Gerenli: “İlçe genelinde trafiği rahatlattık”

• 8 Mayıs 2023
Başkan Murat Gerenli, Lüleburgaz Belediyesi’nin ulaşıma yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Lüleburgaz’da ulaşım, 105 No’lu Minibüsçüler Kooperatifi tarafından yürütülüyor, denetimi belediyemiz yapıyor. Vatandaşların ulaşımla ilgili yaşadığı sorunları akılcı ve bilimsel yöntemlerle çözmek amacıyla bilim insanlarına trafik master planı hazırlattık. İlçe genelinde 25 kavşakta ve karayolu ağında özel ölçümlü kameralarla saha analizi yaptık. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda vatandaşlarla fikir alışverişinde bulunduk. Trafik master planıyla sadece yakıttan yılda 2 milyon litre ve 4 milyon 465 bin TL tasarruf edilmesi öngörülüyor. Trafikte bekleme süresinin azalmasıyla birlikte karbon emisyonu da (yılda 40 ton) azalacak. Bu sayede millî servetten yılda 19 milyon TL tasarruf edilecek. İlçemizin kuzeybatısında trafiği rahatlatmak amacıyla çalışmalar başlattık, yaklaşık 3 milyon TL harcadık, yol çalışmaları için kamulaştırma yaptık. Belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü, yol açma çalışmaları yaptı. DSİ’nin bölgede iki köprü yapmasıyla birlikte kuzeybatı çevre yolunu hizmete sunacağız. Bu sayede hem ilçemizin kuzeybatısındaki trafiği rahatlatacağız hem de tarihî taş köprüyü taşıt trafiğinden kurtaracağız. Sürücülerin güvenliği için ilçe genelinde trafik işaretleme çalışmalarını kısa sürede tamamladık. Bu konuda en riskli bölgelerden biri, TOKİ kavşağıydı. İlçe genelinde 1.000’i aşkın noktada rögar kapaklarını ve yağmur suyu tahliye ızgaralarını yol kotu seviyesine getirdik. Motosiklet sürücüleri için bariyer sistemine geçtik. Edirne bayırında başladığımız motorcu dostu bariyer çalışmalarıyla bölgemizde öncü olmaya devam edeceğiz. Yaya odaklı ulaşım sistemi için çalışmalara başladık. Geniş ve çok şeritli yollarla değil, geniş kaldırımlarla daha modern bir ilçe yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bisiklet master planı hazırladık. Plan kapsamında bisiklet yolu çalışmalarına başladık. Özgürlük Caddesi’ne iki kilometre bisiklet yolu kazandırdık. Durak Mahallesi’nde de bisiklet yolu için çalışmalar yapacağız. Lüleburgaz’a toplam 30 kilometre bisiklet yolu kazandırmayı planlıyoruz. Bu konuda uluslararası işbirlikleri yaptık. “Haydi Türkiye Bisiklete” projesine davet edildik. Hollanda’dan gelen şehir plancılarıyla birlikte çalıştaylar düzenledik. Bisiklet kullanımını yaygınlaştıracağız.