"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “Dijital turizm altyapısını tamamladık”

  • 17 Temmuz 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İzmir, 8.500 yıllık bir liman kenti. Bu nedenle pek çok kültüre ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla turizme önem veriyoruz. Demokrasinin yeşerdiği, doğal güzelliklerinin anlatılarak bitirilemeyeceği kentimizi dünyaya daha iyi tanıtmak, kentimizin dünyayla entegrasyonunu sağlamak önceliğimiz oldu. Bu anlayış doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Turizm stratejimizin ne kadar doğru olduğunu altı yıllık aradan sonra kentimize gelmeye başlayan kruvaziyer gemileriyle test ettik. Geçen yıl İzmir’e 29 kruvaziyer gemisi geldi. Bu gelişme çok önemli. Bu yıl da toplam 25 gemi gelecek. Önümüzdeki yıl gelmesi kesinleşen kruvaziyer sayısı 23.



Kentimizin turizm altyapısını güçlendirmek, kentimize gelen turistleri daha iyi yönlendirmek, onlara rehberlik etmek amacıyla açtığımız turizm bilgilendirme ofislerinden biri İzmir Limanı’nda bulunuyor. Bu ofisteki arkadaşlarımız, kruvaziyerlerle gelen turistleri karşılıyor, kentimizle ilgili bilgilendiriyor, gerekli düzenlemelerin yapıldığı yürüyüş rotalarına yönlendiriyor. Bu rotaları ve kent haritasını içeren broşürler turistlere ücretsiz dağıtılıyor. Dijital turizm altyapısı “Visit İzmir” mobil uygulaması ve web sitesi hakkında turistlere bilgi veriliyor. İzmir, Türkiye’de dijital turizm altyapısını tamamlayan ilk kent. Bunu gururla söyleyebilirim.



Kentimizin dünyayla entegrasyonunu sağlamak açısından önemsediğimiz bir konu daha var: İç ve dış hatlarda İzmir’e direkt uçuşları artırmak. Havayolu şirketleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde direkt uçuş yapılabilen destinasyon sayısını 71’e çıkardık. Bu sayıyı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir’e hangi noktalardan direkt uçuşların olduğu bilgisini ise, İzmir Vakfı’nın koordinasyonuyla, paydaş havayolu şirketlerinin katkısıyla hazırladığımız “Direct İzmir” internet sitesi aracılığıyla paylaşıyoruz. İzmir Vakfı işbirliğiyle kentimizdeki turizm paydaşlarının da görüşlerini alarak “İzmir Turizm Tanıtım Stratejisi ve Eylem Planı” hazırladık. İzmir’in turizm potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlayan turizm stratejisinin İzmir’in dünya turizm sektöründeki payını büyütmeyi hedeflediğini de belirtmeliyim. Avrupa Erişilebilir Turizm Ağı’na (ENAT) üyeliğimiz sürüyor. Dünya Turizm Kentleri Federasyonu’na (WTCF) ve Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne (GSTC) üye olduk, uluslararası alanda İzmir’in turizm destinasyonu olarak öne çıkması sağladık.



Mutlulukla paylaşmalıyım ki, çabalarımız karşılık buldu, turizmi geliştirmek için yaptığımız çalışmalar nedeniyle 2022 yılında Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu (FIJET) tarafından ödüllendirildik, Altın Elma Ödülü’nü kazandık. İzmir’in dünya kenti olmasını sağlamak, turizm aracılığıyla kentimizdeki refah seviyesini yükseltmeye yönelik hedeflerimize ulaşmak için turizm paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kentimizin bilinirliğini artırmak amacıyla yeni ulusal/uluslararası ağlara üye olacağız, kentimizde ulusal/uluslararası etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler