"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Cemil Tugay: “Sosyo-ekolojik dirençlilik sağlayacak projeler ürettik”

  • 10 Temmuz 2023
Başkan Cemil Tugay, Karşıyaka Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yaşadığımız çevreye karşı sorumluluklarımız var. Yerel yönetimlerin iklim, çevre ve sürdürülebilirlik konularına önem vermesinin, öncelik tanımasının nedeni, bu sorumluluk bilinciyle ellerini taşın altına koymaya zorunlu hissetmeleridir. Krizlerle mücadele, çevre tahribatını önleme ve kaliteli yaşam alanları sunma konusunda daha ciddi kararlar alınmalı, bu kararlar hemen hayata geçirilmeli. Bu konularda duyarlı olmaya ve fikirlerimi açıkça söylemeye çalıştım. Çevre sorunlarının ve iklim krizinin anlaşılması için çaba gösterirken anlaşılmadığımızı düşündüğüm zamanlar oldu. Sadece ilçemiz için değil, gelecek nesiller ve ekosistemdeki tüm canlılar için suyu, toprağı koruyacak çalışmalar yaptık, krizlerle mücadele etmek amacıyla sosyo-ekolojik dirençlilik sağlayacak projeler ürettik.

Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk. “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” kapsamında sera gazı azaltımı, binalar, ulaşım enerji ve atık yönetimi kapsamında çalışmalar yürüttük. İklim değişikliğine uyum kapasitesinin güçlendirilmesi için su kaynakları, kamu sağlığı, afet yönetimi, sürdürülebilirlik, yeşil alanlar, arazi kullanımı ve gıda güvenliği konularında çalışmalara devam ediyoruz. “Yeşil Bina-Yeşil Site-Yeşil İşletme Belgelendirme Rehberi Yönergesi”, komisyondan geçerek yürürlüğe girdi. ESDA Kaynak İzleme ve Verimlilik Platformu’yla birlikte kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak için ölçüm yapıyoruz, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz, ulaşımdan binalarda enerji tüketimine kadar maksimum verimlilik için çalışıyoruz. 26. Atık Pil Toplama Kampanyası’nda ilçe belediyeleri kategorisinde İzmir şampiyonu olduk, bir yılda topladığımız 4 ton 20 kilogram atık pili geri dönüşüme kazandırdık, tonlarca ağır metalin ve zehirli atığın doğaya yayılmasını engelledik. Sera gazı emisyonlarının kente verdiği zararı azaltmak için yerel yönetimleri de kapsayan yeni karbon vergilendirme mevzuatını yerel ölçeğe taşımak için düzenlemeye gidiyoruz.

Çoklu krizlerle başa çıkma sürecinde güvenli alanda kalmamızı sağlayacak “Gevrek Modeli” kapsamında Bilim Kurulu’yla birlikte veriye ve bilime dayalı yol haritası sunmayı amaçlıyoruz, bu doğrultuda çalışmalara devam ediyoruz. Karşıyaka’nın ekosistem haritalarını oluşturduk, ekosistem iyileştirme projelerine başladık. Toprağı ve suyu korumak için Yamanlar Dağı’nın eteklerinde, 230 dönümlük arazi üzerinde kent ormanı kurduk, toprağı onararak yüzlerce ağaç diktik, su hasadı için hilaller, kapanlar oluşturduk, perma kültür tasarımı ve fonksiyonel ormancılık çalışmaları yaptık. Enerjiyi de temiz kaynaklardan elde etmek ve çevreye verilen zararı en aza indirmek oldukça önemli. 1.63 MWp kapasiteyle İzmir’deki en büyük güneş enerjisi kapasiteli ilçe belediyesi olduk. Güneş enerjisi santrallerinin kapasitesini artırmaya devam ediyoruz. “Sürdürülebilir ve Üreten Bir Karşıyaka” vizyonu kapsamında kendi elektriğinin tamamını üreten bir belediye olma yolunda ilerliyoruz. Kendi enerjimizi üreterek 2022 yılında toplam 1.166,98 tC02 salımını engelledik.
Karşıyaka, kaynakları en doğru ve verimli şekilde kullanma kültürünü geliştirdiği için örnek gösteriliyor. Çalışmalarımızı çevre ve doğa odağında şekillendiriyoruz. Karşıyaka halkını da sürece dahil ediyoruz. Bir belediyenin vatandaşlarıyla birlikte kentine değer katarak, çevresine duyarlı ve saygılı yaşayabileceğini herkese gösteriyoruz.


Önerilen Haberler