"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Doğan: “Türkiye’ye örnek olacak bir proje başlattık”

  • 8 Mayıs 2023
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Pet Kafe, Mama ve Mama Makineleri Üretim Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

ŞENİZ DOĞAN:
Sokakta yaşayan hayvanların beslenme ihtiyacını karşılamak, mama makineleri ve gıda fazlası ürünlerden mama üretmek, bu uygulamayı yaygınlaştırmak amacıyla projemizi hayata geçirdik. Proje kapsamında ilçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarından, hastanelerden, fabrikalardan, fırınlardan ve lokantalardan gıda fazlası ürünleri topluyoruz, bu ürünleri belediyemizin makinelerinde gerekli işlemleri uygulayarak mamaya dönüştürüyoruz. Bu sayede geri dönüşüme ve sıfır atığa katkıda bulunuyoruz. Ürettiğimiz mamayla sokak hayvanları sağlıklı besleniyor, bu uygulamayı hayata geçiren kamu kurumları da tasarruf ediyor. Diğer kamu kurumları ve özel sektör için mama makinelerini satışa sunuyoruz, “üreten belediye” anlayışıyla belediyemizin bütçesine katkıda bulunuyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Merkezefendi’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

ŞENİZ DOĞAN:
Pandemi döneminde, sokakta yaşayan ve beslenmekte zorlanan hayvanlar için gönüllülerle toplantılar yaptık, beslenme sorununa çözüm bulmak amacıyla küçük çaplı bir mama üretim tesisi kurduk. Tesiste, kırıcı, pişirici, peletleme, kurutma ve vakumlama makineleriyle yemek fazlalıklarını sokak hayvanlarının tüketimine uygun hâle getirdik. ArGe çalışmalarımız neticesinde kamu kurumlarına ve özel sektöre uygun fiyatla sattığımız mama makineleri için üretim tesisi kurduk. Pet Kafe, Mama ve Mama Makineleri Üretim Merkezi Projesi kapsamında aylık ortalama 24.000 litre yemek fazlasının geri dönüşümünü sağladık, aylık ortalama 12 ton mama üretmeye başladık. Günlük ortalama 2.000 sokak hayvanının beslenme ihtiyacını karşılıyoruz. Mama alımına harcayacağımız yıllık 2.5 milyon TL’nin belediyemizin kasasında kalmasını sağlıyoruz. Ürettiğimiz ve satışa sunduğumuz mama makineleri sayesinde bu yıl 10 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Geri dönüşüm temelli projemizle kamu kurumları tasarruf edebilecek, sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacı karşılanacak. Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçirdik.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

ŞENİZ DOĞAN:
Ekonomik kriz, yerel yönetimleri de fazlasıyla zorluyor. Üreten ve tasarruf eden bir belediye olarak doğru projeler hazırlayarak ilçemize ve vatandaşlara en iyi şekilde hizmet etmek için çalışıyoruz. Projeyi belediyemizin bütçesinden finanse ettik, tesisi yaklaşık 500.000 TL’ye kurduk. Tesis, üç ayda kurulum maliyetini çıkardı. Mama makinelerini üretmek için bir atölye kiraladık, çalışmalarımıza hız verdik. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerine bağlı olarak ürettiğimiz makinelerin kamu kurumlarına satış sürecini hızlandıracak, muafiyet sağlayacak bir maddenin olmaması, makinelerin arzında bizi yavaşlatıyor.


Önerilen Haberler