"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Utku Gümrükçü: “Kadınların meslek sahibi olmasını istedik”

  • 10 Temmuz 2023
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Sağlıklı Atıştırmalıklar Üretim Tesisi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
Ülkemizde kadınların ekonomik açıdan özgür olması, daha insanca yaşam koşullarına kavuşması için sürdürülebilir gelir oldukça önemli. Kadınların ekonomiye ve ev ekonomisine katkıda bulunmaları için meslek sahibi olmaları ve uzun  vadeli vasıflı işlerde çalışmaları gerekiyor. Göçmenlik boyutu da düşünüldüğünde, kadınların işgücü piyasasına katılması ve gelir elde etmesi zorlaşıyor. Kadınların istihdam sorununa çözüm bulmak, kadınların üretime ve toplumsal yaşama katılmasını sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Kaklıç bölgesindeki kadınların meslek sahibi olmasını sağlamak, kadın istihdamını ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için bu işbirliği projesini başlattık.

Tesiste üretilen ürünlerin satışa sunulması için satış alanları belirledik. Bu alanlar arasında okul ve hastane kantinleri, sadece kooperatiflerden alınan ürünlerin satıldığı marketler, kadın kooperatiflerine pozitif ayrımcılık yapan e-ticaret platformları yer alıyor. Proje kapsamında kadınların, “dondurarak kurutma tekniği” kullanılarak üretilecek sağlıklı atıştırmalıkların satışından elde edilecek gelirden pay almasını hedefliyoruz.  



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çiğli’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
Kaklıç ve Sasalı Mahalleleri’yle Menemen Ovası’nın geniş tarımsal üretim alanlarına sahip olması sayesinde projede işlenecek meyve-sebze tedariki sürecinde sıkıntı yaşamadık. Tesiste üretilecek katma değeri yüksek sağlıklı atıştırmalıklarla üreticilerin de iyi tarım uygulamalarına başlamasına katkıda bulunmayı ve üreticileri güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Uluslararası Göç Örgütü desteğiyle, Flamingo Kadın Kooperatifi işbirliğiyle Kaklıç’ta hayata geçirdiğimiz projenin eğitim aşaması Çiğli Halk Eğitim Müdürlüğü’nün katkısıyla tamamlandı. “Sağlıklı Atıştırmalıklar Üretim Tesisi”, Kaklıç’ta 534 metrekarelik kapalı alanda kuruldu. Çiğli Halk Eğitim Merkezi’nin eğitmenleri tarafından verilen eğitimlere toplam 21 kursiyer katıldı. Eğitimde, kurutulmuş sebze-meyve operatörü eğitim modülünün içeriğiyle harmanlanan aşçı yardımcılığı eğitim modülü kullanıldı, eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verildi. Eğitim aşamasının tamamlanmasının ardından üretim aşamasına geçiyoruz.

Kadın istihdamını desteklemek, kadınların üretime katılmasını sağlamak amacıyla tesiste kreş açtık. Projenin en özgün unsurlarından biri, eğitim alan kadınların çocuklarının gelişimine katkıda bulunmak. Sürdürülebilir gelir modeline ve kurumsallaşmaya odaklanan projeyle istihdamın sürekliliği, işletmenin büyüme hedefleriyle orantılı ek kadın istihdamı sağlanacak. İstihdam edilen kadınlar, kooperatife de ortak edilecek. İzmir Eğitim Kooperatifi, projenin paydaşları arasında yer alıyor, danışmanlık ve mentorlük hizmeti veriyor, kişisel gelişim ve öğrenen organizasyonlar alanlarındaki eğitimleri, nitelikli atölyelerle ortaklık ruhunu geliştiriyor. Ele alınan temel sorunlar çerçevesinde aşağıdaki ihtiyaçların proje sürecinde giderilmesini hedefliyoruz:

•    Kooperatifin sürdürülebilir gelir modeli çerçevesinde hedeflediği “sağlıklı atıştırmalıklar” sektörüne/pazarına yönelik üretim altyapısı (mekân, makine, ekipman, hammadde),
•    Üretimde ve diğer işletme birimlerinde çalışacak nitelikli insan kaynağı,
•    Kooperatifin söz konusu pazara yönelik satış kanallarının kurulması, reklam ve pazarlama ihtiyacı,
•    Çalışanların ortak olacağı kooperatifin kapasitesini geliştirmeye yönelik planlama ve eğitim ihtiyacı,
•    Kooperatifin kurumsallaşmasına yönelik danışmanlık ve dijital/teknolojik altyapı ihtiyacı.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

UTKU GÜMRÜKÇÜ:
Kadın istihdamına yönelik bu projede dış kaynak kullanmamız projenin önündeki zorlukların aşılmasında ilk aşama oldu. Kadın istihdamına ve sürdürülebilirliğe öncelik verdiğimiz için yer tahsisi ve tadilat başta olmak üzere her aşamada belediyemizin imkânlarını seferber ettik.



Önerilen Haberler