"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ömer Günel: “Çevreyi koruma çalışmalarını kurumsallaştırdık”

  • 19 Haziran 2023
Başkan Ömer Günel, Kuşadası Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kuşadası, Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden biri. Sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde, çevreyi ve doğayı koruma hedefiyle çalışmalarımızı ve projelerimizi yürütüyoruz. Geri dönüşüme önem veriyoruz. “Geleceği Koruyoruz” sloganıyla devam ettirdiğimiz geri dönüşüm çalışmaları kapsamında 2019-2023 yılları arasında 10.760 ton ambalaj atığı, 95 ton atık yağ, 6.75 ton atık pil ve 145 ton tekstil atığını mahallelere yerleştirdiğimiz özel tasarımlı kafes ve kumbaralar aracılığıyla ayrı ayrı toplayarak ekonomiye kazandırdık. Geri dönüşüm çalışmalarını koordineli yürütmek amacıyla ilçemizin çeşitli noktalarına 200 adet geri dönüşüm kafesi yerleştirdik. Kafeslerin üzerinde karekod yer alıyor. Vatandaşlar, uygulama aracılığıyla cep telefonlarına karekodu okutarak geri dönüşüm kafeslerinin boşaltılmasını talep edebiliyor. Bu sayede ekiplerimiz hemen harekete geçiyor ve geri dönüşüm kafesini boşaltıyor. Bu yıl aynı uygulamayı galvanizli çöp konteynerleri için hayata geçirdik.

Belediyemizin hizmet binalarındaki geri dönüşüm çalışmalarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazandık. Sıfır atık uygulamasının geliştirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla ilçe genelinde yıl boyunca etkinlikler düzenliyoruz. Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk, çalışmalarımızı kurumsallaştırdık.

Türkiye’de 35, Avrupa’da 10.731 yerel yönetimin kabul ettiği Avrupa Birliği Belediye Başkanları İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. Sözleşme kapsamında AB’nin dünyada sera gazı salımını %40 azaltma hedefine destek vereceğiz. İklim krizinin etkilerini azaltmak ve iklim değişikliğine uyum sağlayan bir ilçe olmak için çalışmalar yapacağız. İlçemizin her plajını mavi bayrakla taçlandırmak için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz, turizmcilerle birlikte hareket ediyoruz. 2023 yılında 24 plajın ve bir marinanın mavi bayrak almasını sağladık.
Doğayı korumaya yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Kuşadası’na özgü endemik bitki türü tülüşahın yanı sıra 18 çeşit orkideye, değişik türdeki 400 bitkiye ve kıyı şeridinde zengin sualtı faunasına ev sahipliği yapan doğal botanik parkını daha korunaklı hâle getirmek ve turizme kazandırmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Doğal botanik parkının etrafını 400 metrelik çitle çevirdik. Ayrıca bölgeye seyir terasları yapmak ve doğal botanik parkındaki bitki ve canlı türleriyle ilgili bilgilendirici tabelalar hazırlamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Önerilen Haberler