YÜKLENİYOR
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İnsan kaynaklı faaliyetler nedeniyle doğal ekosistemin bozulduğunu görüyoruz. Şiddetli kuraklık, kıtlık ve susuzluk, milyonlarca, hatta milyarlarca insan için çok ciddi bir tehdit. İklim değişikliği kaynaklı seller ve taşkınlar da daha önce olmadığı kadar sık yaşanıyor. Bu felaketlerden hepimiz sorumluyuz ve birlikte hareket etmeliyiz.
İstanbul için büyük bir risk daha var: Kanal İstanbul. Kanal İstanbul, küresel iklim tehdididir ve kent için tam bir felakettir. İklim değişikliğiyle ilgili çabaları boşa çıkarma riski taşımaktadır. Beton kanal hem kentimiz hem ülkemiz ve hem de dünya için başlı başına bir iklim tehdididir, iklim krizini artırmakla kalmayacak, bu krize karşı alınan önlemleri de etkisiz hâle getirecektir.
Yeşil bir İstanbul var etmek istiyoruz. Doğayı, yaban hayatını, ekosistemi korumak için İstanbul’a dönüşüm tesisleri ve yeşil alanlar kazandırıyoruz. Dere yataklarını, denizi koruyarak İstanbul’a sahip çıkıyoruz. 2019 yılından bu yana İstanbul’a 7.511.635 metrekare yeşil alan kazandırdık. Kurduğumuz dönüşüm tesisleriyle İstanbul’un çöplerinden üretilen enerji miktarını artırdık. 2022 yılında enerji üretimini %55 oranında artırdık, 2.5 milyon vatandaşın bir yıllık enerji ihtiyacını karşıladık. Belediyemizin sorumluluğundaki 18 farklı lokasyondaki hizmet binalarının çatısına güneş enerjisi panelleri kurduk. Şile Kömürcüoda Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin temelini attık. Haliç Tersanesi’nde üretilen üç tekne ve 14 deniz yüzeyi temizlik teknesiyle 5 milyon metrekarelik deniz yüzeyinde oluşabilecek kirliliğe anında müdahale ediyoruz. 2023 yılında çevre bütçesine 10 milyar 218 milyon TL kaynak ayırdık.
C40 Şehirler İklim Liderliği Grubu’na Türkiye’den üye olan ilk ve tek belediyeyiz. Ekim 2019’da Kopenhag’da düzenlenen C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde, “Deadline 2020” taahhüdünü imzaladık. Bu taahhütle İstanbul’un 2050 yılı için “karbon nötr” ve “dirençli kent” olma hedefini önümüze koyduk. 2050 yılında İstanbul’un karbon nötr ve iklim krizine dayanıklı bir kent olmasını sağlayacak tüm adımları belirledik, somut yol haritasını tanımladık. 2050 yılında “karbon nötr” hedefine ulaşabilmek için azaltım yüzdelerini (2030 yılına kadar %52, 2040 yılına kadar % 89, 2050 yılına kadar % 100) belirledik. Kent genelindeki yolculukların %35’lik kısmının toplu taşımayla gerçekleştirilmesi, deniz ulaşımı oranının %10’a yükseltilmesi, günlük yolculukların %50’sinin yürüme ve bisikletle gerçekleştirilmesi gibi stratejileri İstanbul’u 2050 yılına hazırlamak için hayata geçiriyoruz.