"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin çevre politikalarına ilişkin örnekleri - 1

  • 19 Haziran 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin ulaşım politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

İRLANDA

https://www.themayor.eu/en/a/view/ireland-adopts-country-s-first-ever-clean-air-strategy-11758

İrlanda’nın “Temiz Hava Stratejisi”

İrlanda hükümeti, ülkenin hava kalitesini Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına yükseltmek için temiz hava stratejisini kabul etti. Araştırmalara göre, havayı kirleten çoğu madde karbondioksit emisyonunun da kaynağıdır. İrlanda, iklim hedeflerine ulaşmak için bu maddeleri azaltmayı hedeflemektedir. Hava kirliliğinin azalmasıyla birlikte karbondioksit emisyonunun da düşmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak kabul edilmektedir.

Ön Hedefler


Temiz hava stratejisi, 2040 yılına kadar İrlanda’nın hava kalitesini Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuz değerlerine ulaştırmayı amaçlıyor. Süreç, 2026 ve 2030’da çeşitli ara hedeflerle birlikte yıllık raporlarla ölçülecek. Resmî kaynaklar, hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin trafik kazalarındaki ölüm oranından yaklaşık on kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Yüksek hava kirliliğine maruz kalan vatandaşların hastalık riski de (felç, kalp hastalığı, akciğer kanseri, astım, bunama) daha yüksek. Hava kirliliğinin işe devamsızlığa, üretkenliğin azalmasına, ilaca daha fazla harcama yapılmasına ve hastaneye yatışların artmasına neden olabileceği de ifade ediliyor. Hava kirliliğinin ekonomik maliyeti de göz önünde tutuluyor. Strateji, yalıtım ve elektrikli ev ısıtma, gelişmiş tarım uygulamaları, sürdürülebilir ulaşım, fosil yakıtlardan uzaklaşma ve daha düşük karbon emisyonu dahil olmak üzere çok çeşitli sektörleri ilgilendiriyor. Çevre, İklim ve İletişim Bakanı Eamon Ryan, hava kirliliğinin, çocukların, yaşlıların veya risk grubundaki kişilerin sağlığı üzerinde zararlı etkileri olduğunu açıkladı.

ŠİBENİK, HIRVATİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/lower-taxes-for-people-who-recycle-in-this-croatian-town-11764

Šibenik yetkilileri, geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla vergi indirimi uyguluyor. Bu sayede atık maliyetlerinin azaltılması hedefleniyor. “Yeşil Şehir” politikaları için geri dönüşümün önemli olduğu, atıkların depolama alanlarında toplanmasıyla kirliliğin önüne geçileceği ve karbon emisyonunun azalacağı belirtiliyor. Yetkililer, farklı türdeki atıkları (biyoatık, geri dönüştürülebilir atık, hacimli ve tehlikeli belediye atığı, karışık belediye atığı vb.) ayrıştırma ve işleme taahhüdünde bulundu. Vergi indiriminden yararlanmak için atık türlerini birbiriyle karıştırmamak gerekiyor. Ayrıştırma kurallarını bir yıl içinde üç defadan fazla ihlal edenler 12 ay boyunca vergi indiriminden yararlanamıyor. Bir hanenin 240 litreden daha az atık üretmesi de ek faydalar sağlıyor. Vergi indirimi, kiracılar, esnaf ve küçük işletmeler için de geçerli. Yerel yetkililer, geri dönüşümü artırmak için mali teşvikler sunmaya çalışıyor. Šibenik Belediyesi, atık bertaraf maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Šibenik Belediye Başkanı Željko Burić, vergi indiriminin yerel işletmeleri sürdürülebilirlik açısından teşvik edeceğini, kirliliğin önleneceğini belirtti. Geri dönüşüm ve atık ayrıştırma uygulamaları hem işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayacak hem de kirliliği engelleyecek önlemleri güçlendirecek.

MALTA


https://www.themayor.eu/en/a/view/malta-to-invest-700-million-in-green-spaces-until-2030-11420

Malta, 2030 yılına kadar yeşil alanlara 700 milyon avro yatırım yapacak. Yetkililer, Project Green (Yeşil Proje) ajansının kurulduğunu duyurdu. Hükümet, önümüzdeki yedi yıl için 700 milyon avro taahhüt etti. Organizasyonun amacı, Malta ve Gozo adasındaki yeşil alanları artırmak ve canlandırmak, vatandaşların doğaya ve rekreasyon alanlarına erişimini sağlamak. Resmî açıklamaya göre, 2023 yılında özel sektörün finans desteğiyle 7.500 ağaç dikilecek. Çevre Bakanı Miriam Dalli, projenin odağında vatandaş katılımının olacağını açıkladı. Bunun nedeni, çalışmaların yerel ihtiyaçları yönelik olması, en iyi sonuçların alınacağı mahalleleri ve bölgeleri kapsaması.

Project Green’in planladığı yeşil alan çalışmaları, sektördeki farklı kuruluşlara ve aktörlere desteği de içeriyor. Project Green’in CEO’su Steve Ellul, proje kapsamında Malta’da yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Gürültü ve hava kirliliğini azaltmak için ajansın yeni alanlar yaratacağı, mevcut yeşil alanların daha erişilebilir hâle getirileceği belirtildi.

SELANİK, YUNANİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/thessaloniki-strengthens-efforts-to-protect-its-marine-environment-10437

Deniz Suyu Kalitesi

Selanik’te sahilleri korumak amacıyla çalışmalar yapılıyor. Bu doğrultuda yenilikçi pilot uygulamalar denenecek. Sahillerdeki atıkları toplayacak insansız deniz aracı devreye alınacak. Atık toplama işlemi için Yunanistan’da ilk kez insansız hava aracı kullanılacak. Belediye, Selanik Körfezi’ndeki atıkların niteliksel ve niceliksel dağılımını izlemek için 2019 yılında Helenik Habitatlar Sulak Alanlar Merkezi’yle işbirliği yaptı, son iki yılda yapılan çalışmaların bulgularını açıkladı. Denizdeki atıklar (plastik, kâğıt vb.) yaklaşım %4 oranında arttı. Pandemi, maske, eldiven atıkları nedeniyle deniz ve çevre kirliliğini artırdı. Belediye, Nestle Hellas ve Aegean Rebreath ile işbirliği yapacak, bilgilendirme amaçlı elektronik ekranlar kuracak, farkındalık yaratmak ve kıyı bölgelerini temiz tutmak için vatandaşları harekete geçirmek amacıyla etkinlikler düzenleyecek. Bu çalışmalar, atık toplama araştırmasını da güçlendirecek. Çalışmaların maliyeti Nestle Hellas ve Aegean Rebreath tarafından karşılanacak.


Önerilen Haberler