"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ümit Uysal: “Kaleiçi odaklı turizm faaliyetlerine ağırlık verdik”

  • 17 Temmuz 2023
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yeni yerler, kültürler ve insanlar keşfetmek isteyen gezginleri Antalya’ya çekmek, turizmi geliştirmek amacıyla Kaleiçi merkezli çalışmalarımızı dokuz yıldır sürdürüyoruz. Bu yıl, cumhuriyetin 100. yıl kutlamalarıyla birlikte 26-29 Ekim tarihleri arasında 8. Kaleiçi Old Town Festivali düzenleyeceğiz.

1984 yılında Uluslararası Turizm Yazarları Birliği tarafından verilen, “Dünya Turizm Oscarı” olarak adlandıran Altın Elma Ödülü’nün sahibi olan antik kent, dünyadaki turizm eğilimlerinin değişmesi ve ilgisizlik nedeniyle yıllar içinde popülaritesini kaybetti. Böylesi bir dönemde kentle bütünleşen turizm anlayışı geliştirmek amacıyla Kaleiçi’ni odağına alan bir dizi çalışma başlattık. Kaleiçi, esnaf toplantıları, farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği neticesinde turizmin 12 ay devam ettiği bir bölge hâline geldi. Bu süreçte 11 esnaf toplantısı yaptık. İşletmelerin %99’u ruhsatsızdı. Bu işletmelerin ruhsat almasını sağladık. Akşam saatlerinde sokaklar kapanıyordu. Antalya Kültür ve Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin aldık, sarı çizgi uygulamasını hayata geçirdik. Kafeteryalar, restoranlar, pansiyonlar ve oteller sarı çizgi uygulamasından yararlandı. 554 işletme, ruhsatlarına kavuştu.

“Çevreci Komşu Kart” projesini 2016 yılı itibarıyla Kaleiçi’nde de uygulamaya başladık. İşletmelerden yıllık ortalama 360 ton atık topladık, bu atıkların geri dönüşümünü sağladık. İşletmeler için akıllı ambalaj atıkları toplama otomatlarını Eylül 2021’de Kaleiçi’ne yerleştirdik. 113 işletmeye de otomat anahtarı verdik. Kaleiçi’ni ulusal/uluslararası turizm fuarlarına taşıdık, tarihî ve kültürel yapısıyla deneyim mekânı olarak yeniden kurguladık. Turizmin 12 ay devam ettiği Kaleiçi, kent vizyonudur, Antalya’nın geleceği açısından önemlidir.

Mavi bayraklı beş plajı hizmete sunduk. Bu plajlara toplu taşıma araçlarıyla, bisikletle, hatta yürüyerek ulaşılabiliyor, plajlara giriş ücreti de alınmıyor. Falez bandındaki kafeteryalarda farklı, alternatif turizm alanı oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Kaleiçi’nde ya da kent ilçe konaklayan turistler, plajlarda ve işletmelerde keyifli zaman geçirebiliyor.   


Önerilen Haberler