"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hasan Akgün: “Çevre kirliliğini önlemeyi amaçladık”

  • 19 Haziran 2023
İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Kentsel Dönüşüm İnşaat Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

HASAN AKGÜN:
Proje üç aşamadan oluşuyor:

1.    Büyükçekmece sınırlarında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında açığa çıkan molozların betonda farklı oranlarda “geri kazanılmış agrega” olarak kullanılabilirliğinin araştırılması,
2.    Molozlardan elde edilen agreganın yol uygulamalarında farklı oranlarda kullanılabilirliğin araştırılması,
3.    Molozların çimento üretiminde hammadde olarak kullanılabilirliğinin araştırılması.
 
Projeyi Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürüttük. Projeyi ülkemiz açısından da değerlendirdik. Geçmişte yaşanan depremler sonrasında kent merkezlerinde oluşan yıkıntı atıkları deniz ve yol alt dolgusu olarak kullanılıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları neticesinde özellikle büyük kentlerdeki atık depolama sahalarında yıkıntı atıkları birikiyor, bu atıklar taşıyıcı olmayan sistem elemanlarında bertaraf ediliyor. Yakın gelecekte yıkıntı atığı sorununa kentsel dönüşüm ve doğal afetlerin neden olacağı öngörülüyor. Yıkıntı atıkları artacağı için bu soruna yönelik çözüm önerilerinin ivedilikle ortaya konması gerekiyor. Yıkıntı atıklarına yönelik yapılan araştırmalarda atıkların betonda agrega olarak kullanılması ve bu yolla bertaraf edilmesi öneriliyor. Çalışmalar, yıkıntı atıklarının geri kazanılmış agrega olarak betonda kullanılması durumunda betonun özelliğinin olumsuz etkilendiğini gösteriyor, agreganın sahip olduğu yapışmış eski harç kalıntısından ileri geldiği ifade ediliyor. Geri kazanılmış agregayla ilgili çalışmalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arttı. Diğer ülkelerde geri kazanılmış agrega üzerine detaylı çalışmalar yapılmıştır.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Büyükçekmece’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

HASAN AKGÜN:
Proje kapsamında ilçe genelinde yapılan yıkıma ait numunelerin basınç dayanımı verileri toplandı, elde edilecek malzemelerin teorik olarak ne kadar faydalı olabileceği belirlenmeye çalışıldı. Bu aşamadan sonra arazi ve laboratuvar uygulamalarına geçildi, daha gerçekçi sonuçlar elde edildi. Projenin amacı, geri kazanılabilir yıkıntı atıklarının kullanılmasını sağlamaktır. Hedef kitle İstanbul il sınırı olarak belirlense de, projenin sonuçlarından ülke genelinde faydalanılması, literatüre girerek dünya çapında projenin bilinmesi amaçlanmaktadır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Olası Yıkıcı Bir İstanbul Depreminde Oluşabilecek Enkaza Dair Yönetim Planı’nda, her yıl yaklaşık 25-30 milyon metreküp inşaat yıkıntı atığının depolandığı belirtilmektir, standartları sağlamak koşuluyla bu malzemelerin inşaat uygulamalarında kullanılabileceği ifade edilmektedir. Projeyle gerek Büyükçekmece sınırlarında gerek İstanbul genelinde kaçak dökümün önüne geçilmesi, artan yapı ve nakliye maliyetlerinin azaltılması, çevre kirliliğinin ve karbon ayak izinin minimize edilmesi sağlanacaktır.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

HASAN AKGÜN:
Planlama ve test aşamalarını belediyemizin kaynaklarıyla karşıladık, herhangi bir sorun yaşamadık. Mevzuatla ilgili araştırmalar projede görevli akademisyenin yardımıyla yapıldı. Uygulama aşamasında makine parkı ve arazi temini için kaynak gerekeceğini öngörüyoruz. Atık malzemelerin teminine ve kullanımına ilişkin hususlar 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında olduğu için ilerleyen aşamalarda uygulamayı kolaylaştırıcı düzenlemelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılması çalışmanın faydasını artıracaktır.


Önerilen Haberler