"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tarhan: “Bisiklet kullanımını teşvik ettik”

  • 5 Haziran 2023
Başkan Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Mezitli’deki nüfus artışı gerek Mersin gerek Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. On yılda ilçemizin nüfusu %53 arttı, ilçe nüfusuna 73.000 yeni kişi dahil oldu. Resmî istatistiklere göre 2022 yılının sonunda ilçemizin nüfusu 222.436 kişiye ulaştı. Son beş yılda ise, ilçemizin nüfusu %14.6 arttı. Bu rakamlara ilçemizdeki kayıtlı/kayıtsız yaklaşık 80.000 Suriyeli dahil değildir. Hızlı nüfus artışı, ulaşımı, yolcu sayısını ve hareketlilik oranını da etkiledi.

İlçemiz büyük ölçüde yerleşim alanıdır. Çalışma alanları Mersin merkezde ve doğu koridorunda yoğunlaşmaktadır. Dolayısıyla iş, eğitim, sağlık vb. nedenlerle sabah saatlerinde ilçemizden diğer ilçelere, akşam saatlerinde de diğer ilçelerden ve kent merkezinden ilçemize ulaşım yoğundur. Bu durum özellikle belli saatlerde ana ulaşım akslarında taşıt trafiği yoğunluğuna neden olmaktadır. Yaz aylarında, bayramlarda, hafta sonlarında ve tatil dönemlerinde Erdemli, Silifke yönündeki transit yolculuklarda geçiş konumunda yer alan ilçemizin trafik yükü artmaktadır.

Mersin’de son on yılda özel otomobil sayısı %67 arttı, 97’den 162’ye yükseldi. Otomobil sayısındaki artış nedeniyle vatandaşlara ucuz, kaliteli, hızlı ve konforlu ulaşım olanaklarının sunulması, ilçemizdeki ulaşımın geleceği ve sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Raylı sistem projesinin hayata geçirilmesiyle, ilçe ölçeğinde yetki ve sorumluluk alanımız dahilindeki hizmetlerle birlikte trafik sorununun çözüme ulaşacağına inanıyorum.

Ulaşımdaki sorunlar, çevre düzeni planıyla nazım imar planı kapsamında ele alınmalı, bu planlardaki stratejiler çerçevesinde çözüm önerileri geliştirilmeli, ulaşım ve trafik altyapısı, toplu taşıma sistemi yeniden düzenlenmeli. Toplu taşıma sistemine öncelik verilmeli, ulaşım sorunlarının çözümü için kısa, orta ve uzun vadede uygulanacak tedbirler alınmalı.

Mersin genelinde yürürlükte olan üst ölçekli çevre düzeni planı, 2018 yılının sonunda onaylanan nazım imar planı ve ulaşım ana planının strateji ve kararlarına uygun olarak belediyemiz bünyesinde hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları 2019 yılında onaylanmaya başladı, 2020 yılının sonunda tamamlanarak yürürlüğe girdi. Şehiriçi taşıt trafiğinin yoğunlaştığı ulaşım koridorlarında alternatif güzergâhların açılabilmesi için 18. madde kapsamında imar uygulama işlemlerini de tamamlıyoruz. Kesintiye uğrayan çevre yollarının sürekliliğini sağlıyoruz. Ulaşım ağının güçlendirilmesi için uygulamaya yönelik olanaklar yaratıyoruz, bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için etkinlikler düzenliyoruz.

İlçemizde toplam 40 mahalle var. Bu mahallelerin on beşi, kırsal nitelikli eski köy yerleşim alanlarından, ikisi ise belde belediyelerden oluşuyor. Özellikle yaz aylarında mevsim koşullarından dolayı kırsal alana yönelik yolculuklar artış gösteriyor. Yayla ve yazlık nitelikli yapılaşma eğilimi gösteren bu mahallelerde yol yapım, bakım ve iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor.


Önerilen Haberler