YÜKLENİYOR
Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Çevreyi koruma bilinciyle çalışıyoruz. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni 2014 yılında imzaladık. İklim Değişikliğine Uyuma Yönelik Başkanlar Sözleşmesi’ni imzalayan ilk belediyelerden biriyiz. Bu kapsamda karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmalar yaptık, 2030 yılına kadar karbon salımı oranını %40 azaltmayı taahhüt ettik. “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Çalıştayı” düzenledik. Çalıştayın sonunda “Nilüfer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırladık. Plan, yenilenebilir enerji, ulaşım, tarım, biyoçeşitlilik, su yönetimi gibi birçok konuda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik çeşitli faaliyetleri kapsıyor.
2022 yılını “İklim Yılı” ilan ettik, bu kapsamda çalışmalar yaptık. Nilüfer Çayı ve Uluabat Gölü’ndeki kirliliğe dikkat çeken etkinlikler ve çalıştaylar düzenledik. Bursa’nın Su Yönetimi Sempozyumu’nu organize ettik, su kaynaklarının korunmasına dikkat çektik. Enerji verimliliği konusunda vatandaşları bilinçlendirmek için toplantılar düzenledik. Nilüfer’deki apartman ve site yöneticileriyle bina sahiplerine yönelik düzenlediğimiz toplantılarda binalarda enerji verimliliğinin nasıl sağlanacağına dair bilgi verdik. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı Belediyeler Buluşması’na ev sahipliği yaparak deneyimlerimizi paylaştık. Özellikle çocuklara iklim bilinci kazandırmak için iklim temalı yarışmalar ve atölyeler organize ettik. 2022 İklim Yılı’nda “İkinci El Takas Pazarı” ve kullanılmayan oyuncakların paylaşıldığı “Oyuncak Evi” gibi uygulamaları hayata geçirdik.
Karbon ayak izinin azaltılması için yeşil alanları düzenledik, ilçemize 13 yeni park kazandırdık, 11 eski parkta revizyon çalışması yaptık. Nilüfer’deki park sayısını 370’e, yürüyüş yolu sayısını da 119’a yükselttik. Kendi elektriğini üreten iklim dostu park projelerini gündemimize aldık. Kompost ünitesi kurduk, pazaryerlerinden toplanan meyve-sebze atıklarını kullanarak yılda yaklaşık 10 ton kompost ürettik. Ürettiğimiz kompostu kent bostanlarında ve peyzaj alanlarında kullandık. Parklardaki bitkisel atıkları ve budama atıklarını geri dönüştürerek elde ettiğimiz gübreyi ağaçlandırma alanlarında, peyzaj düzenleme çalışmalarında, kent bostanlarında kullandık. Bu uygulamayı yaygınlaştırmak için vatandaşlara yönelik eğitim çalışması başlattık. Evdeki gıda atıklarının nasıl komposta dönüştürüleceğini öğrettik, vatandaşlara bokashi kompost kovaları dağıttık. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırdık, karbon ayak izinin azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla bisiklet kiralama sistemi Nilespit’i Nilüfer genelinde yaygınlaştırdık. Nilespit istasyon sayısını 37’ye yükselttik. 388 bisiklet parkının yer aldığı bu istasyonlarda 239 akıllı bisiklet hizmet veriyor. Çevre dostu bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı, havayı korumayı hedefliyoruz.
Yaşanabilir bir gelecek için 2024 yılına kadar kişi başına düşen yeşil alan miktarını 19 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. İlçemizin hava ve su kalitesini yıllardır takip ediyoruz. Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nda elde ettiğimiz verileri hem vatandaşlarla hem de yetkili kurumlarla paylaşıyoruz. Yaklaşık 1.300 siteden ve apartmandan bitkisel atık yağları topluyoruz. İlçemizdeki okullarda her yıl bitkisel atık yağ toplama eğitimi veriyoruz, Nilüfer İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte bitkisel atık yağ toplama yarışması düzenleyerek çocukları da sürece dahil ediyoruz.
1995 yılından bu yana ilçe genelinde geri dönüştürülebilir atıkları topluyoruz. Merkez mahallelerden haftada bir, kırsal mahallelerden 15 günde bir ambalaj atığı topluyoruz. Hayata geçirdiğimiz birinci sınıf atık getirme merkezinde 14 atık türünü kabul ediyoruz. Ayrıca bağımsız sıfır atık toplayıcılarının kullanması için elektrikli, çevre dostu ambalaj atığı toplama araçlarını da temin ettik. 2021 yılında 5.773 adet, 2022 yılında da 4.675 adet geri dönüşüm kutusunu vatandaşlara teslim ettik. Eczanelerle işbirliği yaptık, son kullanma tarihi geçmiş atık ilaçların toplanmasını ve bertaraf edilmesini sağladık. Sadece 2022 yılında 5.529 kilogram atık ilaç toplanarak bertaraf edildi.
Kamu binalarında alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Beşevler’deki jimnastik salonuna ve Ürünlü’deki kent bostanlarına güneş enerjisi santrali kurduk. Belediyemizin hizmet binalarının çatısına da güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyoruz. Güngören Mahallesi’nde 1 MW kapasiteli arazi tipi güneş enerjisi santralini de bu yıl kuracağız. Çalışmalar tamamlandığında toplam 2 MW’lık güneş enerjisi santralini Nilüfer’e kazandıracağız, enerji maliyetlerini düşüreceğiz, karbon salımının azaltılmasına katkıda bulunacağız.