"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Keskin: “Şiddete maruz kalan kadınları yalnız bırakmadık”

  • 5 Haziran 2023
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin Belediye Gazetesi’ne projelerini aktardı.

İlk Adım Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MUAMMER KESKİN:
İlk Adım Merkezi, kadına yönelik şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesini, şiddete uğrayan göçmen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınların korunmasını, desteklenmesini, varsa çocuklarının hak ve hizmetlere erişimi için gerekli hizmetlerin verilmesini, danışmanlık, güçlenme ve müdahale planı çalışmalarının yapılmasını hedefliyor. Merkez, kadın dostu ve güvenli bir ortam sunuyor. Merkezde, şiddete maruz kalan kadınların aktif katılımıyla mesleki müdahale ve acil müdahale planı oluşturuluyor. Psikososyal ve hukuki danışmanlık hizmeti veriliyor. Kadınlar, hak ve hizmetlere erişim için kurum ve kuruluşlara yönlendiriliyor, gerekli durumlarda kadınlara eşlik ediliyor.  Mesleki müdahale planının oluşturulması ve hayata geçirilmesi, acil durum müdahalesi kapsamında gerekli durumlarda kadınların 72 saate kadar güvenli şekilde bekleyebilecekleri fiziksel ortam sağlanıyor. Merkezdeki çalışmalarla kadınlar sığınma evlerine erişim konusunda bilgilendiriliyor, hukuki desteğe ihtiyaç duyan kadınların sokak ya da karakol yerine kadın dostu bir alanda beklemesi sağlanıyor. Gerekli durumlarda meslek elemanları kadınlara eşlik ediyor, kadınların doğru ve somut adımlar atması için destek hizmetleri sunuluyor. İlk Adım Merkezi, şiddete maruz kalan kadınların 72 saat süreyle kalabileceği “bekleme alanı” olarak tasarlandı. Merkez, ara istasyon işlevi görüyor, kadınlara rehberlik ediyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Şişli’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MUAMMER KESKİN:
Kadınlarla Dayanışma Vakfı, şiddete maruz kalan kadınlar için “İlk Adım Merkezi” pilot projesini hayata geçirdi. Projenin amacı, ilk etapta şiddete maruz kalan kadını şiddet failinden uzaklaştırmaktı. İlk Adım Merkezi, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren Kadın Çalışmaları Birimi bünyesinde hayata geçirildi. 2022 yılının Ocak ayında belediye meclisinin kararıyla Kadınlarla Dayanışma Vakfı’yla protokol imzaladık, proje için ilk adımı attık. Merkez için uygun yer bulduk, merkezin ihtiyaçlarına göre fiziki koşulları oluşturduk, personel belirledik. 25 Kasım 2022 tarihinde merkezi hizmete sunduk.

Projenin hedef kitlesi, Türkiye sınırları içinde şiddetin herhangi bir türüne maruz kalan kadınlar. Can güvenliği tehlikesi söz konusuysa kadınlar çocuklarıyla birlikte hizmet prosedürüne uygun şekilde İlk Adım Merkezi’nden yararlanabiliyor. Proje, yerel yönetimlerde bir ilk. Merkezin Şişli’de yer alması, merkezden yararlanmak isteyen kadınlara ulaşım kolaylığı da sağlıyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MUAMMER KESKİN:
Proje planlanırken Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında Kadınlarla Dayanışma Vakfı işbirliğiyle meslek elemanı ihtiyacı için fon sağlanmıştır. Merkezin fiziki eksiklikleri belediyemizin ilgili müdürlüklerinin çalışmalarıyla tamamlanmıştır. Mobilya ihtiyacı da Şişli’de yaşayan vatandaşların eşya bağışıyla karşılanmıştır. Zaruri durumlar dışında maddi harcama yapılmamıştır.


Önerilen Haberler