"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin turizm politikalarına ilişkin örnekleri - 2

  • 24 Temmuz 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin turizm politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

SONDERBORG, DANİMARKA

https://www.themayor.eu/en/a/view/a-bicycle-ferry-to-link-denmark-and-germany-10245

Bisikletli Feribot

Sønderborg Belediyesi, İş ve Yeşil Alan Büyüme Komitesi, Danimarka’yla Almanya arasındaki bisikletli feribot bağlantısı için iki yıllık bir projeyi onayladığını bildirdi. Turistler, Danimarka Egernsund’dan kalkan, Almanya Langballigau’ya giden feribottan yararlanabilecek. Cykelfærgens Venner adlı kuruluş, 2022 yılında rotası Sønderborg’dan geçen ünlü bisiklet yarışı Tour de France için feribot seferleri düzenledi. Feribot hizmeti, 2023 yaz sezonunda da sunulacak. Sønderborg Belediyesi, iki yıllık proje için 13.000 avronun üzerinde bir bütçe ayırdı.

Turistler İçin Yeni F ırsatlar


Bisikletli feribot hizmeti, bisiklete binmeyi veya yürüyüş yapmayı seven gezginlere yeni fırsatlar sunacak, turizmi güçlendirecek, kamu sektörü ve özel sektör arasındaki işbirliğini teşvik edecek.

İş ve Yeşil Alan Büyüme Komitesi Başkanı Kjeld Stærk, feribot hizmetinin faydalarına değinerek, “Cykelfærgens Venner’ın girişimini desteklemek istiyoruz. Belediyemize iş ve turizm değeri daha kazandıran güzel bir proje. Bisiklet, yeşil geçişte önemli bir unsur. Aynı zamanda hem bisikletli feribotta hem de sınırların her iki tarafında kamu ve özel aktörler arasındaki işbirliğinin potansiyeli var. Bu potansiyel önümüzdeki yıllarda geliştirilmelidir,” dedi. Komite Başkan Yardımcısı Bjørn Allerelli Andersen, yeni kurulan bağlantının iki ülke arasında köprü görevi göreceğini ve turistlerin seyahatini kolaylaştıracağını belirtti.

TORİNO, İTALYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/turin-art-museum-lets-a-robot-be-the-guide-10357

Rehber Robot

Torino Sivil Modern ve Çağdaş Sanat Galerisi, modern sanat eserlerini sergileyen en eski İtalyan müzesi. Galeri, sergilerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla robot rehberi hizmete sundu ve ileri görüşlü bir kurum olduğunu bir kez daha gösterdi.

Sanatseverleri müzenin koridorlarında gezdiren robotun adı: R1. Rehber robot, Lorenzo Natale liderliğindeki İtalyan Teknoloji Enstitüsü ekibi tarafından tasarlandı. Tekerlekler üzerinde ilerleyen robot, yanıp sönme fonksiyonuyla kollarını hareket ettirebiliyor. Ayrıca 5G üzerinden bağlandığı yapay zekâyla donatılmış uzak sunucuyla çalışıyor.

R1, sergilenen eserler hakkında bilgi veriyor, sergiyle ilgili soruları da cevaplıyor. Sorular tamamlandıktan sonra tura devam edebilmek için robotun önündeki alanın boşaltılması gerekiyor.

Kentteki sanat müzelerini yöneten Fondazione Torino Musei’nin yetkilisi Anna Follo, “Avrupa projesi 5G Tours’un bir parçası olarak 2019 yılından beri bu ağların potansiyel uygulama alanlarını göstermeyi hedefledik,” dedi. La Repubblica’ya göre bu proje, turizmde 5G teknolojisi kullanımının ötesine geçiyor, mobilite ve sağlık uygulamalarını da içeriyor.

MADEİRA, PORTEKİZ

https://www.themayor.eu/en/a/view/first-digital-village-springs-up-on-the-island-of-madeira-7089

Madeira Adası’nda İlk Dijital Köy

Yerel girişimciler ve yetkililer, yerel ekonomik durgunluğu aşmak ve turizmin geleceğini nasıl şekillendirmek amacıyla yaratıcı çözümlere odaklanan çalışmalar yapıyor. Yeni bir turist türü olan “dijital gezgini” yakalamayı amaçlıyorlar. Adanın güney kıyısında yer alan Ponta do Sol, Avrupa’nın ilk dijital köyü ilan edildi. Bu, dijital gezginlere yönelik hizmet entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla bir araya getirilen hizmetleri destekliyor. Onlara bir evi, çalışma alanını ve kültürel etkinlikleri tek bir hizmet paketiyle sunuyor.

Girişim, yerel start-up “Digital Nomads Madeira”, Madeira Turizm ve Kültür Sekreterliği’nin işbirliği protokolü kapsamında hayata geçti. Hükümet, Madeira’nın küresel turizm pazarında farklı bir kanal aracılığıyla tanıtılmasına önem veriyor. Proje sayesinde Madeira, dijital gezginlere en iyi internet bağlantısı hizmeti sunan bir destinasyon olarak tanıtılacak. “Digital Nomads Madeira” projesi, yurtdışındaki turizm arzına odaklanıyor, dünyanın dört bir yanından gelecek dijital gezginleri ağırlamayı hedefliyor. Dijital gezginlerin destinasyonu en iyi şekilde tanıtacağı öngörülüyor. Bölge Turizm Bakanı Eduardo Jesus, “‘Digital Nomads Madeira’ projesi, Avrupa’nın ilk dijital köyünü hayata geçirecek, yurtdışındaki turizm arzı ve ekonomi için vitrin olacak, dünyanın her yerinden dijital gezginlerin burada ev yapmasını sağlayacak. Bu da yerel ekonomiye katkıda bulunacak,” dedi.

2021 yılında pilot proje olarak yürütülen girişim için “Digital Nomads Madeira” web sitesinden rezervasyon yapılabiliyor. Hedef, konuklara John dos Passos Kültür Merkezi’nde ücretsiz internet ve Slack topluluğuna erişim hizmeti sunacak ortak bir çalışma alanı sunmak. Platform, gezginlere konaklama rezervasyonu yapma, çeşitli kültürel etkinliklere katılma imkânı sunacak. Tek şart, ziyaretçilerin en az bir ay kalması.

MALTA

https://www.themayor.eu/en/a/view/malta-creates-first-marine-park-8150

Deniz Parkı

Nature Trust Malta ve Malta Turizm Otoritesi (MTA), üç yıl boyunca her yıl 300.000 avro tahsis edecekleri bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, MTA’nın sivil toplum kuruluşuna mali destekte bulunmayı taahhüt ediyor. Cirkewwa deniz parkı projesiyle biyolojik çeşitliliğin korunması ve dalış turizminin canlandırılması hedefleniyor. Proje, 4.5 milyon avroya mal olacak.

Nature Trust Malta Başkanı Vince Attard ve Turizm Bakanı Clayton Bartolo, parkla birlikte biyoçeşitliliği koruyacak bir bölge oluşturmayı, dalış tutkunlarını bölgeye çekmeyi ve ekonomiye katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Deniz parkı, Malta’da türünün ilk örneği. Park, sürdürülebilir turizme öncülük edecek. Balık avına ve dalışa uygun alanlar belirlenecek, deniz yaşamının korunması amacıyla riskli alanlarda bölgeleme çalışmaları yapılacak. Teknelerin deniz parkına girmesini engelleyecek bir anlaşma yapılması için Transport Malta’ya başvurulacak. Bu çalışmalar, deniz ekosistemini korumak ve sürdürülebilir kullanımı teşvik etmek için önemli bir adım olacak.

ULKO-TAMMİO, FİNLANDİYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/discover-the-world-s-first-phone-detox-island-in-finland-11920

Telefon Detoksu Adası

Ulko-Tammio, Finlandiya Körfezi’nde yer alan, Finlandiya-Rusya deniz sınırına yakın bir takımadanın parçası olan küçük, sessiz bir ada. Bu ilginç ve huzurlu ada, yelken ve yürüyüş için ideal. Kotka Hamina Turizm Kurulu, adayı dünyanın ilk telefonsuz adası olarak tanıtana kadar geniş çapta fark edilmemiş olabilir.

Teknoloji artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası oldu. İnsanlar tatilde bile telefonlarını bırakmakta zorlanıyor. Tatil aktivitelerini sosyal medyada paylaşmak, ânın tadını çıkarmaktan daha önemli görülebiliyor. Birçok kişi, akıllı telefonlarını her yere götürüyor, her zaman erişilebilir durumda oluyor, boş vakitlerini sosyal medyada geçiriyor.

Hamina açıklarındaki Ulko-Tammio Adası’nda bu yaz telefon kullanımı yasak olacak. Ada turizmi uzmanı Mats Selin, “Tatilcileri, akıllı cihazlarını kapatmaya ve adanın gerçek güzelliklerinin keyfini çıkarmaya teşvik etmek istiyoruz,” diyor. Bu, adanın internet bağlantısı olmadığı veya ziyaretçilerin tamamen izole olacakları anlamına gelmiyor. Proje kapsamında ziyaretçilerin telefonlarından uzaklaşma niyetine güvenilecek, adanın keyfini çıkarmaları hedeflenecek. Elbette hiç kimse zorlanmayacak dostça teşvik edilecek.


Önerilen Haberler