"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Ulaşım ana planı hazırladık”

  • 8 Mayıs 2023
Başkan Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Belediyemizin Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve TEKULAŞ A.Ş. bünyesinde yürüttüğümüz ekonomik, konforlu ve güvenli toplu ulaşım hizmetlerinin kapasitesini artırdık, yeni hatlar açarak hizmet ağını genişlettik. 2020 yılında 47, 2021 yılında 10, 2022 yılında 12 ve 2023 yılında iki otobüs aldık, 71 adet toplu taşıma aracını filomuza kazandırdık. 2023 yılında 10 otobüs daha almayı planlıyoruz.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Sistemi Yönetmeliği (TETUS) kapsamında il genelinde faaliyet gösteren 550 özel aracı, elektronik ücret toplama sistemine entegre ettik. 2023 yılı itibarıyla il genelinde engelli erişimine uygun 1.153 araç hizmet vermeye başladı. 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlar, toplu ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor.

Ekonomik kriz nedeniyle işletme maliyetleri arttı, toplu taşıma hizmetleri sürdürülemez hâle geldi. Bu nedenle belediyemizin meclisinde alınan kararlar doğrultusunda minibüsçülere mali destekte bulunduk. Belediyemizin Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Toplu Taşıma ve Planlama Şube Müdürlüğü bünyesinde kurduğumuz Araç Takip ve İzleme Merkezi’ni 2023 yılında hizmete sunduk. 2015 yılında faaliyete geçirdiğimiz 1.1054 durağa 2019 yılında 160 durak ilave ettik. Çeşitli sebeplerle hasar gören 85 durağın montajını yaptık. 2023 yılında 65 adet kabin durak aldık. Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Süleymanpaşa ilçelerinde işçi nüfusunun yoğun olduğu yerlere betonarme destekli, geniş yedi durak yaptık.

2022 yılının Şubat ayında “ulaşım ana planı” için ihale gerçekleştirdik. Ulaşım ana planı kapsamında ulaşım altyapısına ilişkin yatırımları ve düzenlemeleri 2040 projeksiyonuna göre yapacağız. Çalışmalarımızı 2023 yılının Ağustos ayında tamamlayacağız. 2019 yılında 10, 2020 yılında 32, 2021 yılında 16 olmak üzere toplam 58 kavşak tasarımı yaptık. Ulaşım ana planı kapsamında 11 ilçede 92 kavşak tasarımı gerçekleştirdik, 2023 yılında yedi katlı kavşak projesi hazırladık.

Akıllı Şehir Projesi kapsamında ihalesini yaptığımız çalışmalar ASELSAN tarafından yürütülüyor. Tam adaptif hibrit akıllı kavşak sinyalizasyon sistemleri ve trafik kontrol merkezi kurduk, mesaj işaretleme sistemi ve mobil uygulama platformu kurulumu projelerini de 2023 yılında hayata geçirdik. Mobil uygulama platformunun demo testleri yapılıyor, testlerin sonuçlarını en kısa sürede vatandaşlarla paylaşacağız.

2019 yılında Çorlu’da trafik eğitim parkını hizmete açtık, uygulamalı eğitimler vermeye başladık. Kapaklı’da trafik eğitim parkı inşaatı devam ediyor, 2023 yılında uygulamalı eğitimleri başlatmayı hedefliyoruz. 2019 yılında Süleymanpaşa’da 220 araç kapasiteli yeraltı otoparkını, 2020 yılında Hayrabolu’da 258 araç kapasiteli yeraltı otoparkını hizmete açtık. Süleymanpaşa ve Marmaraereğlisi ilçelerinde yeni otogarları hizmete sunduk. Yapımı devam eden Çorlu otogarını en kısa zamanda tamamlamayı planlıyoruz.

Önümüzdeki dönemde vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunmak için çağımızın teknolojilerini il genelinde ulaşım ağına entegre etmeyi, trafik akışını süre yönünden kısaltan ve daha güvenli hâle getiren akıllı kavşak uygulamalarının sayısını artırmayı, tüm paydaşlarımızı modern ulaşım sistemlerine dahil etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Kapaklı ilçelerinde hafif raylı sistem, Muratlı, Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde banliyö tren hattı için çalışmalara başlamayı planlıyoruz.


Önerilen Haberler