"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mehmet Oktay: “Turizm üst kurulu kurduk”

  • 17 Temmuz 2023
Başkan Mehmet Oktay, Marmaris Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Dünyanın en güzel ve en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Marmaris, ülkemizin de gözbebeği. Göreve başladığımızda Marmaris’te turizmi 12 aya yaymayı hedefledik, bu kapsamda birçok proje hazırladık. Ancak 2019 yılındaki ekonomik kriz ve dünyanın en eski seyahat firması Thomas Cook’un iflası gibi olumsuzluklar turizmi de etkiledi. Bu iki olumsuzluğu yaptığımız görüşmelerle bertaraf etmeye başardık, ancak pandemi başladı. 2021 yılında yaşanan büyük orman yangını ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Buna rağmen turizmle ilgili çalışmalarımızı sürdürdük ve hedefimizden vazgeçmedik.

Öncelikle Marmaris’teki tüm turizm bileşenlerini bir araya getirdik. Daha önceki yıllarda gerek fuarlarda gerek tanıtım çalışmalarında ayrı ayrı hareket eden kurumları ve sektör paydaşlarını bir araya getirdik. Marmaris Ticaret Odası, Güney Ege Otelciler Birliği, TÜRSAB Marmaris Temsilciliği, Deniz Ticaret Odası, otel temsilcileri, seyahat firmaları gibi sektör paydaşlarıyla ortak hareket ettik, fuarlar başta olmak üzere tanıtım çalışmalarını ve yurtdışı ziyaretlerini birlikte gerçekleştirdik. Belediyemiz bünyesinde “Turizm Üst Kurulu” kurduk. Kurulda, diğer turizm paydaşlarının temsilcileri de yer alıyor, turizm çalışmalarıyla ilgili ortak kararlar alınıyor. Ortak akılla hareket ederek en iyi sonuca ulaşıyoruz. Kalifiye turizm çalışanı yetiştirmek için kurslar düzenliyoruz. Geçtiğimiz kış açtığımız kurslarda kat hizmetleri ve servis konusunda eğitimler verdik. Çünkü pandemiden itibaren özellikle konaklama sektöründe ara eleman sıkıntısı yaşadık. Bu ihtiyacı karşılamak için ücretsiz eğitim programı hazırladık. Marmaris dışından gelenlere konaklama imkânı da sunuyoruz, eğitimler sonunda sertifika veriyoruz, istihdama katkıda bulunuyoruz. Bu çalışma Türkiye’de bir ilkti, ülke çapında örnek oldu.

Tanıtım çalışmalarına da devam ediyoruz. Paydaşlarımızla birlikte İzmir Travel Turkey Fuarı, İstanbul EMITT Turizm ve Seyahat Fuarı gibi yurtiçi fuarların yanı sıra dış pazara yönelik fuarlara katılıyoruz, ziyaretler gerçekleştiriyoruz. İngiltere, Almanya gibi ülkelerde pazar payımızı artırmak ve yeni pazarlara ulaşmak için çalışmalar yürütüyoruz. Pazar çeşitliliğini artırmak amacıyla Finlandiya ve İran’da görüşmeler yaptık. İki ülkeden gelen turistleri ağırlamaya başladık. Özbekistan ve Kırgızistan’la yaptığımız görüşmelerin de meyvesini aldık. Bu yıl ilk kez Kırgızistan’dan Dalaman Havalimanı’na uçuş gerçekleşti. Hollanda, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan’la yaptığımız görüşmeler neticesinde bu ülkelerden de uçuş sayısı arttı.

Hedefimiz, kongre ve kültür turizmi gibi alternatif turizm türlerini ön plana çıkarmak, turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılmasını sağlamak. Bu amaçla yıl boyunca birçok sportif turnuvaya ev sahipliği yapmayı, ilçemizde spor turizmini genişletmeyi düşünüyoruz. Yağlı güreş etkinliği düzenledik. Atıcılık sporuna ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. İlçemizin altyapısını ve üstyapısını bu hedefler doğrultusunda hazırlıyoruz.


Önerilen Haberler