"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Köse: “Toplu taşımada hizmet kalitesini yükselttik”

  • 5 Haziran 2023
Başkan Elif Köse, Safranbolu Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yerel seçimlerinden sonra ilçemizdeki toplu taşıma hizmetini iyileştirme kararı aldık, engelli erişimine uygun yedi adet yeni nesil halk otobüsünü ilçemize kazandırdık. Belediyemizin araçlarına kamera sistemi kurduk, bu sayede olumsuz durumlara anında müdahale ettik. Otobüslere elektronik ücret toplama sistemi kurduk, ödeme seçeneklerini artırdık. Ödeme yapılan kartlara mobil uygulama ve bayilik aracılığıyla bakiye yükleme kolaylığı sağladık. Vatandaşlar, cep telefonlarına yükledikleri mobil uygulama sayesinde araçların durağa geliş saatini takip edebiliyor. Böylece toplu taşıma aracı bekleme sorununu çözdük.

Seyahat Kartları Yönetmeliği doğrultusunda 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, engelli vatandaşlar ve refakatçileri, basın, emniyet ve jandarma personeli, şehit yakınları, gaziler ve gazi yakınları, millî sporcular, posta dağıtıcıları, TÜİK personeli ve yedi yaşından küçük çocuklar, toplu taşıma hizmetlerimizden ücretsiz yararlanıyor.

Belediye otobüslerinin güzergâhının ve durakların belirlenmesi için 2021 yılında komisyon kurduk, ilçe geneline hizmet verebilecek hatlar oluşturduk. Elektronik ücret toplama sistemiyle ilgili işlemlere devam ettik. Belediye meclisi tarafından Seyahat Kartları Yönetmeliği kabul edildi ve ücret tarifesi güncellendi. Komisyonumuzun yaptığı çalışmayla hatların belirlenmesini sağladık. Araçlarımız, il/ilçe, şehiriçi olmak üzere iki güzergâh arasında 15 sefer yapmak suretiyle 21.03.2021 tarihinde hizmete başladı. İhtiyaç olan bölgelere duraklar yaptık. Vatandaşların ulaşım hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmasını sağladık. Her durağa hat, güzergâh ve araçların hareket saatlerini gösteren tabelalar yerleştirdik. Eğitim-öğretim dönemi boyunca öğrencilerin mağdur olmaması için önlemler aldık.

Vatandaşların taleplerini dikkate alınarak güzergâh sayısını 8’e, sefer sayısını 110’a yükselttik, günlük ortalama 4.250 yolcu taşıdık. Vatandaşların taleplerini ve sorunlarını iletmesi için “Toplu Ulaşım Hareket Amirliği” kurduk. Belediyemizin araçlarıyla bugüne kadar toplam 2.238.000 yolcu taşıdık. Yolcuların 638.000’i ulaşım hizmetlerinden ücretsiz faydalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki adet 12 metrelik halk otobüsünü belediyemize hibe etti. Araçların içine led ekranlar yerleştirdik, ilçemizdeki faaliyetler hakkında vatandaşların bilgi sahibi olmasını sağladık.

Önümüzdeki dönemde daha verimli toplu taşıma hizmeti sunmayı, araç ve sefer sayısını artırmayı, akıllı durak sistemine geçiş yapmayı planlıyoruz. Yoğunluğun fazla olduğu durakları modernize etmeyi, araçlarda ücretsiz WiFi hizmeti sunmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler