"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akif Kemal Akay: “Ekoturizmi geliştirmek için çalışmalara başladık”

  • 24 Temmuz 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Sosyal belediyecilik anlayışıyla sunduğumuz hizmetlerle ilçemizin görünürlüğünü artırmayı, bölgemizde turizm odaklı ekonomik gelişmenin sağlanmasını hedefliyoruz. Bölgemizin tarihî önemi nedeniyle kültür turizminin geliştirilmesi önem arz ediyor. Kültürel açıdan oldukça değerli bir bölgeye ev sahipliği yapıyoruz. Seyhan sınırlarındaki Tepebağ, tarihî açıdan çok önemli. Çünkü Tepebağ merkezinde bir höyük ve çok özel tarihî bir kesit var. Bu bölgeyi turizme kazandırmak amacıyla Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte önemli çalışmaları hayata geçirdik. Bu bölgedeki ilk projemiz, Roma döneminde de kullanılan, eski adıyla Turhan Arın, şimdiki adıyla Musa Balı Sokağı’nı sağlamlaştırma çalışması oldu. Adana’nın simge yapılarından biri olan 700 yıllık Musabalı Konağı’nın yer aldığı tarihî sokağı da sağlamlaştırma çalışmalarıyla kent turizmine kazandırdık.

Çalışmalarımıza Tepebağ ve Kayalıbağ’ı kapsayan tarihî bölgedeki kamulaştırma ve restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz.  Restore ettiğimiz tarihî bir yapıyı Adana Valiliği’yle birlikte start-up kafe olarak hizmete açtık. Burada gençleri girişimcilik alanında destekleyen aktiviteler düzenliyoruz. Turizm ve inovasyon arasındaki ilişkiyi önemsiyoruz. Bölgemizde turizm rotası oluşturmak amacıyla koruma altına alınan tarihî bir binayı restore ettik, Oyuncak Müzesi’ne dönüştürdük. Müzeyi yakın zamanda hizmete sunacağız. Bölgemizin tarihî yapısına uygun olacak şekilde iki konak inşa ettik. Bu sayede hem tarihî dokuyu koruduk hem de turist sayısını artırdık. “Tepebağ Sıra Konakları” adını verdiğimiz bu proje kapsamında bir konağı “Kahve Evi” ve “Kahve Müzesi” olarak hizmete açmaya hazırlanıyoruz. Diğer konağı da Adana’nın yöresel lezzetlerinin tanıtılacağı gastronomi merkezine dönüştüreceğiz. Ulucami bölgesinde restore ettiğimiz tarihî bir yapıyı “Luvi Kültür Merkezi” olarak hizmete sunduk. Merkezde, milattan önce 2000’li yıllarda bu topraklarda yaşayan Luvi halkını ve kültürünü tanıtıyoruz. Tarihî Irmak Hamamı’nın önünde, belediyemize ait alanda yapılan kazı çalışmasında çok özel bir su sarnıcı bulundu. O alandaki binayı rekonstrüksiyon çalışmasıyla yeniden kent yaşamına kazandıracağız. Edebiyat turizmi kapsamında Turhan Selçuk ve İlhan Selçuk kardeşlerin yaşadığı evi kamulaştırdık, “Karikatür Evi” için mimari projeyi hazırladık. Adana’nın tarihî miraslarından Çırçır Fabrikası’nı Seyhan Sanat Merkezi’ne dönüştüreceğiz, bu kapsamda restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Sanatın kalbinin Seyhan’da atmasını istiyoruz. 1883 yılında hizmete giren eski istasyon binasını kamulaştırma işlemlerini tamamladık, binayı “Lezzet İstasyonu” olarak kent turizmine sunacağız.

Yenilikçi yaklaşımlarla bölgemizi geliştirmek amacıyla ekoturizm çalışmalarına ağırlık verdik. Tarımsal kalkınmayı desteklemek, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmek, ekoturizmi yaygınlaştırmak amacıyla “Tarımda İnovasyon Merkezi” kurduk. Merkezden sadece bölgede yaşayan üreticilerin değil, başka bölgelerden gelecek üreticilerin de yararlanmasını istiyoruz. Hedefimiz, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın tarihine ve kültürel mirasına sahip çıkmak, tarihî kent dokusunu yeniden Adana ve Türkiye turizmine kazandırmak.


Önerilen Haberler