"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Semih Esen: “Bölgemizdeki üreticilere destek olduk”

  • 10 Temmuz 2023
Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Tarımsal Kalkınma Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

SEMİH ESEN:
Tarım ve hayvancılığın bir ülke için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü bu iki sektör, insanlığın temel gereksinimi beslenmeyi doğrudan etkiliyor. Günümüzde tarımsal üretim düştü, hayvancılık da bu süreçten etkilendi. Geniş tarım alanlarına ve meralara sahip olan ülkemizde özellikle son 20 yılda tarım ve hayvancılıkta üretim düşüşe geçti. Bu konuda üzerimize düşeni yapmak, üreticilerin yanında olmak istedik. Projemizin temel amacı, tarım ve hayvancılığı geliştirmek ve üreticilerin yükünü hafifletmek. İlçemizin yaylalarında geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşları ziyaret ettik, onların taleplerini dinledik.
Gerek dünyada gerek ülkemizde yaşanabilecek gıda krizine karşı önlem almak için bölgemizdeki üreticilere destek verdik. Bölgemize has bazı tarım ürünlerinin de yok olmaya yüz tuttuğunu tespit etmiştik. Bu ürünlerden daha sonra detaylı bahsedeceğim. Bölge halkı bu ürünlerden gelir elde ediyordu. Ama üretim düştüğü ve üreticilere destek verilmediği için bölge halkının çoğu kent merkezine göç etmek zorunda kaldı. Kente giden üreticiler farklı sektörlerde iş bulamadı. Yaylalarda geçimini hayvan üreticiliğiyle sağlayan vatandaşlar da var. Ekonomik kriz nedeniyle üreticiler en temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyordu. Bunun yanı sıra küçükbaş/büyükbaş hayvanlar için her yıl devlet destekli ücretsiz aşı uygulaması da kaldırıldı. Bu nedenle hemen harekete geçtik, yaptığımız protokolle bölgemizdeki hayvan üreticilerinin küçükbaş/büyükbaş hayvanlarının aşılarını ücretsiz karşılamaya başladık. Hayvanların iç/dış parazit aşı uygulamasını, zoonoz vb. hastalıkların önlenmesi için yapılacak aşıları üstlendik.



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Konyaaltı’na katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

SEMİH ESEN:
Projemizin temel hazırlıklarını 2019 yerel seçimleri sürecinde yaptık. Bölgedeki vatandaşların yaşadığı sorunların farkındaydık. Göreve başlar başlamaz, üreticileri ziyaret ettik, sorunları dinledik, proje üzerinde çalışmaya başladık. Bölgemize has ürünler arasında yer alan, üretimi yıldan yıla düşen Çandır fasulyesinin ve Doyran karası patlıcanının üretiyordu, bölge halkının önemli bir geçim kaynağıydı. Yıllık üretiminin düştüğünü fark edince mülkiyeti belediyemize ait olan 5.500 metrekarelik tarlada Çandır fasulyesinin ekimine başladık. Elde ettiğimiz ürünü ihtiyaç sahibi üreticilere tohumluk olarak ücretsiz ulaştırdık. Çandır fasulyesinin üretimini teşvik etmek ve üreticileri desteklemek için tarım fuarlarında ürünü tanıttık. Her yıl hasat ettiğimiz fasulyenin bir kısmıyla “Çandır Fasulyesi Şenliği” düzenliyoruz. Şenlikte, üreticiler için tezgâhlar kuruyoruz. Böylece üreticiler, ürettikleri fasulyeyi şenliğe gelen vatandaşlara satabiliyor. Ayrıca şenlikte, fasulyenin bir kısmını pişirerek vatandaşlara ikram ediyoruz. Çandır fasulyesi, tescilli Antalya piyazının da hammaddesidir. Kentimizde piyaz yapan işletmeler fasulyeyi bölge üreticilerinden alıyor. Bu da üreticilerin gelirini her yıl artırıyor. Yıllık üretimi iki tona kadar düşen Çandır fasulyesinin üretimini üç yılda yaklaşık 80-90 tona yükselttik. Bu yılki beklentimiz 110-120 ton civarında. Bu hedefe ulaşmak için canla başla çalışıyoruz. Doyran karası patlıcanı da ilçemizin Doyran bölgesine has bir ürün. Üretimi artırmak için sera gibi örtü altı tarım alanlarını iyileştirdik. İlçemizin dört bir yanından topladığımız atık bitkileri ve budanan ağaç dallarını biyoyakıt briket üretim tesisinde biyoyakıta dönüştürüyoruz. Bu yakıtı da seracılık yapan vatandaşlara ücretsiz ulaştırıyoruz. Bu sayede üreticilerin gider kalemlerinde tasarruf sağladık.



Yerelden kalkınma anlayışıyla projemiz kapsamında ilçemizdeki hayvan üreticilerine destek (aşı, ilaçlama, mera ıslahı vb.) veriyoruz. Projemiz, Türkiye’de bir ilkti, diğer yerel yönetimlere de örnek olduk. 2019 yılında başlattığımız uygulama dahilinde yaylalardaki hayvanları aşılamaya başladık. Ekiplerimiz, üreticilerden gelen talepler doğrultusunda ilaçlama makinesiyle hayvanları, hayvanların yaşam alanlarını zoonoz ve paraziter hastalıklara karşı ilaçlıyor. Özellikle yaylaların yüksek kesimlerindeki hayvan üreticilerine yemlik, gölgelik ve suluk desteğinde bulunduk. Otlak alanlarının az olması, mera alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle et ve süt üretimi düşmüştü. Üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla ilgili kurumlarla çalışmalar yürütüyoruz. Otlak yeri, mera gibi alanları üreticiler için hazırlıyoruz. Yaz döneminde zengin ot türlerine sahip olan mera alanları yaratmak için ilkbaharda tohumlama çalışmalarına başladık. Mera alanlarına yonca, korunga, kılçıksız brom, otlak ve domuz ayrığı otu tohumu atıyoruz. Bu yıl 5.5 ton tohum ve 17 ton toprak altı gübre attık. Böylece hayvanlar daha sağlıklı beslenebiliyor. Amacımız, bölgede geçimini hayvan üreticiliğiyle sağlayan vatandaşların yükünü hafifletmek. Bunu büyük ölçüde başardığımızı söyleyebilirim. Tarım ve hayvancılığa verdiğimiz destek, bölgemizde tarım ürünlerinin ve et fiyatının piyasaya göre daha uygun olmasını sağladı. Bu proje hem üreticilere hem de tüketicilere katkıda bulundu.  



Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

SEMİH ESEN
: Mevzuatla ilgili herhangi bir sorun yaşamadık. Bütçede zorluklar yaşadık. Genel bütçeden gelen pay çok sınırlı. Buna rağmen bahanelere sığınmadık, tasarruf tedbirleriyle kaynak yarattık. Örneğin, temizlik işlerinde kullandığımız araçları, makineleri tamir etmek ve onarmak için atölye kurduk. Yine temizlik için kullandığımız 10.000 çöp konteynerini, kurduğumuz başka bir üretim atölyesinde üretiyoruz. Dışarıdan alım yapmıyoruz. Geri dönüşüm kutularını ve konteynerlerini aynı atölyede üretiyoruz. Geri dönüşümden her yıl gelir elde ediyoruz. İlçemizin sokak ve yaşam alanlarını güzelleştirmek için kullandığımız süs bitkilerini üretmek için fidan üretim merkezi açtık. Kent mobilyaları atölyesi kurduk, ilçemizde kullandığımız tüm ahşap mobilyaları bu atölyede üretiyoruz. Bu tür çalışmalarla bütçemize kaynak yarattık. Bu kaynağı hem projemizde hem de diğer çalışmalarımızda kullanıyoruz.


Önerilen Haberler