Dünyadan yerel yönetimlerin çevre politikalarına ilişkin örnekleri - 3

• 10 Temmuz 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin ulaşım politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

BARSELONA, İSPANYA

Barselona, yeni ev tekstil toplama hizmetiyle ayda 45 ton giysiyi geri dönüştürüyor. Tekstil sektörü, dünyadaki en büyük kaynak tüketicilerinden biri, çevre ve iklim üzerinde etkiye sahip. Barselona Belediyesi, giysilerin yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü geliştirmek istiyor. Bu kapsamda ev tekstili toplama hizmeti başlatıldı ve altı hafta içinde yaklaşık 45 ton giysi geri dönüştürüldü. Barselona’nın 811 farklı bölgesinde toplama yapıldı.

Söz konusu stratejiyle iklim kriziyle mücadeleye katkıda bulunmak amaçlanıyor. Giysilerini, giysi aksesuarlarını, ayakkabılarını, havlularını, çarşaflarını ya da perdelerini çöpe atmak isteyen vatandaşlar hizmetten yararlanabiliyor. Bu hizmet, kentin 2021-2027 yılları arasında sıfır atık hedeflerini kapsayan eylem planlarından yalnızca biri. Buna ek olarak yerel düzeyde atık üretiminin azaltılmasını teşvik eden başka girişimler de var:

•    Kıyafet Yenileme Projesi: Barselona Belediyesi, kullanılmayan ancak iyi durumdaki giysiler için değişim ağı kurdu. Proje, sorumlu tüketimi, atık önlemeyi ve sürdürülebilirliği teşvik etmeyi amaçlıyor.

•    Oyuncak Yenileme Projesi: Bu projenin amacı, çevreye karşı sorumlu ve saygılı tüketimi çocuklara aşılamak.

•    Reparatruck ve Didaltruck: Reparatruck, elektronik cihazlar ve bisikletler, didaltruck da tekstil ürünleri için “kendi kendine tamir ünitesi” projesidir. Araçlarda, gerekli tüm aletler ve kullanıcıların eşyalarını onarmasına yardımcı olacak uzman teknik personel mevcuttur.

•    Taula Plàstic Zero: Kentte tek kullanımlık plastiklerin azaltılması için çalışan ve 200’den fazla üye kurumu barındıran projedir.

UPPSALA, İSVEÇ

İnşaat Malzemeleri İçin İkinci El Dükkânı

Uppsala Belediyesi, inşaat sektörüne yönelik yeni bir geri dönüşüm hizmeti başlattı. Hizmet, yıkıntılardan toplanan parçaların inşaat veya renovasyon süreçlerinde yeniden kullanılabilmesini sağlayacak ikinci el dükkânı olarak tanımlanıyor.

İnşaat malzemeleri için ikinci el dükkânı, Uppsala Belediyesi’nin 2018 yılında kurduğu İnşaat Lojistik Merkezi’nde (Bygglogistikcenter) yer alıyor. Merkezin işletmecisi Wiklunds, geri dönüşüm atölyesinden de sorumlu.

Uppsala Belediyesi’nin hedefi, inşaat ve renovasyon sürecinin iklime etkisini azaltmak. Belediye, israfı önlemeyi ve hammadde kullanımını azaltmayı amaçlıyor. İnşaat şirketleri, Rosendal’daki kuruma malzemeleri teslim edebiliyor ya da İnşaat Lojistik Merkezi’ndeki geri dönüşüm atölyesine taşınması için kurumdan araç kiralayabiliyor. Nakliye, bölgeye giden aynı kamyonla sağlanıyor, bu da sefer sayısının artmayacağı anlamına geliyor.

VİYANA, AVUSTURYA

Viyana’nın enerjisini sağlayan Wien Energie yetkilileri, enerjiden ısıya dönüşüm için Hundertwasser’de yeni bir tesis kurulduğunu duyurdu. Tesisin yenilenebilir enerjiyi bölgesel ısıtma sistemi için ısıya dönüştürmesi ve kış aylarında elektrik kesintilerini önlemesi bekleniyor. Wien Energie’nin yaptığı açıklamaya göre tesis, kentin enerji sistemini güçlendirmeye ve 2040 yılına kadar gaz kullanımını sonlandırmaya yardımcı olacak.

Yenilenebilir enerji üretiminin hava koşullarına bağlı olması ve yüksek enerji üretiminin genellikle öğle saatlerinde gerçekleşmesi sebebiyle yenilenebilir enerjinin israfı söz konusu olabiliyor. Bu, yenilenebilir kapasiteyle çalışan her enerji sağlayıcısı için sorun teşkil ediyor. Wien Energie, bu soruna çözüm bulmayı amaçlıyor. Enerji üretimi arttığında sorunlara neden olabilecek enerji taşmasını önlemek için dönüşüm gerekiyor. Güçten ısıya dönüşüm tesisi, bölgesel ısıtma için dönüştürülmüş yenilenebilir enerji kullanarak bu sorunu çözmeyi hedefliyor.

BRAŞOV, ROMANYA

Akıllı Çöp Kutuları

Braşov Belediyesi, atık toplamayı dijitalleştirmek için 275 akıllı eko-ada satın alacağını açıkladı. Eko-adalar, plastik, metal, kâğıt atıklarıyla organik ve artık atıklar için kutuları bir araya getiren büyük yapıları temsil ediyor. Kentte 74 eko-ada işletiliyor. “Romanya Ulusal Kurtarma ve Dayanıklılık Planı” aracılığıyla diğer atık toplama noktalarını da değiştirmek amaçlanıyor.

Yeni atık toplama sisteminin kurulmasıyla birlikte kentin çöp toplama sistemi verimli hâle geliyor. Yetkililer, geri dönüştürülen çöp miktarının artmasıyla sağlanacak faydaya odaklanıyor.  Eko-adaların en önemli özelliklerinden biri, çöplerin koyulması için giriş kartı kullanılması zorunluluğu. Bu sayede sistem, kişiyi ve bıraktığı çöp türünü kayıt altına alabilecek.

Eko-adaların dijital bileşenleri arasında verimliliği etkileyecek yenilikler geliyor. Sistem, atık hacmi ve türleri hakkında rapor veriyor, toplama işlemi için ilgili makamlarla iletişime geçilmesini sağlıyor. Konteynerleri açmak ve çöpleri atmak için vatandaşların özel bir erişim kartı kullanması gerekiyor. Atık bertaraf işleminin kolaylaştırılması, çöp sahalarına giden çöp miktarının azalmasını sağlıyor.

Eko-adalar, kâğıt için mavi, metal ve plastik için sarı, cam için yeşil ve genel atıklar için siyah olmak üzere dört bölmeden oluşuyor.  Braşov Belediye Başkanı Allen Coliban, “Kurtarma ve Dayanıklılık Planı” kapsamında fon başvurusunda bulunan ilk belediyelerden biri olduklarını belirtti. Başkan Coliban, Braşov Belediyesi’nin sürdürülebilirlik konusunda büyük ve iddialı adımlar atmaya hazır olduğunu ifade etti.