"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yavaş: “Yeni nesil otobüsler satın aldık”

  • 22 Mayıs 2023
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve geldiğimiz günden bu yana vatandaşların ihtiyaçlarını ve refahını önceleyen bir anlayışla ulaşım sistemleri oluşturmak, bu sistemleri koordine etmek için çalışıyoruz. Vatandaşları toplu taşımaya teşvik etmek ve konforlu ulaşım imkânı sunmak amacıyla harekete geçtik, 394 adet yeni otobüsü araç filomuza dahil ettik. Ekonomik ömrünü tamamlayan otobüslerin yerine teknolojik yeniliklerle donatılmış modern otobüsler satın aldık. Otobüslerin daha sağlıklı kullanılabilmesi için şoförlere eğitimler verdik. Yeni otobüslerimiz alçak tabanlı ve engelli yolcu erişimine uygun, USB şarj ünitesine, kamera güvenlik ve yolcu bilgilendirme sistemine, panik butonuna sahip. Otobüslerimizde ücretsiz WiFi hizmeti sunmak için cihaz kurulum işlemlerini ve test çalışmalarını tamamladık, “Akıllı Şehir” projelerini yaygınlaştırdık, ücretsiz WiFi hizmeti vermeye başladık.

“Yüzde Yüz Erişilebilir Başkent” sloganıyla Başkent Mobil Engelli Projesi’ni hayata geçirdik. Bu projeyle engelli vatandaşları sosyal yaşama dahil etmeyi, onların hayatını kolaylaştırmayı amaçladık. Engelli vatandaşlar bu proje sayesinde durakta beklerken otobüs şoförüne önceden bildirim gönderebiliyor. Otobüs şoförü, tekerlekli sandalyesiyle durakta otobüs bekleyen engelli bir vatandaş olduğunu biliyor ve ona göre hazırlık yapıyor.



Ankara’nın raylı sistem ağını da genişletiyoruz. Ankaray’ı, Dikimevi’nden Nato yoluna uzatacak projeyi hazırladık. M2 hattının Koru-Yaşamkent ve Koru-Bağlıca, M4 hattının Şehitler-Forum, M5 hattının Kızılay-Dikmen raylı sistemleri ve Kuğulu Park-Atakule-Turan Güneş arası füniküler hattı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Keçiören metrosunu Forum’a uzatacak hat için sondaj çalışmalarına başladık. Beş kilometreden ve dört ayrı istasyondan oluşacak metro hattının projesi onaylandıktan sonra zaman kaybetmeden yapım ihalesine geçilecek.

Ulaşım hizmetlerinde öğrencileri de unutmadık. Öğrenciler için ücretsiz ring seferleri başlattık. Ring servisi, yaptığımız anlaşma doğrultusunda ODTÜ’de öğrenim gören öğrenciler için hafta içi her gün ücretsiz taşıma yapıyor. Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu sistemine kayıtlı öğrenciler için aylık 90 TL karşılığında 200 binişlik “Abonman Kart” uygulamasını başlattık. Kadınlara yönelik hizmetler de geliştirdik. Kadınlar her gün saat 19:00’dan sonra istedikleri yerde EGO otobüslerinden inebiliyor.

“Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sistemi” projesi kapsamında vatandaşların kiralaması için 408 adet elektrikli bisiklet, bisikletlerin şarj edilmesini sağlayacak 34 adet şarj istasyonu, EGO otobüslerine monte edilen 480 adet bisiklet taşıma aparatı, metro istasyonlarının merdivenlerine yerleştirilen 1.290 metrelik bisiklet rampası, saha operasyonları için iki adet bisiklet taşıma aracı ve bisiklet kullanımını ölçmek amacıyla sekiz adet bisiklet sayacı tedarik ettik. Sürdürülebilir ulaşıma yönelik hazırlanan “Smart Ankara” projesiyle “Bisiklet Kampüsü” hizmetine başladık, elektrikli bisikletlerle test sürüşleri yapılmasını sağladık.



Araç trafiğini azaltmak ve sürücüleri toplu taşımaya yönlendirmek amacıyla Ankara Millî Kütüphane ve Macunköy metro istasyonlarında “Park Et Devam Et” uygulamasını hayata geçirdik. Uygulama, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlıyor. Vatandaşlar hiçbir ücret ödemeden “Park Et Devam Et” otoparklarından yararlanıyor.

Modern, çevreci ve konforlu “yeni nesil akıllı” otobüs duraklarının montajına hız kesmeden devam ediyoruz. 315 noktaya yerleştirmeyi planladığımız yeni otobüs duraklarından beşi tam kapalı ve klimalı. 75 durağın montajını tamamladık, 240 durak için çalışmalarımız devam ediyor. Eski durakları da çevre ilçelerde değerlendiriyoruz. Yeni otobüslerle, metro hattı ve alternatif ulaşım projeleriyle, bisiklet yollarıyla birçok yeniliğe imza atıyoruz. Vatandaşlara güvenli ve konforlu ulaşım hizmeti sunmak için elimizden ne gelirse yapıyoruz.


Önerilen Haberler