"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kazım Kurt: “İklim değişikliği farkındalık eğitimleri verdik”

  • 19 Haziran 2023
Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Daha yeşil bir Odunpazarı için çalışıyoruz. “Yeşil Şehir, Temiz Gelecek” ve “Odunpazarı’nda Yeşil Hayat, Mutlu Gelecek” sloganları doğrultusunda, belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğü öncülüğünde, diğer müdürlüklerin de işbirliğiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2019 yerel seçimlerinden bu yana 210.000 metrekaresi ağaçlandırma alanı olmak üzere toplam 560.550 metrekare yeni yeşil alan oluşturdu, bu alanları ıslah etti. İlçemize 51.250 metrekarelik Demokrasi Ormanı ve 4.050 metrekarelik Yaşam Hak Ormanı’nı kazandırdık. Türkmentokat Mahallesi’nde 52.643 metrekarelik alana güneş enerjisi santrali kurduk, yıllık 1.753.443 kWh elektrik enerjisi üretiyoruz. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, belediyemize ait kreşlerde ve halk merkezlerinde küresel ısınma ve iklim değişikliği eğitimleri veriyor. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin etkilerinin önlenmesinde ev kadınlarının rolü büyük. Bu nedenle belediyemize ait halk merkezlerinde küresel ısınma, iklim değişikliği ve sıfır atık konulu eğitim seminerleri düzenliyoruz.

Karbon ayak izi, küresel ısınmayı doğrudan etkiliyor. Belediyemizin meclis üyeleriyle bireysel karbon ayak izi hesaplama anketi yaptık, anket sonuçlarını meclis toplantısında paylaştık. Kimyasal gübre yerine organik gübre kullanılması için ilçemize bağlı köylerde yaşayan kadınlara bokashi kompostu ve laktoserum yapım aşamalarını öğretiyoruz. Köylerde kimyasal gübre yerine organik gübre kullanımını yaygınlaştırıyoruz, organik atıkların değerlendirilmesini sağlıyoruz. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, bokashi kompost uygulaması yapıyor. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, 2017 yılında açtığımız solucan gübresi üretim tesislerinde %100 organik solucan gübresi üretiyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı işbirliğiyle “Belediye Çalışanlarında Mikroplastik Kirlilik Farkındalığı ve Çevre Davranışı Düzeyinin Belirlenmesi” konulu projeyi yürütüyor. Proje kapsamında anketler yapıldı. Anketlerin sonuçlarına göre belediyemizin çalışanlarına mikroplastik kirlilik farkındalığı eğitimleri verilecek. Çevreyi ve doğayı korumaya yönelik çalışmalara, eğitimlere devam edeceğiz. Dünya Çevre Günü’nde ve Çevre Koruma Haftası’nda çevre sorunlarına dikkat çekmek, çocukları ve aileleri bilinçlendirmek için “Çevre Şenliği” düzenledik.


Önerilen Haberler