İlkay Girgin Erdoğan: “Deniz temizliğine katkıda bulunduk”

• 10 Temmuz 2023
Başkan İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Karaburun, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olması nedeniyle doğal zenginliklerini geleceğe taşıma potansiyeli en yüksek ilçelerden biri. İlçemizin 65 ayrı yerinde ambalaj atığı toplama noktası oluşturduk. Mordoğan’a ve merkez mahallelerine yedili mobil atık getirme merkezi yerleştirdik. Atıkları kaynağında ayrı topladık. İlçe genelinde tekstil atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi amacıyla farklı noktalara 10 adet atık toplama kutusu yerleştirdik. “Sıfır Atık Yönetmeliği” kapsamında belediyemizin hizmet binalarında atık toplama noktaları belirledik. “Atık Yönetim Planı” hazırladık, “Sıfır Atık Sistemi” kurduk, “Sıfır Atık Belgesi” aldık. Mordoğan Garaj Hizmet Birimi’nin atık alanı ve yağ değişim ünitesi yeterliliğini sağladığını tespit ettik. Birime, beş yıl geçerli olmak üzere “Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi” verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun Belediyesi, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği arasındaki üçlü protokolü üç yıl uzatıldı. Çevre ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturan son kullanım tarihi geçen ilaçların toplanması amacıyla kampanya düzenledik, eczanelere atık ilaç toplama kutuları yerleştirdik. “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” çerçevesinde lisanslı firmalar aracılığıyla bitkisel atık yağların toplanmasını sağladık.

Geri dönüştürülemeyen evsel atıkları haftanın her günü topluyoruz, atık transfer istasyonuna aktarılmak suretiyle Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi’ne gönderiyoruz. 2022 yılında Ardıç Plajı için mavi bayrak aldık, mavi bayraklı plaj sayısını dörde yükselttik. Kocakum Plajı da başvurumuz üzerine mavi bayraklı plajlar arasına eklendi. Günlük 11.000 metreküp kapasiteli Mordoğan Arıtma Tesisi ve yeni kanalizasyon şebekesinin bağlantı işlemleri tamamlandı. Tesis, ileri biyolojik yöntemle arıtılan suları derin deniz deşarjıyla doğaya zarar vermeden bertaraf ederek çevre ve deniz temizliğine katkıda bulundu. Çevre bilincini yükseltmek için eğitimler, atölyeler, kampanyalar düzenledik, afişler ve duyurular hazırladık. İlçe genelinde 15 yüzme havuzuna duyuru ve uyarı panoları astık. Su izleme analiz sonuçlarının paylaşılmasını sağladık.

“Temiz Deniz, Temiz Dünya” sloganıyla 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde etkinlik düzenledik, iskelede deniz ve kıyı temizliği yaptık. Karaburun Bilim Takımı (Takım Mimas), Bilim Kahramanları Derneği’nin düzenlediği yarışmada, “Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor” kategorisinde, “First Lego League Explore Superpowered: Enerjinin Hikâyesi” etkinliğinde kupa ve madalya kazandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde “Sıfır Atık Parkuru” açtık, çocuklara atık kategorilerini ve geri dönüşümün önemini anlattık, eğlenceli aktiviteler düzenledik. Etkinlikler kapsamında geri dönüşüm atölyesine katılan çocuklar, geri dönüşüm malzemeleriyle ağaç yaptı. Okullarda, “çevre bilinci”, “sıfır atık”, “iklim değişikliği” konulu eğitimler verdik. Orman yangını riskini azaltmak amacıyla temizlik çalışmaları yaptık.