YÜKLENİYOR
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İklim krizinin etkileriyle mücadele, meşru müdafaa alanıdır. Bu mücadele ertelenemez. Süreç, uygulanabilir çalışmalara ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda “+0,5 Akdeniz’in Geleceği” başlığıyla çalıştay ve sempozyumlar düzenledik. Bu yıl, Çevre Festivali’nin dördüncüsünü düzenleyeceğiz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen sıfır atık projesinin de temelini oluşturan “Çevreci Komşu Kart” projemizden bahsetmek isterim. “Çevreci Komşu Kart”, Türkiye’nin ilk ve tek, ödüllü geri dönüşüm projesidir. Proje, Antalya ve Muratpaşa’da geri dönüşüm kültürünün oluşmasında önemli bir yere sahip oldu. “Atma, Biriktir, Kazanalım” sloganıyla Nisan 2016’da başlattığımız proje, vatandaşların ev ekonomisi için maddi kaynak yarattı, geri dönüşüm kültürünü hayatın bir parçası hâline getirdi. “Çevreci Komşu Kart” projesini geliştiriyor, dönüştürüyoruz.
Sürdürülebilir sağlıklı çevre ve kentsel yaşam için hayata geçirdiğimiz tüm projeleri web sitemizdeki iklim portalında topladık. Projelerimizin ayrıntısına https://iklim.muratpasa-bld.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.
Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık, 2030 yılına kadar ilçemizde sera gazı emisyonunu %40 oranında azaltmayı ve iklim değişikliğine karşı önlemler almayı taahhüt ettik, 2.500’den fazla yerel ve bölgesel yönetimin oluşturduğu ICLEI küresel ağına üye olduk. 300.000 adet su tasarruf başlığını hanelere ücretsiz dağıttık.
Yeni yapılacak siteler için imar planına eklediğimiz plan notuyla yağmur suyu toplayı zorunlu hâle getirdik. Yapıların çatı yüzeyinde toplanacak yağmur suyu filtre edilecek, tankta toplanacak, rezervuarlarda ve peyzaj sulamasında kullanılacak. İlçemizdeki parklarda cep telefonu aracılığıyla sulama yapılmasını sağlayacak sisteme geçildi, su verimli kullanıldı.
Belediyemizin ana hizmet binasında “Plastiksiz Belediye” hareketi başlattık. Akdeniz Havzası’nda dört metrekareye bir plastik atık düşüyor, sorunun en büyük kısmını da plastik su şişeleri, pipet, tabak, çatal, kaşık gibi tek kullanımlık plastik atıklar oluşturuyor. Ana hizmet binasında pet şişe kullanılmaması için belediyemizin çalışanlarına cam su matarası dağıttık. İçilebilir su ihtiyacını karşılamak amacıyla her kata su sebili yerleştirdik. Bu sayede günde 12 kilogram, yılda en az üç ton plastiğin doğaya atılmasını engellemeyi hedefliyoruz. Belediyemizin mavi bayraklı beş plajı var. TÜRÇEV’in her yıl “Mavi Bayrak Programı” kapsamında verdiği En İyi Çevre Eğitim Etkinlikleri Ödülü’nü de üst üste 8. kez kazandık.