Soyer: “Raylı sistem projelerine yoğunlaştık”

• 22 Mayıs 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İzmir’in ulaşım altyapısını güçlendirmek için 2019 yılından bu yana çok önemli çalışmalara imza attık. 131 milyon 279 bin euroluk bütçeyle Fahrettin Altay-Narlıdere metrosunu %96 oranında tamamladık. İzmir’in en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca metrosu için belediyemizin öz kaynaklarıyla çalışmalara başladık. 515 milyon 509 bin euro maliyeti olacağı hesaplanan projeyi 2025 yılının sonunda tamamlamayı planlıyoruz. 2023 yılında hizmete sunmayı planladığımız, 72 milyon 277 bin euroya mal olacak Çiğli tramvayının %93’ü tamamlandı. 2 milyar 105 milyon euro yatırım maliyeti öngörülen, 32.6 kilometrelik hatla İzmir’in en uzun metro hattı olacak Karabağlar-Gaziemir ve Otogar-Kemalpaşa metrosu için de çalışmalara başladık. Karşıyaka tramvayıyla bağlantılı olacak Örnekköy tramvayı için ihale sürecini 2023 yılında başlatmayı planlıyoruz.

ESHOT, filosuna 457 yeni ve yerli otobüsü dahil etti. Araçların yaş ortalaması 11.2’den 6.46’ya düşürüldü. 2019 yılının Nisan ayında hayata geçirilen “Halk Taşıt” uygulamasıyla vatandaşların bütçesine destek olduk (174 milyon binişte 200 milyon TL). “İZTAŞIT” ve “İZULAŞ” araçlarıyla birlikte dört yıllık süreçte toplu taşıma ağına dahil edilen yeni araç sayısı 616’ya ulaştı, 500 otobüs hedefimiz %123 olarak gerçekleşti. Güvenli, konforlu ve ekonomik toplu taşıma hizmeti sunmak için dört yıl önce Seferihisar’da hayata geçirdiğimiz “İZTAŞIT” projesini Kiraz ve Menemen’in ardından Yeni Foça’da uygulamaya başladık. Bireysel taşımacılık yapan esnafın kooperatifler aracılığıyla kentimizin toplu ulaşım ağına dahil olduğu çok değerli bir proje olan “İZTAŞIT”, toplu taşımaya yüksek standart ve kurumsal kimlik kazandırıyor.

Dört yılda iki feribot aldık, iki tane de kiraladık, taşınan araç sayısını 2019 yılına göre yaklaşık %35 oranında artırdık. Bisiklet yollarını dört yılda 111 kilometreye çıkardık. 500 kilometrelik “EuroVelo” bisikletli turizm rotasına tematik rotalar ekledik, rotanın 580 kilometreyi bulmasını sağladık. İzmzir, “EuroVelo” rotası onaylanan ilk kent. 11-13 Ekim 2023 tarihlerinde EuroVelo Konferansı’na ev sahipliği yapacağız. Ayrıca bisiklet yollarının altyapı ve tesis hizmetlerini artırdık, 35 tamir kiosku ve 50 bisiklet pompası konumlandırdık. Akıllı bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in istasyon sayısını 60’a yükselttik.