Ali Kemal Deveciler: “Atık yönetimi uygulamalarını geliştirdik”

• 19 Haziran 2023
Başkan Ali Kemal Deveciler, Burhaniye Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve başladığımızda belediyemiz bünyesinde Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nü kurduk. İlçe genelindeki tehlikeli atıkların depolanması için 2020 yılında geçici atık depolama sahası oluşturduk. Geri dönüşebilir ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması, ekonomiye kazandırılması ve geri dönüştürülmesi için 50 farklı noktaya biriktirme kafesleri yerleştirdik. “Sıfır Atık Belgesi” aldık. Belediyemizin mücavir alanında ambalaj atığı oluşturan kurum, kuruluş ve şahıslarla geri kazanım firması arasındaki koordinasyonu sağladık. 2019 yılında 1.750, 2020 yılında 3.725, 2021 yılında 4.310 ve 2022 yılında 3.350 ton ambalaj atığı topladık. İlçe sınırlarındaki plajlarda 80 farklı noktaya üçlü geri dönüşüm seti (atık kumbarası) yerleştirdik. İlçemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarına sıfır atık bilinci kazandırmak için seminerler düzenledik, “Sıfır Atık Belgesi” alımı ve sisteme veri girişinde teknik destek verdik. Bitkisel atık yağların kanalizasyona dökülmemesi için muhtarlıklara biriktirme varilleri dağıttık, toplanan bitkisel atık yağların lisanslı geri dönüşüm tesisinde biyodizele dönüştürülmesini sağladık. Bu işlem karşılığında ilçemizde yaşayan sokak hayvanlarına mama temin ettik.

2021 yılında 35.615 ve 2022 yılında 28.000 kilogram bitkisel atık yağ geri dönüşüm tesisine gönderildi. Atık pil geri dönüşüm tesisiyle anlaşma yaptık, okullarda ve işletmelerde biriktirilen atık pilleri topladık, atık pillerin toprağa ve suya zarar vermesini önledik. 2020 yılında 130, 2021 yılında 183 ve 2022 yılında 336 kilogram atık pil geri dönüşüm tesisine gönderildi. Tıbbi atıkları diğer atıklardan ayrı topladık, bertaraf tesisine gönderdik. 2020 yılında 13, 2021 yılında 339 ve 2022 yılında 541 kilogram tıbbi atık bertaraf tesisine gönderildi. Sanayi ve otomotiv sektöründe oluşan madeni atık yağların kanalizasyona veya toprağa dökülmemesi için 2019 yılında 400 ve 2021 yılında 348 kilogram madeni atık yağı topladık, geri dönüşüm tesisine gönderdik. Dünya Çevre Günü ve Dünya Temizlik Günü’nde etkinlikler düzenledik, farkındalığı artırdık. 2019 yılında Ören Plajı ve Ören Meydanı’nda 700 kilogram, 2022 yılında Ören Plajı’nda 342 kilogram çöp topladık. Çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği konularında farkındalık ve bilinçlendirme eğitimleri verdik, bu eğitimlere 965 kişi katıldı. Çevre kirliliğini önlemek amacıyla inşaat atıklarının hafriyat döküm sahasına dökülmesini sağladık. Belediyemiz bünyesinde kurduğumuz Meclis Çevre Sağlık Komisyonu’yla Kırsal Alan Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Komisyonu üyelerinin ortak çalışmasıyla deniz ve akarsu kirliliğiyle ilgili teknik saha denetimleri yapıldı, rapor hazırlandı. Rapor, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü, Burhaniye Kaymakamlığı ve BASKİ Genel Müdürlüğü’yle paylaşıldı. 2019 yılında ilçemizde mavi bayraklı plaj sayısı dörttü, 2023 bu sayı yediye yükseldi. Diğer plajlara da mavi bayrak kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği konularında verdiğimiz eğitimleri artıracağız, atıkların kaynağında ayrı toplanmasını ve ekonomiye kazandırılmasını teşvik edeceğiz, “Sıfır Atık Caddesi” oluşturacağız, atık getirme merkezi kuracağız.