Fatih Gürbüz: “Çevre platformlarıyla birlikte hareket ettik”

• 19 Haziran 2023
Başkan Fatih Gürbüz, Foça Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve geldiğimiz andan itibaren ilçemizde faaliyet gösteren çevre platformlarının işbirliğiyle çevreyi, doğayı, insan ve toplum sağlığını tehdit eden unsurlarla mücadele etmeye başladık. İlçemiz sınırlarında yeni termik santrallerin ve cüruf depolama alanlarının kurulmasına asla izin vermeyeceğimizi dile getirdik ve cüruf depolama alanını kapattırdık. Aliağa’daki sanayi tesislerinden getirilen atıkların depolandığı Ilıpınar Köyü, Gölyazı mevkiindeki cüruf alanının kapatılması için ilçemizdeki çevre platformlarıyla birlikte hukuki süreç başlattık.

Yenibağarası Mahallesi’nde, üzerinde 2.500 yıllık Pers mezar anıtının da bulunduğu orman ve makilik alanda kurulmak istenen taş ocağını kabul etmeyeceğimizi belirttik, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdik. Taş ocağı projesinin ÇED sürecinin sonlandırılmasını ve iptalini sağladık. Ilıpınar Mahallesi’ndeki biyokütle enerji üretim tesisinin çevreye verdiği zararı ilgili makamlara bildirdik. Cezai işlem uyguladığımız bu tesis hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Kocamehmetler Mahallesi’ndeki taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması ve bölgemizde madencilik faaliyetlerinin önlenmesi için açtığımız davalar devam ediyor. Belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü ve Kıyı Koruma Birimi, çevre ve kıyı temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Çevre gönüllülerinin ve askeri birliklerin desteğiyle çevre, sualtı ve kıyı temizliği yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de Foça’nın tarihî ve doğal güzelliklerini korumak, çevreyi ve doğayı koruyarak turizmi geliştirmek için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.