YÜKLENİYOR
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İnsan sağlığını, doğayı ve canlıları önemseyen projeleri hayata geçireceğimize dair söz verdik. Göreve başlar başlamaz, sözümüzü tutmak için çalışmaya başladık. Ankara’yı “gri kent” imajından kurtarmak amacıyla harekete geçtik, Batıkent Kentkoop Mahallesi’ne 420.000 metrekare rekreasyon alanı, Etimesgut, Gölbaşı ve Beypazarı ilçelerine spor temalı parklar yaptık. Ankara’yı yeşil alanlarla, parklarla donatmaya devam ettik, Atatürk Orman Çiftliği’nin arazisindeki Gazi Park’ı hizmete sunduk. Yeşil alanları artırmak ve hatıra ormanları oluşturmak amacıyla başlattığımız “Yeşilin Başkenti” kampanyasıyla vatandaşlardan fidan desteği aldık.
Çevre dostu geri dönüşüm projeleri kapsamında Kahramankazan’da geri dönüşüm tesisleri kurduk. Bu tesislerde, park ve bahçelerden topladığımız atık plastikleri damlama sulama borusuna dönüştürdük. Pilot bölge seçilen ve sebze üretiminin yoğun olduğu Nallıhan’ın Davutoğlan Mahallesi’ndeki çiftçilere, atık plastiklerden ürettiğimiz damlama sulama borularını %100 hibeyle dağıttık. Projeyle %70 sulama suyu tasarrufu sağlamayı, girdi maliyetlerini azaltmayı, etkin gübrelemeyle daha fazla ürün almayı hedefliyoruz.
Sıfır atık anlayışımız doğrultusunda AŞTİ’nin çatısından çıkan malzemeleri soğuk kış aylarında sokak hayvanlarının barınması için kulübeye dönüştürüyoruz. Hurdaya çıkan otobüslerin koltuklarını, yenilenen çocuk oyun alanlarından alınan eski plastik oyuncakları, bakım onarım çalışması yapılan binalardan çıkan materyalleri, madeni yağ taşınan varilleri ve çürümeye terk edilen eşyaları atölyelerde geri dönüştürüyoruz.
Türkiye’de bir ilke daha imza atarak sokak hayvanları için mama üretim merkezi kurduk. Üretim fazlası gıda maddelerini geri dönüştürerek Sincan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde günde üç ton mama üretiyoruz. Doğa Araştırmaları Derneği işbirliğiyle yürüttüğümüz “Çiftçi Dostu Kuşlarla Tarım Daha Güvenli Projesi’ kapsamında Güdül ve Beypazarı’nda belirlenen 17 noktaya leylekler için yuva yaptık. Kuluçka dönemindeki leylekler bu yuvaları kullanıyor. Amacımız, popülasyonu azalan kuş türlerini artırmak.
Toptancı haliyle yaptığımız protokol çerçevesinde yaş meyve-sebze atıklarını, parklarda biçilen çimi, Sincan Tatlar bölgesinde 500 metrekarelik alana kurulan Hasan Yalçıntaş Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Merkezi’ne getiriyoruz, çürümeye bırakılan atıkları organik gübreye dönüştürüyoruz. Organik gübreyi park ve bahçelerde kullanıyoruz. Bu sayede toprağın ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesi engelliyoruz.
Kuraklıkla mücadele etmek için yağmur ve yüzey suyunu depoluyoruz. Bu projeyi 40 rekreasyon ve park alanında hayata geçirdik. Hedefimiz, projeyi yaygınlaştırmak. Depoladığımız yağmur ve yüzey suyunu parklarda kullanarak tasarruf edeceğiz.
Dünya çapında üretim fazlası atıklar kontrol edilemiyor. Tüketime odaklı yaşam anlayışıyla kaynakları sömürdük. Bu nedenle geri dönüşüm çalışmaları ve çevre dostu uygulamalar çok önemli. İnsan sağlığını, doğayı ve çevreyi koruyacak çalışmalarımıza devam edeceğiz.