"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Akay: “Vatandaşları uygun fiyatlı ekmekle buluşturduk”

  • 24 Temmuz 2023
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Halk Ekmek Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

VAHAP AKAY:
Ülkemizin zorlu ekonomik şartları nedeniyle vatandaşları kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı ekmekle buluşturmak istedik. Bu nedenle projemizi hayata geçirmeye karar verdik. Belediye meclisimizin onayıyla Çerkezköy Halk Ekmek A.Ş.’nin kuruluş çalışmalarına başladık. Biz bu kararı aldığımızda bir ekmeğin fiyatı 1.5 TL’den 2.5 TL’ye çıkmıştı. Bugün bir ekmeğin fiyatı son zamlarla 7 TL oldu. Vatandaşların kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı ekmek tüketmesini sağlamak için çalışmalarımızı hızlandırdık. 10 Haziran 2021 tarihinde belediyemizin iştirak şirketi Halk Ekmek A.Ş.’nin genel kurulunu gerçekleştirdik. Uzun vadede Çerkezköy’e ve bölgemize hizmet edecek ekmek fabrikası kurmak ve işletmek için neler yapılmasını gerektiğini araştırdık, Türkiye’deki birçok “Halk Ekmek üretim tesisini yerinde inceledik.

İstanbul Halk Ekmek A.Ş. ve Eskişehir Halk Ekmek A.Ş. başta olmak üzere birçok belediyenin ve özel işletmelerin bu işi nasıl yaptığını araştırdık, araştırma süreci yaklaşık dört-beş ay sürdü. Ardından, Çerkezköy Halk Ekmek A.Ş.’nin sermayesine ilişkin çalışmalarımızı tamamladık. Belediyemizin iştiraki Çerkezköy Halk Ekmek Gıda San. ve Tic. A.Ş., Fatih Mahallesi, Ambardere’de yapımı tamamlanan Çerkezköy Belediyesi ek hizmet binasını kiraladı. Çerkezköy Halk Ekmek A.Ş., 2023 yılının başında üretime başladı.

Amacımız, Çerkezköy’de yaşayan vatandaşları bu zorlu ekonomik şartlarda kaliteli, sağlıklı ve uygun fiyatlı ekmekle buluşturmaktı, bunu başardık. İlçe genelinde satış noktaları oluşturduk. Vatandaşlar, satış noktalarından 3 TL’ye ekmek alabiliyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Çerkezköy’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

VAHAP AKAY:
Projemiz, vatandaşların ihtiyacı doğrultusunda 2020 yılında ortaya çıktı. Vatandaşları kaliteli ve uygun fiyatlı ekmekle buluşturmaya karar verdiğimizde ülke genelindeki belediye iştirak şirketleriyle iletişim kurduk. Görüştüğümüz belediye iştirak şirketleri arasında İstanbul Halk Ekmek ve Eskişehir Halk Ekmek de yer alıyordu. Bu şirketlerin bilgisinden ve deneyiminden yararlandık.

İlçemizin nüfusu çok hızlı artıyor. Öyle ki, yıllık nüfus artışı ortalama 15.000 kişi civarında. İlçemizdeki nüfus artışının başlıca sebebi, bölgemizin büyük endüstri kuruluşlarına ev sahipliği yapması. İlçe nüfusunun büyük bölümü de bu endüstri kuruluşlarında çalışan işçi ailelerinden oluşuyor. Bu nedenle kaliteli ve uygun fiyatlı ekmek ihtiyacı da her geçen gün artıyor. Her alanda vatandaşların yanında olma anlayışından yola çıkarak bu projeyi hazırladık.

Belediyemizin öz kaynaklarıyla yatırım yaptık, beş ay gibi kısa bir sürede ekmek fabrikasının inşasını tamamladık. Çerkezköy Halk Ekmek A.Ş., 2023 yılının Nisan ayında tek vardiyada 35.000 ekmek üretme kapasitesiyle üretime başladı. Tam kapasiteyle üretim başladığında (üç vardiya) günlük 110.000 ekmek üretilecek. Ürettiğimiz ekmekleri ilçemizin 12 mahallesinde oluşturduğumuz satış noktalarında vatandaşlarla buluşturuyoruz.

Kaliteli ve uygun fiyatlı ekmek üretirken ilçe esnafının bu süreçten olumsuz etkilenmesini istemedik. İlçe genelinde günlük olarak satılan 30.000-40.000 ekmeğin ilçe dışında üretilerek vatandaşlara ulaştırıldığını tespit ettik. Bu nedenle ilçe esnafını olumsuz etkilemeyecek sayıda ekmek üretiyoruz. İlçemizdeki nüfus artışına paralel olarak ekmek sayısı da farklılaşacaktır.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

VAHAP AKAY:
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 70. maddesi uyarınca, mevzuatta belirtilen kurallara göre şirket kurma yetkisinden yola çıkarak Çerkezköy Halk Ekmek A.Ş.’yi kurduk. Daha sonra fabrika binasının projesini hazırladık. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda ihalenin ardından inşaatı başlattık. Bu süreçte belediyemizin öz kaynaklarını kullandık, kredi ya da finansman desteği almadan inşaatı tamamladık. Yatırım bütçesini da doğru planlandık. Kamu İhale Kanunu’nda belirtilen süreyi verimli kullandık. Kayda değer aksaklıklar yaşamadan projeyi hayata geçirdik, Çerkezköy halkını kaliteli ve uygun fiyatlı ekmekle buluşturduk.


Önerilen Haberler