"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Orkun Ercengiz: “Burdur’un tanıtımı için projeler hazırladık”

  • 17 Temmuz 2023
Başkan Ali Orkun Ercengiz, Burdur Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yerel yönetimlerin birçok alanda görevleri ve sorumlulukları var. Bu alanlardan biri de turizm. Biz de her hizmeti (temizlik, çevre koruma, altyapı, üstyapı ulaşım, tüketiciyi koruma, yapı kontrolü, imar planı, yangınla mücadele, sağlık, sosyal yardım vb.) sadece yerel halkı değil, kentimize gelen turistleri de göz önünde bulundurarak sunuyoruz.

Özel müteşebbislerin kurduğu konaklama tesislerine işletme belgesi vermek, yiyecek-içecek tesislerinin kurulmasına ve belgelendirilmesine yardımcı olmak, düzenli denetim yapılmasını sağlamak, sinema, tiyatro ve eğlence tesislerinin kurulmasına destek olmak, bu tesislere belge vermek ve denetlemek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Yerel halkı turizm konusunda bilinçlendirmek için seminerler ve toplantılar düzenliyoruz. Kentimize gelen yerli/yabancı turistleri bilgilendirecek broşürler, tabelalar hazırlıyoruz, panayırlar kuruyoruz, festivaller düzenliyoruz.

2019 yerel seçimlerinden bu yana kentimizin tanıtımı için önemli projeler hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde açmayı planladığımız “Kent Belleği Müzesi” sayesinde tarihe ve doğaya ilgi duyan herkesi büyüleyici bir yolculuğa çıkaracağız. Bu müze, kentimizin belleği olacak, kültür-sanat etkinlikleriyle, akademik çalışmalarla kent kültürünün merkezi hâline gelecek. “Gümüş Değirmeni”, 2022 yılında hizmete sunulan Burdur Kent Müzesi’nin bir projesi. Proje, Burdur’u simgeleyen en önemli girişimlerimizden biri. Bu müzeyle gurur duyuyoruz. Müze, kentimizle ilgili bilgi veren önemli bir kaynak olacak.

“Kent Belleği Tanıtım Evi” olarak kullanılan Piribaşlar Konağı’nın kültür varlığı tescili 1988 yılında yapıldı. Yapım tarihi ve yaptıran kişiyle ilgili günümüze ulaşan herhangi bir bilgi bulunmamasına rağmen bölgeye özgü plan özellikleri, yapım tekniği ve malzeme kullanımı göz önüne alınarak konağın 19. yüzyılın sivil mimarlık örneği olduğunu söylemek mümkün. Binanın projesi 21.08.2008 tarihinde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. 30.09.2011 tarihinden itibaren kültür ve sanat evi olarak hizmete açıldı. Geçmişten günümüze yöremizin kültürel ve sanatsal değişimini ön planda tutan, Burdur’un yöresel kimliğini anlatan bir müzeye dönüştürüldü, kent halkının ve ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.

Burdur-Antalya karayolu üzerindeki “Gümüş Ali Bey Değirmeni”, ekoturizm açısından önemli bir endüstriyel kültür mirasıdır. Doğal, kültürel, tarihî, mimari ve estetik niteliklerini vurgulayarak 1.100 metrekarelik alandaki yapıyı restore ettik. Bu sayede kentimizin su kültürünü yansıtan tarihî bir turizm mekânı oluşturduk. Kentimize davet ettiğimiz 12 sosyal medya fenomeni, Burdur’un tarihî ve sosyal turistik mekânlarını (Sagalassos Antik Kenti, Burdur Gölü, Salda Gölü, lavanta tarlaları, Burdur Arkeoloji Müzesi vb.) ziyaret etti, deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaştı, geniş kitlelere Burdur’un kültürünü tanıttı.

Uzun Çarşı’yı sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla yeniledik. Bu proje sayesinde esnafın karşılaştığı sorunları çözmeyi, sosyal ve ekonomik etkileşimin kolaylaştığı sokaklar oluşturmayı hedefledik. Kent merkezinde tarihî dokusuyla öne çıkan Yukarı Pazar Sokak’ı yenilemek ve geliştirmek için çaba sarf ettik. Önümüzdeki dönemde restore edilen alanların sayısını artıracağız, tanıtım çalışmalarını yaygınlaştıracağız, düzenleyeceğimiz etkinliklerle daha fazla sayıda turistin kentimize gelmesini sağlayacağız.


Önerilen Haberler