"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhittin Böcek: “İklim dostu kuruluş belgesi aldık”

  • 10 Temmuz 2023
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

“Planlı, kurallı ve kimlikli bir kent” hedefiyle çıktığımız yolda gelecek nesillere yaşanabilir bir Antalya bırakmak için çevre ve doğa dostu projelere önem veriyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana kadar çevreyi ve doğayı korumaya yönelik birçok projeyi hayata geçirdik, çevre ödüllerine layık görüldük.

Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’yla Sıfır Atık ve Çevre Eğitim Şube Müdürlüğü kurduk. Belediyemizin Çevre Kurulu, çevre konusunda çalışmalar yürüten kurum, kuruluş, meslek odası, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanlardan oluşuyor, çevre sorunlarına ortak akılla çözüm sunuyor.

Göreve gelir gelmez, ilk deniz süpürgesini Akdeniz’e indirdik. Projelendirdiğimiz ve imalatını yaptırdığımız yeni deniz süpürgesini de 2022 yılında filomuza ekledik. Antalya Körfezi’nde seyreden deniz araçlarının atık bırakarak kirlilik oluşturmasını engellemek için yeni bir denetim teknesi alarak deniz araçları filomuzu güçlendirdik. Deniz araçlarını havadan da denetleyebilmek için drone kullanmaya başladık. Derelerin taşıdığı atıkların atık kapanları sayesinde denize ulaşmasını engelledik.

Antalya Körfezi’ndeki gemileri otomatik olarak tanımlayacak sistemi kurduk. Bu sistemle, kıyı bandında gece görüş özellikli kameralarla gemi denetimlerini başlatıyoruz. Gemi ve deniz araçlarını otomatik tanımlama sistemi cihazıyla 7/24 takip ediyoruz, denizi daha güvenli hâle getiriyoruz. Aslan ve balon balığı gibi zararlı, istilacı türlerle mücadele ediyoruz. Avcılık yarışmaları ve farkındalık etkinlikleri düzenleyerek istilacı türleri bir tehdit olmaktan çıkarıyoruz. Deniz canlılarını tehdit eden “hayalet ağları” sualtı dronlarıyla, dalgıçlarla topluyoruz, ağları geri dönüştürüyoruz.
 
Güneş enerjisi santralinden elde edilen enerjiyi depolayan ve bu enerjiyi kamu binasında kullanan ilk belediye olduk. Toplam 9.49 MW’lık 16 güneş enerjisi santrali sayesinde yıllık 16.872 MWh enerji (6.135 haneye eşdeğer) üretiyoruz. Ayrıca 49.8 MW’lık 20 atık depolama ve enerji üretim tesisiyle aylık ortalama 145.000 hanenin elektrik enerjisini karşılayacak oranda enerji üretiyoruz. Sulama kooperatifi üyesi çiftçilere ve sulama tesislerinden faydalanan 15.132 çiftçi ailesine elektrik enerjisi desteği veriyoruz.

Antalya’nın 2050 yılında karbon nötr ve iklim krizine dirençli bir kent olması için atılacak somut adımları ve yol haritasını belirledik. “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırladık. Türkiye’de bir ilke imza attık, hizmet binamızı sıfır emisyonlu binaya dönüştürdük, Türk Standartları Enstitüsü’nden “İklim Dostu Kuruluş Belgesi” almaya hak kazandık.

Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde bilinçlendirme çalışmaları (çevre atölyeleri, atıktan sanata sergi salonu, sanal gerçeklik, güneş ve rüzgâr enerjisi vb.) yapıyoruz. “Çevre Dostu Çiftçi Kart” projesi kapsamında zirai ambalaj atıklarını topluyoruz, bu atıkların geri dönüşümünü ve bertaraf edilmesini sağlıyoruz. “Akıllı Tarım” projesi kapsamında “dijital tarım” başlattık. Sera ve bahçelere kurduğumuz dijital sensörlerle bitkilerin nem ve su ihtiyacını belirliyoruz, gereksiz gübre kullanımının önüne geçiyoruz.

“Ulaşım Ana Planı” ve sürdürülebilir ulaşım kapsamında çevre dostu uygulamalarla daha az enerji, daha az yakıt kullanılan, ulaşılabilir ve hızlı bir ulaşım sistemi oluşturmayı amaçlıyoruz.  Uzaktan erişilebilir akıllı kavşaklarla kırmızı ışıkta bekleme süresini kısaltarak zamandan ve yakıttan tasarruf edilmesini sağlıyoruz, karbon salımının azaltmasına katkıda bulunuyoruz. Raylı sistemin yaygınlaştırılmasına, ulaşım modlarının entegrasyonuna, enerji verimi yüksek, çevreye zarar vermeyen toplu ulaşım araçlarının kullanımına, bisiklet yollarının artırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çevre dostu ulaşım araçları filomuza bir elektrikli otomobil, iki elektrikli otobüs, 25 elektrikli motor, 30 elektrikli scooter ekledik.

İklim dostu peyzaj uygulamalarıyla doğal kaynakları koruyoruz. Kent peyzajında kurakçıl bitkilerin kullanılmasıyla %50 oranında su ve elektrik, %30 oranında işçilik, ilaç ve gübre tasarrufu sağlıyoruz. Kuraklığa dayanıklı Zoysia ve St. Agustine çim fidesi üretimiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kapalı devre sulama sistemleri sayesinde su kullanımında %60’lık tasarruf, verimlilikte %55’lik artış sağladık.


Önerilen Haberler