar da oldu. Zorlukların temel nedeni ülkemizin ekonomik koşullarıydı. Beklediğimizin üstünde başvuru yapıldı. İmkânlarımızı zorlayarak öğrencilere destek olmaya çalışıyoruz. Başvuruların yoğun olması sebebiyle proje kriterlerini artırdık. Kurduğumuz heyetin aldığı kararlar sonucunda bursa imkânından yararlanamayacak öğrencileri (açık öğretim, yüksek lisans/doktora ve uzaktan eğitim öğrencileri, yurtdışında eğitim gören öğrenciler, vakıf/özel üniversite öğrencileri, ikinci üniversite eğitimine devam eden öğrenciler) belirledik.


Önerilen Haberler