"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Besim Dutlulu: “Sokak hayvanlarını yalnız bırakmadık”

  • 24 Temmuz 2023
Manisa Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu Belediye Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

Doğal Yaşam Alanı Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

BESİM DUTLULU:
Akhisar Belediyesi Doğal Yaşam Alanı, 2019 yılında göreve başladığımızda sahipsiz sokak hayvanlarının barınma, bakım, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak, onlara tedavi hizmeti sunmak amacıyla planladığımız ilk projelerdendi. Sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bir gerçek. Sahipsiz, yaralı, hasta, engelli, bakıma muhtaç sokak hayvanlarını tedavi ve rehabilite etmek, kontrolsüz üremeye karşı onları kısırlaştırmak amacıyla projeyi hayata geçirdik.

Günümüz koşullarında hayvan bakımevlerine sahip olmayan ilçeler var. Manisa bölgesinde böylesi bir doğal yaşam parkı olan tek ilçe belediyesi biziz. 20 dönümlük araziye kurduğumuz doğal yaşam alanında, açık ve kapalı köpek oyun parkları, kedi ve köpek oteli, sahiplendirme bölümleri, veterinerlik hizmetleri klinik bölümü ve idari binalar yer alıyor. Saldırgan tavırlar sergileyen, engelli, hasta, yaşlı ve yavru hayvanlar için ayrı ayrı bölümler açtık. Hayvanları yaz mevsiminde güneşin sıcağından, kış aylarında soğuktan ve yağışlardan koruyacak kapalı alanlar oluşturduk.



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Akhisar’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

BESİM DUTLULU:
Projeyi hazırlarken ilçemizdeki derneklerle birlikte hareket ettik, toplantılar yaptık, doğal yaşam alanını onların gözetimine ve denetimine bıraktık. Doğal yaşam alanının hayvan kapasitesi 450. Alanda, hayvanların barınacağı bölümler, yaralı hayvanların tedavisinin yapılacağı ameliyathaneler de yer alıyor. Bir veteriner hekim, bir veteriner sağlık teknisyeni, sekiz doğal yaşam alanı personeli ve dört iyileştirme aracı görevlisiyle hizmet vermeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 3.000’den fazla kısırlaştırma işlemi yaptık, 500’den fazla sahipsiz sokak hayvanını sahiplendirdik, birçok sahipsiz hayvanı tedavi ettik. Sokak hayvanlarına verdiğimiz en önemli desteğin kısırlaştırma ve sahiplendirme olduğunu düşünüyorum. Bu sayede sokaklarda başıboş gezen hayvan popülasyonu azaldı. Bu projemizin sokak hayvanlarına katkısını önümüzdeki yıllarda daha iyi anlayacağız.

Akhisar Belediyesi Doğal Yaşam Alanı, sahipsiz hayvanlara geçici veya sürekli kalabilecekleri güvenli bir ortam sağlıyor. Aynı zamanda onlara sevgi ve ilgi gösteriyoruz, insanlarla etkileşime geçme fırsatı sunuyoruz. Sokak hayvanlarının sağlık durumunu takip ediyoruz, onları sahiplendiriyoruz. İlçemizdeki ilköğretim okulları da doğal yaşam alanını ziyaret ediyor. Bu sayede öğrenciler hem hayvan sevgisi kazanıyor hem de yerel yönetimlerin sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik hizmetleri hakkında bilgi alıyor. Akhisar Belediyesi Doğal Yaşam Alanı, hayvansever derneklerin ve vatandaşların gözetiminde ve yetkisinde olması açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Bir yandan yardıma muhtaç sahipsiz sokak hayvanlarının bakımını ve tedavisini gerçekleştiriyoruz, diğer yandan da onlara yuva buluyoruz. Projemiz, Türkiye’deki birçok belediyeye örnek oldu. Vatandaşlar, doğal yaşam alanını gezebilir, hayvan sahiplenebilir.



Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

BESİM DUTLULU:
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık.


Önerilen Haberler