"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Ulaşım ana planı hazırladık”

  • 5 Haziran 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İnsanı temel alan planlama anlayışıyla kent genelindeki ulaşım sorunlarına kalıcı çözümler bulmak, trafiği rahatlatmak, yaya ve sürücü konforunu artırmak amacıyla ulaşım hizmetlerinde güvenli, erişilebilir, sürdürülebilir, adil ve kapsayıcı bir yaklaşım benimsedik. Katlı kavşaklardan akıllı sinyalizasyon sistemine, bisiklet yollarından kanalize kavşak projelerine, yeni nesil toplu taşıma araçlarından kaliteli yol çalışmalarına kadar hayata geçirdiğimiz her çalışmada güvenli, rahat, ucuz, doğayı kirletmeyen ve hareketliliği kolaylaştıran şehiriçi ulaşım politikasıyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda son dört yılda çok önemli projeleri hayata geçirdik.

Ulaşımdaki sıkıntıları çözmek için ulaşım master planını yeniliyoruz. Kentimizi sokak sokak planlayacağımız bu kapsamlı çalışmayla kent genelinde imar planları üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve ulaşım sorunlarını çözecek önemli adımlar atıyoruz. Günümüzde ve gelecekte şehiriçi ulaşımda yaşanan sorunları çözecek kararlar almak için ulaşım ana planı hazırladık. 2023 yılında tamamlamayı hedeflediğimiz plana ek olarak deprem sonrası göçün ve gelecekte meydana gelebilecek doğal afetlerin kent trafiğindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla afet ulaşım master planının çalışmalarını başlattık. Bu çalışma Türkiye’de ilk olacak.

Cumhurbaşkanlığı yatırım programında olmasına rağmen proje finansmanı için gereken kredi onayı henüz verilmeyen Mersin metrosu için çalışmaları belediyemizin öz kaynaklarıyla başlattık. 2019 yerel seçimleri öncesinde vatandaşlara söz verdiğimiz modern, akıllı, ekonomik yakıtlı, çevre dostu, ergonomik ve daha konforlu seyahat imkânı sunan 272 adet “Limon’ otobüsü EBRD Green City Projesi desteğiyle araç filomuza dahil ettik. Göreve geldiğimizde yaş ortalaması 12.3 olan 252 adet toplu taşıma aracıyla ulaşım hizmeti sunuyorduk. Yeni aldığımız 272 adet “Limon” otobüsle araç filomuzun yaş ortalamasını 2.7’ye düşürdük. Bu araçlarla yakıttan tasarruf sağladık, bakım ve onarım maliyetini önemli ölçüde azalttık. Otobüslerin 67’si, kırsalda ve dar yollarda yüksek kapasiteyle hareket eden atak tipi araçlar. 2029 yılına kadar Mersin’in toplu taşıma araç ihtiyacını karşıladık. Daha önce vahşi depolama alanı olarak kullanılan bir araziyi rehabilite ettik, araçlarımızın bakım, onarım ve temizlik işlemlerinin yapılması için tam donanımlı, çevreci ve modern otobüs yerleşkesi inşa ettik.

Mersin’de toplam üç adet katlı kavşağı hizmete sunduk. Toroslar ve Yenişehir arasında ulaşımı transit sağlayan katlı kavşak çalışmalarının ardından hal katlı kavşaklarının çalışmalarına yoğunlaştık. Açtığımız çevre yollarıyla Yenişehir, Mezitli ve Toroslar ilçelerini birbirine bağlayan bulvarlardaki trafik yükünü hafiflettik. Trafik yoğunluğunu en aza indirecek ve araçların bekleme süresini kısaltacak yeni sinyalizasyon sistemlerini kent genelinde, özellikle yeni açılan ve revize edilen caddelerde uygulamaya aldık. Toroslar ve Yenişehir ilçelerini birbirine bağlayan üçüncü çevre yolunda son bir yılda hayata geçirdiğimiz kanalize kavşak projeleriyle araçların trafik ışıklarında bekleme süresini minimuma indirdik, trafik yoğunluğunu azalttık.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Bisiklet Yolları Yönetmeliği’ne uygun olacak ve bisiklet sürücülerinin güvenliğini gözetecek şekilde Mersin’in dört merkez ilçesini birbirine bağlayan doğu-batı bisiklet ulaşım ağını oluşturduk. Tarsus, Erdemli ve Anamur ilçelerini de kapsayan 110 kilometrelik bisiklet yolunu hayata geçirdik. Hedefimiz, 277 kilometrelik bisiklet yolu yapmak.

Çağdaş planlama ve kentsel tasarım anlayışıyla belediyemizin sorumluluk alanında bulunan caddeleri ve ana arterleri asfaltlama, kaldırımları yenileme, dinlenme ve rekreasyon alanları oluşturma ve peyzaj çalışmalarına devam ediyoruz. Projelerimizde kullandığımız kaliteli asfalt, belirleyici sarı yol çizgileri, bisiklet yolları, yaya geçit noktaları, kaldırımlar, sesli uyarı sistemleri ve delinatörler sayesinde yaya güvenliğini sağlıyoruz, sürücülere konforlu ve güvenli sürüş imkânı sunuyoruz.

Ulaşım hizmetlerinde toplumsal faydaya odaklanıyoruz. Daha güvenli, çevreci, adil ve kapsayıcı hizmet anlayışıyla kent genelindeki trafik yükünü hafifletmek, ulaşım koşullarını iyileştirmek ve ulaşımı daha konforlu hâle getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. 


Önerilen Haberler