Böcek: “Trafik kontrol merkezi kurduk”

• 8 Mayıs 2023
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Sürdürülebilir ulaşım için özel toplu taşıma araçlarında destek modeline (ücretsiz ve aktarma yolcusu başına ücret alınacak şekilde) geçiş yaptık. Pandemi döneminde toplu taşıma araçlarındaki kısıtlama nedeniyle işletme maliyetlerinin karşılanması için özel toplu taşıma araçlarına akaryakıt desteği vermeye başladık. Alanya Mahmutlar bölgesindeki toplu taşıma araçlarını otobüse dönüştürdük, bu otobüsleri şehiriçi ulaşım sistemine dahil ettik, böylelikle Alanya’da şehiriçi toplu taşıma hizmet alanını genişlettik, ücret toplama sistemini yaygınlaştırdık. “MatchUP” projesi kapsamında çevre dostu, elektrikli iki otobüs aldık. Bu otobüsler, Akdeniz Üniversitesi’nin kampüsündeki güzergâhlarda ücretsiz hizmet vermeye başladı. 2018 yılında belediye meclisinin aldığı kararla işletilmek üzere Antalya Ulaşım A.Ş.’ye devredilen 241 toplu taşıma aracının sözleşme süresinin dolması sebebiyle otobüs işletmesine ait demirbaş, ekipman ve personel belediyemize devredildi. Akaryakıt fiyatının yükselmesi ve diğer işletme maliyetlerinin artması nedeniyle özel halk otobüslerinin yerine 50 yeni otobüs aldık. Güvenli ve kesintisiz ulaşım için “Trafik Kontrol Merkezi” kurduk. Merkez aracılığıyla kent merkezindeki ve ilçelerdeki 40 akıllı kavşak sistemiyle 61 uzaktan erişilebilir kavşak, 61 hareketli (PTZ) kamera, 183 uzaktan erişimli kamera ve 55 balıkgözü kamerayla takip edilecek, trafiği rahatlatacak anlık müdahalelerde bulunulabilecek. Bu sayede Antalya içi yoğunluk haritası oluşturulacak, karbon salımı ve yakıt tasarrufu oranları görülebilecek.

Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve çevre dostu ulaşım için elektrikli araç sayısını artıracağız. Kent merkezinde ve ilçelerde toplu taşıma araç sayısını artıracağız. İl genelinde araç takip ve elektronik ücret toplama sistemini yaygınlaştıracağız, tek kart sistemiyle ulaşım imkânı sunacağız. Kent merkezindeki toplu taşıma depolama alanlarının sayısını ve niteliğini artıracağız, boş kilometre oranını düşüreceğiz. Bu sayede akaryakıt sarfiyatını ve karbon emisyonunu azaltacağız.