"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalık: “Kentsel ulaşımı bütüncül açıdan ele aldık”

  • 5 Haziran 2023
Başkan Mehmet Murat Çalık, Beylikdüzü Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ulaşım hizmetleri, ülkelerin ve kentlerin sosyal, ekonomik ve fiziksel gelişimi açısından oldukça önemli. Bu nedenle ulaşım stratejilerimizi sürdürülebilirlik çerçevesinde bütüncül olarak ele aldık. Vatandaşların ulaşım hizmetlerinden eşit ve adil faydalanabilmesi için ulaşım sistemlerini erişilebilir hâle getirmek amacıyla çalıştık. Kent merkezine uzak yerleşim alanlarını merkezî alanların ulaşım ağına entegre etmek için çalışmalar yaptık.

Göreve başlar başlamaz, ilçemizin altyapı sorunlarını çözmek için önemli projeler hazırladık. İlçe genelinde yol ve asfalt çalışmaları gerçekleştirdik. Nüfusun yoğunlaştığı alanlarda trafik yükünü azaltacak uygulamaları hayata geçirdik, 31.257 metrekarelik yolda 84.271 ton asfalt kaplama ve 34.078 ton asfalt yama çalışması yaptık, 41.370 metrekare yeni yol açtık. 258.259 metrekare tretuvar yapım, bakım ve onarım çalışması gerçekleştirdik. Kavaklı Caddesi-Batı Trakya Bulvarı-Eğitim Vadisi Bulvarı kesişiminde kavşak çalışması devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Atatürk Bulvarı’nda 2.675 metrekare geometrik yol düzenleme çalışması yaptık. Vatandaşların kullanımına açık yolları erişilebilir hâle getirdik. Açtığımız yeni yollar, ilçemizin büyüdüğünü ve trafik yoğunluğunu gösteriyor. Bugün itibarıyla açılmayı bekleyen 80 kilometre ham yol var. Bir yandan, eskiyen yolları yeniliyoruz, diğer yandan da yeni yollar açıyoruz.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından altyapı ve ulaşım ilişkisinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Çarpık yapılaşma, çevresel özellikler değerlendirilmeden yapılan binalar nedeniyle deprem bölgesinde sorunlar yaşandı.  Beylikdüzü’nde ulaşımla ilgili planlama yaparken iş ve konut alanlarıyla sosyo-kültürel alanlar gibi farklılık gösteren alanların birbiriyle ilişkisini ele aldık. Kentsel ulaşım planlarını mekânsal planlamaya entegre ettik.

Önümüzdeki dönemde ilçemiz genelinde 200.000 ton asfalt kaplama ve asfalt yama çalışması yapmayı, sekiz kilometrelik yeni yol açmayı planlıyoruz. 300.000 metrekarelik tretuvar yapım, bakım ve onarım çalışması gerçekleştireceğiz. İlçemiz büyüdükçe toplu ulaşım ihtiyacı artıyor. İETT hatlarının ilçemizin her noktasına ulaşması için çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşların ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için akıllı ulaşım ve sinyalizasyon sistemleri kurmak istiyoruz. Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamak, bireysel araç kullanımını azaltmak ve toplu taşımayı teşvik etmek amacıyla çalışmalar yapmayı planlıyoruz. İlçemizin fiziki planlarıyla ulaşım planlarını bütünleştirerek, imar özelliklerini dikkate alarak ulaşım planlaması yapıyoruz. İlçe merkezinde araçtan arındırılmış alanlar oluşturmak istiyoruz. Yaya kullanımına uygun alanların, bisiklet yollarının ve park yerlerinin artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Deniz ulaşımını da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler