"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Neşet Tarhan: “Çevreci projelerle farkındalık yarattık”

  • 10 Temmuz 2023
Başkan Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Atık toplama sistemi kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Düzenli temizlik çalışmalarıyla çevre kirliliğinin önüne geçiyoruz. Mersin Site ve Apartman Yöneticileri Derneği, Tece Site ve Apartman Yöneticileri Derneği, Okul Aile Birlikleri Derneği ve Mezitli Kente Konseyi Çevre Çalışma Grubu, çevreyi korumaya yönelik çalışmalarımıza destek veriyor.

“Biyobozunur Atık Yönetim Projesi” kapsamında semt pazarlarında oluşan meyve-sebze atıklarıyla sahadan toplanan bahçe budama atıklarını belli oranlarda harmanlıyoruz, nem ve sıcaklık kontrolü yapıyoruz, bu atıkları komposta dönüştürüyoruz. Ağustos 2021 itibarıyla toplanan atık miktarı 280 tona, üretilen kompost miktarı da 45 tona ulaştı. Proje, 200 gönüllü sayesinde devam ediyor. Pazaryerlerinde oluşan atıkların yeniden toprakla buluşmasını sağlayarak toplumsal farkındalık yarattık. Gönüllülerin girişimleriyle üniversite öğrencilerine destek olacak çeşitli çalışmalarla proje farklı boyutlara evrildi, çevreci ve sosyal bir proje olma niteliği kazandı.

“Sıfır Atık Yönetmeliği” kapsamında “Ambalaj Atıkları Geri Kazanım” projesini hayata geçirdik. Geri dönüştürülebilir atıkları kaynağında ayrı topladık, doğal kaynakları korumayı ve depolanan atık hacminin azaltılmasını hedefledik, Mersin Üniversitesi ve diğer okullarla birlikte eğitim ve bilgilendirme çalışmaları düzenledik. Proje kapsamında 2019-2023 yılları arasında toplam 28.136 ton ambalaj atığını evsel atıklardan ayrı topladık. Belediyemizin hizmet binalarında ve pilot bölge olarak belirlediğimiz bir mahallede ikili atık toplama sistemine geçiş yaptık, ambalaj atıklarının ve geri dönüşmeyen atıkların ayrı toplanmasını sağladık. Belediyemizin sosyal medya hesaplarında proje görsellerini ve sunumları paylaştık.

2022 yılında yayımlanan “Atık Toplayıcıları Genelgesi” kapsamında atık toplayıcılarına “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı” kimlik belgesi ve iş kıyafetleri verdik. Atık toplayıcılarının, topladıkları atıklar karşılığında ücret almasını sağladık. “Bitkisel Atık Yağların Toplanması Projesi” kapsamında atık yağların toplanması amacıyla bakanlık tarafından yetkilendirilen atık yağ toplama firmasıyla birlikte ilçemizdeki okullara, muhtarlıklara, kamu kurumlarına, talepte bulunan site ve apartmanlara atık yağ toplama bidonları verdik. 2019-2022 yılları arasında ilçe genelinde toplam 45.000 kilogram atık yağ topladık. 2023 yılında “5 Litre Atık Yağ Getirene 1 Litre Ayçiçek Yağı Hediye” kampanyası başlattık. “Tekstil Atıklarının Toplanması Projesi” dahilinde ilçe genelinde tekstil/giysi atıklarının kaynağında ayrı toplanması amacıyla belli noktalara kumbaralar yerleştirdik. “Atık Pil Geri Dönüşüm Projesi” ile atık pillerin evsel atıklardan ayrı toplanmasını ve bertaraf edilmesini amaçladık. Her yıl ilçemizdeki okullar arasında atık pil toplama yarışmaları düzenledik. 2019-2023 yılları arasında toplam 1.100 kilogram atık pil topladık, topladığımız atık pilleri, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’ne gönderdik. “Sıfır Atık Projesi” kapsamında atık oluşumunu önlemeyi ve azaltmayı, yeniden kullanıma öncelik vermeyi, kaynakların verimli kullanılmasını, atıkların kaynağında ayrı toplanmasını ve geri dönüşümünü hedefledik.

Yasa ve yönetmeliklerin yerel yönetimlere verdiği yetki doğrultusunda, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde bütüncül bir yaklaşımla atık yönetimini etkin ve sistematik hâle getirmek, daha yaşanabilir bir ilçe olmak, çevre sorunlarını çözmek, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu göz önünde bulundurmak, belediyemizin temel amaçları arasında yer almaktadır.


Önerilen Haberler