Büyükerşen: “Ulaşım sistemini revize ettik”

• 8 Mayıs 2023
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve geldiğimizde şehiriçi toplu taşımayı revize ettik. Eskişehir’de iki tür toplu taşıma sistemi var (araçlar ve tramvay aracılığıyla toplu taşıma). Tramvayla ulaşım sistemine “EsTram” adını verdik. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne ulaşım ana planı hazırlattık, bu planı yürürlüğe koyduk. Birinci etap tramvay hatlarının güzergâhını belirledik, projeyi hazırladık, 2002 yılında yüklenici firmayla yapım ve temin sözleşmesi imzaladık. Proje, 20 ayda tamamlandı. “Hafif Raylı Sistem Ödülü” kazanan “EsTram”, 2004 yılında hizmete sunuldu. Eskişehir’in ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla Emek-71 Evler, Batıkent-Çamlıca ve Yenikent-Çankaya güzergâhlarında yaklaşık 21 kilometrelik ilk etabı projelendirdik. İkinci etap projesi için 2012 yılında yüklenici firmayla sözleşme imzaladık ve inşaata başladık, 2014 yılında Emek-71 Evler hattını, Batıkent-SSK ve Çamlıca-SSK ring hatlarını, Çankaya-OGÜ ring hattını hizmete sunduk, toplam 33 tramvayla yedi hatta hizmet vermeye başladık. 2018 yılında temeli atılan üçüncü etap uzatma projesi kapsamında Açelya durağından kentin doğusuna doğru uzanan hattı şehir hastanesine, Sultandere ve 75. Yıl Mahalleleri’ne kadar devam ettirmeyi planladık. Kentin kuzeyindeki mahallelere ulaşabilmek için Opera kolundan Ömerağa, Tunalı, Fatih ve Kumlubel Mahalleleri’ne kadar bir hat oluşturmayı planladık. Otogar-Opera bağlantısı, SSK kolunun Yıldız’a bağlanması ve Yıldız-Opera kolunun çift hat yapılması da projeye dahil edildi. Üçüncü etap hatlarından şehir hastanesi kolu 2019 yılında hizmete başladı. 2021 yılında 75. Yıl-Sultandere kolu tamamlandı, 75. Yıl-OGÜ hattında ulaşım başladı. 2021 yılında şehir hastanesi-Kumlubel hattı hizmet vermeye başladı. 55 kilometrelik işletme hattına (depo ve park hatları hariç) sahip olan “EsTram”, sekiz hat üzerinde 47 araçla vatandaşlara konforlu, kaliteli ve güvenli ulaşım için hizmet vermeye devam ediyor.

Vatandaşların şikâyetleri üzerine özel otobüs işletmecilerinin görevine son verdik. Belediyemizin validatörlü 304 aracı var. Bu araçların yarısından fazlası 0-5 ve 0-10 yaş arasında. 111 hatta günde 3.302 sefer yapıyoruz. Seferlerin 62’si kent merkezi, 31’i kırsal mahalleler (ilçe ve köyler), 18’i de eski dış ilçe ve beldeler için düzenleniyor. 542 şoför hizmet veriyor. 2022 yılında toplam 23 milyon 240 bin yolcu taşıdık. Tramvaylarda ve otobüslerde kadın sürücüler de görev yapıyor. 2021 yılında toplam 55 milyon 700 bin TL, 182 milyon 400 bin TL akaryakıt harcaması yaptık. Buna rağmen kentimizde yaşayan emeklilere ücretsiz ulaşım hizmeti sunuyoruz.