YÜKLENİYOR
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı kurduk, “İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı”, “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” ve “Doğayla Uyumlu Yaşam Stratejisi”ni uygulamaya koyduk. “Yaşayan Parklar” projesi, üç kullanım biçimini bir araya getiriyor: Ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve toplumsal etkileşim. İzmir’de 35 yaşayan parkı hizmete sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mavişehir Flamingo Doğa Parkı, Buca’daki Fırat Yaşayan Parkı, Güzelbahçe’deki Olivelo ve Güney Gediz Deltası, yaşayan parklar arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk hortikültürel bahçesi olan İnciraltı Terapi Bahçesi’ni hizmete açtık. Kadifekale’de “kent bostanı” oluşturduk. Dr. Behçet Uz Rekreasyon Alanı’nı hizmete sunduk. Buca’da Portakal Vadisi’nin çalışmalarını sürdürüyoruz. AB projelerinden “HORIZON 2020” kapsamında “Urban Green Up-Doğa Esaslı Çözümler” projesinin uygulamalarından Peynircioğlu Deresi’ni tamamladık.
“İzDönüşüm” projesiyle kentteki atıkları kaynağında ayrıştırıyoruz. Atıklar, İzDönüşüm Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi’nde ayrıştırılıyor, ekonomiye geri kazandırılıyor. İzDönüşüm projesiyle hem atıkları hem de sokaktan atık toplayan vatandaşların hayatını dönüştürüyoruz. İzDönüşüm’de işe başlayan atık toplama ve ayrıştırma çalışanları, daha hijyenik koşullarda, sabit maaş ve sigortayla çalışıyor. “Sünger Kent İzmir” projesiyle yağmur suyu hasadı için teşvik sistemi uyguluyoruz, “İzmir’e 10.000 Yağmur Bahçesi” kampanyasını sürdürüyoruz. “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla tarımda su tüketiminin azaltılması ve yoksullukla mücadele için “Mera İzmir” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde saha çalışmaları yaptık, “Çoban Haritası” oluşturduk. Pilot bölgelerde üretilen sütü piyasa değerinin yaklaşık iki katı bedelle satın almaya başladık.
Üreticilere “Başka Bir Tarım Sertifikası” vermek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde, iklim kriziyle mücadele etmek, yem girdilerini azaltmak için yerli ırk hayvan ve tohum üretimine geçmek amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Gambilya, mürdümük, arpa ve karakılçık buğdayı gibi az su tüketen atalık yem bitkilerini teşvik ederek kuraklıkla mücadele ediyoruz. “Çoban Start-Up” projesiyle köylerin kapatılması ve ekonomik zorluklar nedeniyle çobanlık yapmayı bırakmak zorunda kalan üreticilere yerli ırk hayvan ve ağıl yaptırabilmeleri için inşaat malzemesi desteğinde bulunuyoruz.
Şaşal Su Fabrikası, iştirak şirketimiz İzDoğa tarafından yenilendi. Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nde kurulan geri kazanım ünitesiyle günlük 1.500 metreküp su, ileri teknolojik yöntemlerle arıtılarak geri kazanılıyor. Tarımsal sulamada kullanılması planlanan ve çiftçilere ücretsiz verilecek “A sınıfı” su, 3.000 dönümlük tarımsal alanın sulama ihtiyacını karşılayarak Menderes Havzası’na nefes aldıracak. Çeşme Reisdere-Toki Atık Su Arıtma Tesisi’nde geri kazanım ünitesinin imalat çalışmaları tamamlandı. Arıtılan 1.500 metreküp atık suyu geri dönüştürerek tekrar kullanılır hâle getirecek tesisin hizmete açılmasıyla birlikte geri kazanılan “B kalite” su, kentsel yeşil alanların sulamasında kullanılacak. Ödemiş Atık Su Arıtma Tesisi ve Tire İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nde hayata geçirilecek geri kazanım projelerinin çalışmaları tamamlandı. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ni daha verimli bir işletim sistemine kavuşturuyoruz. Revizyon projesi, arıtma suyun kalitesini ve tesisin verimliliğini istenen düzeyde tutma konusunda önemli rol oynuyor. Projeyle tesisin biyolojik havuzları ve havuzlara bağlı üniteleri yenileniyor. 4. faz projesini hayata geçiriyoruz. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Türkiye’nin en büyük atık su arıtma tesisi olacak. ESHOT Gediz garaj ve atölye tesislerinde hayata geçirilen güneş enerjisi santrali sayesinde bugüne dek 30 milyon TL tasarruf sağlandı. Üretilen elektrik enerjisiyle 20 elektrikli otobüsün tamamı şarj ediliyor. Artan %45’lik enerji de atölyelerde kullanılıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün Karşıyaka Ataşehir ve Buca Adatepe’deki garajlarının çatılarında hayata geçirilecek güneş enerjisi santrallerinin hazırlık çalışmaları da devam ediyor.