"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “İstihdama katkıda bulunmayı hedefledik”

  • 8 Mayıs 2023
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Konak İş Eğitim Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
 
ABDÜL BATUR:
İş dünyasında nitelikli ara elemana ihtiyaç duyuluyor. İzmir genelinde İŞKUR, Ticaret Odası ve İzmir Kalkınma Ajansı gibi kurumların hazırladığı raporlarda, nitelikli ara eleman veya yetişmiş personel açığının olduğu ifade ediliyor.  İmalat sektöründe nitelikli ara elemana daha fazla ihtiyaç var.  Çünkü imalat sektörü hem çok kollu bir alt sektör hem de diğer sektörlerin üretim sürecinde rol oynuyor. Firmalar nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle özellikle imalat sektörü için nitelikli eleman yetiştirmek gerekiyor. Araştırmalar, imalat sektöründeki nitelikli elemanların istihdam edilme oranının diğer sektörlere kıyasla yüksek olduğunu, daha fazla maaş aldıklarını ortaya koyuyor. İmalat sektörü, ithalat ve ihracatta, ülke ekonomisinde ve kalkınmada etkin rol oynuyor. Dolayısıyla bu sektörün önemi artıyor. İmalat sektöründe nitelikli ara eleman açığını kapatmak amacıyla kamu kurumları ve özel sektör çalışmalar yapıyor, kurslar açıyor, eğitimler veriyor. Ancak kursiyerler yeterli eğitim alamadığı için sıkıntı yaşanıyor. Meslek liseleri de malzeme ve ekipman bakımından yetersiz, bu nedenle nitelikli eleman ihtiyacını karşılayamıyor. Günümüzde usta-çırak ilişkisi de bittiği için yetiştirilecek eleman sorunu ortaya çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından açılan “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı kapsamında Konak İş Eğitim Merkezi Projesi’ni hazırladık. Projemiz, 325.000 avro hibe almaya hak kazandı. İmalat sektörü açısından önem taşıyan CNC torna tezgâhını kullanabilecek nitelikli ara eleman yetiştirmeyi planlıyoruz. İmalat sektörünün hemen hemen her alanında kullanılan malzemeler CNC torna tezgâhlarıyla işleniyor. Proje kapsamında özellikle metal, plastik ve ahşap CNC torna tezgâhı programına ve kullanımına yönelik eğitimler vermeyi hedefliyoruz. 1 Haziran 2023 itibarıyla projemizin uygulama süreci başlayacak. Belediyemize ait bir binayı eğitim merkezi olarak kullanacağız. Eğitim merkezine, metal, plastik ve ahşap CNC torna tezgâhı, konvansiyonel torna tezgâhı, matkap tezgâhı gibi makine ve ekipmanlar alınacak, eğitimler verilecek. CNC torna tezgâhında işlenecek materyalin tasarımı için program alınacak. Bu program sayesinde kursiyerlere CNC kodlarının yazımı ve bilgisayar destekli imalat programının kullanımı öğretilecek. Proje süresince kayıt, sigorta ödemesi ve ücret konusunda İŞKUR’la işbirliği yapılacak, Mesleki Yeterlilik Kurumu onaylı mesleki yeterlilik belgesi verilecek.

Konak ilçe sınırlarında yaşayan, %50’si kadın olmak üzere, 18-29 yaş arasındaki gençlerin işgücü piyasasında istihdam edilmesi için yetiştirilmesini amaçlayan Konak İş Eğitim Merkezi’nde, CNC programı ve kullanımı başta olmak üzere mesleki eğitimler verilecek. Eğitimler hem teorik hem pratik olacak. İzmir’deki firmalarda kursiyerlere staj imkânı da sağlanacak. Teorik ve pratik eğitimle stajın toplam süresi 600 saat olacak. Eğitimleri tamamlayan kursiyerler mesleki yeterlilik belgesi alacak. Mesleki eğitimlerin yanı sıra girişimcilik, iletişim becerileri, liderlik ve motivasyon, süreç ve stres yönetimi, çevre bilinci, iş sağlığı ve güvenliği, toplumsal cinsiyet, kişisel gelişim eğitimleri de verilecek. Bu ek eğitimlerin süresi de 112 saat olacak. Proje kapsamında kursiyerler günlük 10 avro alacak, kursiyerlerin sigortası yapılacak. Eğitimler tamamlandıktan sonra kursiyerlerin iş bulmasına yardımcı olmak amacıyla İŞKUR’la işbirliği yapılacak, bireysel eylem planları hazırlanacak. Eylem planlarına uymaları koşuluyla iş arama sürecinde kursiyerlere aylık 50 avro ödeme yapılacak.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Konak’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ABDÜL BATUR:
Konak İş Eğitim Merkezi Projesi, 1 Haziran 2023’te başlayacak, 12 ayda tamamlanacak. Projenin sekiz aylık dönemi kursiyerlerin eğitimi ve istihdamı için ayrılacak. Proje kapsamında 60 genç CNC operatörü olarak yetiştirilecek ve istihdam edilecek. Projenin hedef kitlesi, Konak başta olmak üzere İzmir’de yaşayan 18-29 yaş arasındaki gençler. Projeye katılacak gençlerin en az lise mezunu olması gerekiyor. Eğitimleri tamamlayan gençlerin ortalama 20.000 TL’lik bir maaşla işe girmesi sağlanacak. Projeyle hem bölgemizdeki istihdama katkıda bulunacağız hem işsiz gençlerin iş bulmasını sağlayacağız hem de nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayacağız. 12 ay tamamlandıktan sonra firmaların ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. 18-29 yaş arasındaki gençlerin eğitim almasını sağlayacağız.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ABDÜL BATUR:
Projemiz için 325.000 avro hibe desteği aldık. Merkezin inşaat giderleri belediyemiz tarafından karşılanacak. İnşaat maliyeti dışındaki masrafları hibe desteğiyle karşılayacağız. Buna, kursiyerlere kurs boyunca verilecek günlük 10 avro da dahil. Projeyi planlarken mevzuat ve kaynak açısından herhangi bir zorluk yaşamadık. Projeyle ilgili çalışmalar belediyemizin Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü tarafından yürütüldü. Projenin 12 aylık uygulama sürecindeki çalışmaları da Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü yürütecek.


Önerilen Haberler